Småland

”Sveriges bästa traillöpning” tar sig till Småland där Johan Brodén tar sig an uppgiften att tipsa om landskapets bästa stigval. Johan Brodén är själv passionerad traillöpare och mannen bakom hemsidan Trailuptechlöparen som även arrangerar flera lopp i Jönköpingsregionen.

För bara någon vecka sedan arrangerade Johan Vättervyernas Ultra Trail och under hösten startar han även upp Vätter Trail Tour. Han guidar även svenska som utländska turister till att upptäcka naturen och omgivningarna kring Jönköping med omnejd. Vid sidan om detta är han även platschef för Team Nordic Trail i Jönköping, intresserad av produktutveckling och testar regelbundet utrustning relaterade till traillöpning som han recenserar på sin blogg.

Namn: Johan Brodén
Ålder: 35 år
Tränar: Spring i naturen, gärna långt och kuperat med sällskap.
Bor: Jönköping

Trailuptechlöparen, Johan Brodén, har mycket traillöpning på sin agenda i form av coaching, arrangemang, blogg och hans egna träning.

Smålands topp 5

1. Huskvarnaberget
Huskvarnaberget erbjuder spektakulära vyer, mysiga stigar, branta backar och till och med klättring för den som vill ha det och en närhet till många andra fina ställen att springa på. För den som vill springa riktigt långt så kan man fortsätta till Gränna på John Bauerleden eller fortsätta västerut runt Vättern på Södra Vätterleden som övergår i Västra Vätterleden.

Huskvarnaberget erbjuder enligt Johan Smålands bästa traillöpning.

2. Södra Vätterleden
Att springa söderut från Mullsjö längs sjön Stråken på Södra Vätterleden är oftast en oerhört vacker upplevelse. Slingrande stigar som nästan smeker vattenbrynet och härlig natur. Det går även fortsätta norrut genom Hökensås på Västra Vätterleden. Ett annat tips att starta vid Tabergstoppen och spring mot Huskvarna. Kuperat, milslång utsikt över Jönköping och Vättern, varierade stigar och natur där bokskogarna vid Strömsberg är en personlig favorit.

3. John Bauerleden
Det blir väl inte mer småländskt än John Bauerleden och de trollska omgivningarna som man genast förstår hur de varit en ständig källa till inspiration för John Bauer. Du passerar djupa skogar, mysiga sjöar och springer du mot Gränna får du avslutningsvis magisk löpning längs med Vättern i Västanå och underbar utsikt mot Visingsö.

Foto: Björn Källström

4. Höglandsleden
Den här leden har jag faktiskt inte sprungit hela själv. Kanske inte så konstigt då den är 44 mil. Men jag har hört mycket gott om flera delar och det är ett av sommarens projekt att utforska delar av den. Ett tips är den mycket annorlunda Skurugata och utsikten på Skuruhatt nära Eksjö. Den här delen av leden kallas Utsikternas led och som ni kanske börjar förstå är jag lite svag för vackra vyer helt enkelt.

5. Grännaberget/Holavedsleden
Grännaberget har kanonfina slingriga stigar med hänförande utsikt och vill man så kan man fortsätta springa Holavedsleden till Gränna och stanna till vid Tegnértornet där man på en klar dag förutom Småland kan se samtliga landskap som omger Vättern, dvs Västergötland, Närke och Östergötland.

Liknande inlägg

1 Kommentar

  1. Daniel

    Inte annat än att man blir sugen på att flytta till Jönköping! Även om listan enbart nämner traillöpning i Jönköpings län. Även om de vackraste stigarna säkert finns där finns det också vackra platser att springa på i Kronobergs och Kalmar län. 🙂

    Reply

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X