Trailstafett i österrikiska Alperna – lagkänsla och vyer de luxe

Den vackra branta Gasteindalen och nationalparken Hohen Tauern är skådeplatsen för adidas INFINITE TRAILS World Championships den 27–30 juni. Stafetten utgör finalen i en serie lopp över hela världen och varje lag utgörs av tre löpare som springer tre olika banor över olika distanser och med olika stigning.
– De österrikiska alperna bjuder på vyer som tar andan ur dig. Och traillöpningen är fantastisk! Här finns gamla stigar från den tid då guld utvanns i Gasteindalen, en tradition med anor från 1400-talet, säger Sonja Güldner-Hamel i arrangörsstaben.

Lagkänslan lockar
Till det betagande landskapet läggs glädjen att tävla som ett lag.
– Vi vill ge traillöparna möjligheten att uppleva lagkänsla och delaktighet. Människor tycker om att göra saker tillsammans. Det är häftigt att se vad som händer i lagen under loppet. Hur löparna hejar på och peppar varandra, det är en fin energi.

Loppet går i känsliga områden med unik natur, därför månar arrangören om att inte påverka naturen och antalet lag är begränsat till 333 stycken.
– Banorna är lagda av lokala löpare som garanterat känner till de bästa stigarna. De går som högst på 2 400 meters höjd och jag kan garantera att oavsett vilken sträcka du springer så kommer du att få klättra. Vi har gjort ett omfattande arbete för att nå överenskommelser med hela 350 markägare, berättar Sonja.

Thermalbad och massage
Start, växling och mål sker på den alpina arenan i Bad Hofgastein. Här skapas en härlig atmosfär med mat, thermalbad, bastu och fri massage på arenan.
– Vi vill verkligen sätta löparna i centrum, det innefattar bland annat att de får middagsvouchers till våra partnerrestauranger och en fin brunch dagen innan loppet.

Banorna låter löparna njuta av höga toppar, vattenfall, bergsplatåer, alpina ängar och små byar.
– Det här är en unik upplevelse: naturen, området, gemenskapen, stämningen… Det är också häftigt att motionärer och världselit står på samma startlinje. Det här är en tävling som elitlöparna prioriterar, något man vill vinna. Man tycker om att springa för laget, det är något mer än att bara springa för sin egen skull. Flera starka lag är redan klara. Med tanke på sträckornas särarter med 25 km, 60 km och 40 km, blir det en hel del taktik i att sätta samman laget, säger Sonja.

Stafetten inleds med en prolog på 15 km som laget springer tillsammans. Prologen kan även springas som ett separat lopp. Två dagar senare startar stafetten med jaktstart efter hur lagen placerade sig tidsmässigt i prologen. När de tre individuella sträckorna är avklarade springer laget gemensamt en sista slinga på en kilometer. De snabbaste lagen väntas göra de 120 kilometrarna och över 7 000 höjdmetrarna på cirka 12 timmar.

Läs mer om adidas INFINITE TRAILS World Championships

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X