Värmlands bästa traillöpning

Allt om traillöpning i

Värmland

Läs mer

Sveriges bästa traillöpning flyttar till Värmland där Linda Take tipsar om distriktet fem bästa platser att springa på. Värmland är landskapet som bjuder på riktig variation. Här finns allt från lättlöpta tallskogar till riktig vildmarksmiljö och gamla spännande leder.

-Skogslöpning ger frihet och som före detta elitorienterare har jag varit runt i de flesta skogarna i Värmland. Terrängen här är otroligt varierande och att välja ut topp fem trailstigar så kändes svaret enkelt, berättar Linda Take

När hon sen började skriva om dem insåg hon att några av platserna inte etsat sig fast i minnet på grund av skogen och den fantastiska miljön utan snarare på grund av mycket nötande. Terrängen har då liknat ett kommande mästerskap som hon förberedde sig inför då hon framgångsrikt representerat Sverige i landslagssammanhang i orientering.

Namn: Linda Take
Ålder: 44
Tränar: Orientering för OK Tyr, orientering har varit en naturlig del i mitt liv sedan födseln. Jag älskar löpning tävlar gärna. Det spelar ingen roll om det är terräng, asfalt eller bana som underlag, all löpning kul. När jag tävlar i löpning gör jag det för IF Göta
Bor: Karlstad

 

Värmlands topp 5

1. Båsberget, Karlskoga

Det kändes självklart att välja Båsberget i Karlskoga. Det kan bero på att det var ett naturlig del i min träning med minst ett varv i veckan under en 10-års period och jag nästan alltid kom hem piggare än när jag startade. Båsberget når man om man svänger av E18 mot Nora väg 243. Efter 2 km passerar man en järnväg, direkt efter passagen börjar stigarna på höger sida. Det finns flera olika varianter och det längsta spåret är ca 10km, tuff, rolig och utmanade stig. Man passerar alla terrängtyper på denna tur. Huvudtemat är dock sten, rötter och mosse. Att försöka slå rekord är lönlöst även om kuperingen är måttlig.

 

2. Glaskogen
Glaskogens naturreservat hittar man i västra Värmland. Naturreservatet ligger i 4 kommuner så det är ett stort område med 300 km vandringsleder av olika karaktär. Här kan den äkta långskubbaren få sitt lystmäte för man kan spendera hur mycket tid som helst. Stigarna är ofta små och delvis tekniskt krävande. Med övernattningar i vindskydd kan man få många sköna mil i benen. Det finns mycket information på deras hemsida om vandringsleder, parkeringar och övernattningsmöjligheter. Lederna är välmarkerade även om jag senast råkade följa fel led och fick mig en helt annan tur än planerat.

3. Brattforsheden
Brattforsheden hittar man mellan Karlstad och Filipstad. Det historisk ett intressant område där man får både raviner, härliga åsar och dödisgropar. Det finns flera olika leder att springa på och överlag är det lättsprunget i den vackra tallheden men när man minst anar så dyker en stor ås upp och man behöver klättra både uppför och nerför. Det är otroligt vackert och den enda anledningen att den inte når min första placering är pga det mindre utmanade underlaget.

4. Norra Sörmon, Karlstad

När vi är inne på tallhed så måste Norra Sörmon platsa på denna lista. Man kan se hur is, vatten och viden har skapat den böljande tallheden. Terrängen är så öppen så här behöver du inte begränsa dig till någon av de många stigarna, det är bara att springa rakt ut och springa runt tills orken tryter. Det finns en vandringsled norrut som efter 3-4km tar dig ut ur tallheden och vidare på en långtur runt flygplatsen upp till ravinområdena i Kil. Fram och tillbaka blir det en rejäl 30km-runda.

5. Jernleden, Kristinehamn

Nu har vi kommit ner i listan så denna placering är det många ställen som konkurrerar om, det finns fantastiska leder i Norra Värmland, Värmland stort. Men 5:e platsen går till Jernleden som sträcker sig mellan Hytte och Kristinehamns gästhamn och är 30 km lång. Längs leden passerar du inte bara små vackra sjöar, stora mossar, djup urskog utan du springer även förbi två före detta järnbruk och en fornborg järnåldern. Det finns alltså all anledning att ta detta som en trevlig kulturell tur.

 

Allt om traillöpning i

Värmland

Läs mer

Liknande inlägg

1 Kommentar

 1. Anders Folkesson

  Tack för tipsen!

  Min sambo har släkt i karlstad och det här var värdefullt. Ska snart upp en dag till Arvika och inser att Glaskogen ligger nära. Karta beställd så turen kan planeras hemma 🙂

  Reply

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

Utvalda nyheter

Inspiratörer

 • ÖtillÖ Utö Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Traillöpning på Billingen Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Ötillö Utö årets andra tävling Patrik Söderqvist
  Läs mer
 • Dot watching nostalgi - Dragons Back Race Bo Johansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp – människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X