Uppland

Albin Ridefelt är baserad i Uppsala och en av Sveriges starkaste orienterare. Foto: Sven Alexandersson

Sveriges bästa traillöpning tar sig till Uppland där Albin Ridefelt tipsar om distriktet fem bästa platser att springa på. Uppland är ett av Sveriges flackare landskap, men bjuder definitivt på många mysiga stigar och småkuperad terräng.

Albin Ridefelt är en av Sveriges absolut vassaste orienterare på herrsidan och har bland annat vunnit SM-guld på långdistans 2015 och medeldistans 2016. Till vardags studerar han till läkare i Uppsala, staden där han också är uppväxt. Vi bad Albin som sprungit tusentals timmar i Upplandsterrängen att tipsa om landskapets fem bästa platser för traillöpning.

Namn: Albin Ridefelt
Ålder: 25 år
Tränar: Orientering för OK Linné. 720h, 600 mil / år.
Bor: Uppsala

 

Upplands topp 5

1. Norra Lunsen

Lunsen har det mesta. Underbart vacker natur och fina små stigar. Upplandsleden korsar rakt igenom och det går att knåpa ihop fina rundor med hjälp av de andra vandringslederna som finns utmärkta. Personligen älskar jag att flyta fram i lugnt tempo på stigarna och titta ut över den underbart vackra skogen. Mixen av hällar, stenigt underlag och spänger gör att det hela tiden händer någonting i löpningen.

2. Siggefora
Till stor del orörd vild natur. Ett helt fantastiskt område att springa orientering i och det finns även en hel del fina stigar och leder genom området. Mer storkuperat än ”vanliga” Uppland, och i området finns också Upplandsberget (118möh).

Foto: Visitknivsta.se

3. Morga
Ned mot Ekoln finns detta för Uppsalas närhet helt unika område. Branta backar och en helt annan typ av vegetation än omkringliggande skogsområden. Istiden skapade detta unika område som passar perfekt för att få in lite backar i den annars så flacka löpningen kring Uppsala.

 

Foto: destinationuppsala.se

4. Fjällnora
Trevligt friluftsområde (camping, höghöjdsbana etc finns också här) med ganska steniga men fina stigar. Sjön Trehörningen har fina badmöjligheter. Fjällnora utgör en perfekt utgångspunkt för ett långt hemlängtanspass på Upplandsleden (via Lunsen) tillbaka till Uppsala.

 

5. Nåsten/Hammarskog
I Uppsalas västra utkant ligger Hågadalen och på andra sidan hittar man Nåsten. Här springer jag de allra flesta milen i min träningen. Naturen är fin, men inte unik på något sätt. Det finns dock gott om stigar av alla storlekar och än har jag inte tröttnat på alla kominationsmöjligheter dessa ger. Ett guldkorn är Rödmossen i Nåstens norra del, kring denna går min absoluta favoritrunda som slingrar sig fram på småstigar och berghällar.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X