Södermanland

”Sveriges bästa traillöpning” tar sig till Södermanland och får hjälp av Annica Gustafsson med tips om landskapets bästa traillöpning. Här delar hon frikostigt med sig av sina absoluta smultronställen.

Annica är en mångsysslare av rang vad gäller konditionsträning och älskar att upptäcka naturen genom löpning, skidåkning och cykel. Till vardags jobbar hon som ingenjör på Energimyndigheten och har tidigare tävlat i orientering på högsta elitnivå med 10-mila segrar och SM-segrar i stafett.

Namn: Annica Gustafsson
Ålder: 33 år
Tränar: Det mesta där man får vara utomhus
Bor: Strängnäs
Målsättning 2017: Våga ställa upp i ett swim-run

Södermanlands topp 5

1. Åkers Bergslag
Det här är nog Sörmlands mest hemliga löparparadis och min personliga favorit. Förutom det fina milspåret från Ulvastugan bjuder både Sörmlandsleden och Marviksleden på vacker löpning längs Marvikssjöarna. Om man springer närmast Marvikarna är det rejält kuperat men det går också att springa uppe på kanten och bara njuta av utsikten.

2. Sörmlandsleden, Mölnbo-Järna
Sörmlandsleden är såklart lite av hjärtat i Sörmländsk traillöpning och en av mina favoritsträckor är sträckan mellan Mölnbo och Järna. Ta pendeltåget till Mölnbo och spring tillbaka till stationen i Järna, perfekt sätt att utnyttja kollektivtrafiken. På den här sträckan möts man av små, tekniska stigar i varierad terräng och så fina sjöar förstås!

3. Tunaberghalvön, Nävekvarn
Det här området finns i allra södraste Sörmland och ganska långt hemifrån mig, men berg, hav, historiska miljöer och fina stigar, motiverar definitivt den längre resan. Sörmlandsleden går genom området, men också många andra utmanade stigar.

Foto: Niklas Holmström.

4. Gyllenhielmska leden, Sundbyholm
Den här leden springer jag ibland efter jobbet på sommarkvällarna. Längs sträckan från Slätviken till Sundbyholm finns flera badplatser att avsluta passet vid. Man får heller inte missa Sundbyholms naturreservat, bokskog känns exotiskt för en sörmlänning.

Foto: Niklas Holmström.

5. Vilsta friluftsområde, Eskilstuna
Ibland är det mest lättillgängliga också det bästa. Precis i utkanten av Eskilstuna hittar man Vilsta friluftsområde med många uppmärkta leder och spår. Mestadels småkuperat ute i skogen men det går också att avsluta med ett par intervaller uppför slalombacken.

Foto: Eskilstuna.se

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X