Värmland

Sveriges bästa traillöpning flyttar till Värmland där Linda Take tipsar om distriktet fem bästa platser att springa på. Värmland är landskapet som bjuder på riktig variation. Här finns allt från lättlöpta tallskogar till riktig vildmarksmiljö och gamla spännande leder.

-Skogslöpning ger frihet och som före detta elitorienterare har jag varit runt i de flesta skogarna i Värmland. Terrängen här är otroligt varierande och att välja ut topp fem trailstigar så kändes svaret enkelt, berättar Linda Take

När hon sen började skriva om dem insåg hon att några av platserna inte etsat sig fast i minnet på grund av skogen och den fantastiska miljön utan snarare på grund av mycket nötande. Terrängen har då liknat ett kommande mästerskap som hon förberedde sig inför då hon framgångsrikt representerat Sverige i landslagssammanhang i orientering.

Namn: Linda Take
Ålder: 44
Tränar: Orientering för OK Tyr, orientering har varit en naturlig del i mitt liv sedan födseln. Jag älskar löpning tävlar gärna. Det spelar ingen roll om det är terräng, asfalt eller bana som underlag, all löpning kul. När jag tävlar i löpning gör jag det för IF Göta
Bor: Karlstad

 

Värmlands topp 5

1. Båsberget, Karlskoga

Det kändes självklart att välja Båsberget i Karlskoga. Det kan bero på att det var ett naturlig del i min träning med minst ett varv i veckan under en 10-års period och jag nästan alltid kom hem piggare än när jag startade. Båsberget når man om man svänger av E18 mot Nora väg 243. Efter 2 km passerar man en järnväg, direkt efter passagen börjar stigarna på höger sida. Det finns flera olika varianter och det längsta spåret är ca 10km, tuff, rolig och utmanade stig. Man passerar alla terrängtyper på denna tur. Huvudtemat är dock sten, rötter och mosse. Att försöka slå rekord är lönlöst även om kuperingen är måttlig.

 

2. Glaskogen
Glaskogens naturreservat hittar man i västra Värmland. Naturreservatet ligger i 4 kommuner så det är ett stort område med 300 km vandringsleder av olika karaktär. Här kan den äkta långskubbaren få sitt lystmäte för man kan spendera hur mycket tid som helst. Stigarna är ofta små och delvis tekniskt krävande. Med övernattningar i vindskydd kan man få många sköna mil i benen. Det finns mycket information på deras hemsida om vandringsleder, parkeringar och övernattningsmöjligheter. Lederna är välmarkerade även om jag senast råkade följa fel led och fick mig en helt annan tur än planerat.

3. Brattforsheden
Brattforsheden hittar man mellan Karlstad och Filipstad. Det historisk ett intressant område där man får både raviner, härliga åsar och dödisgropar. Det finns flera olika leder att springa på och överlag är det lättsprunget i den vackra tallheden men när man minst anar så dyker en stor ås upp och man behöver klättra både uppför och nerför. Det är otroligt vackert och den enda anledningen att den inte når min första placering är pga det mindre utmanade underlaget.

4. Norra Sörmon, Karlstad

När vi är inne på tallhed så måste Norra Sörmon platsa på denna lista. Man kan se hur is, vatten och viden har skapat den böljande tallheden. Terrängen är så öppen så här behöver du inte begränsa dig till någon av de många stigarna, det är bara att springa rakt ut och springa runt tills orken tryter. Det finns en vandringsled norrut som efter 3-4km tar dig ut ur tallheden och vidare på en långtur runt flygplatsen upp till ravinområdena i Kil. Fram och tillbaka blir det en rejäl 30km-runda.

5. Jernleden, Kristinehamn

Nu har vi kommit ner i listan så denna placering är det många ställen som konkurrerar om, det finns fantastiska leder i Norra Värmland, Värmland stort. Men 5:e platsen går till Jernleden som sträcker sig mellan Hytte och Kristinehamns gästhamn och är 30 km lång. Längs leden passerar du inte bara små vackra sjöar, stora mossar, djup urskog utan du springer även förbi två före detta järnbruk och en fornborg järnåldern. Det finns alltså all anledning att ta detta som en trevlig kulturell tur.

 

Liknande inlägg

1 Kommentar

  1. Anders Folkesson

    Tack för tipsen!

    Min sambo har släkt i karlstad och det här var värdefullt. Ska snart upp en dag till Arvika och inser att Glaskogen ligger nära. Karta beställd så turen kan planeras hemma 🙂

    Reply

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X