Avhandling om löprelaterade skador vid Göteborgs universitet

  Är det så att personer som springer trail löper mindre risk (hihi, lite Göteborgshumor) att drabbas av löpningsrelaterade skador? Man skulle ju kunna tro det, eftersom vi springer på...

13 april, 2017 |
"Vattenlöpning".  Skonsamt? Jobbigt!

 

Är det så att personer som springer trail löper mindre risk (hihi, lite Göteborgshumor) att drabbas av löpningsrelaterade skador? Man skulle ju kunna tro det, eftersom vi springer på mjukare och ojämnare underlag än asfalt och hårda banor.

Vi tränar muskler och leder i höfter, knän, vrister och fötter på ett annat sätt än asfaltlöpare, så vi borde vara mer förskonade från löpskador. Och för löparen som redan drabbats av en skada, går rehabiliteringen snabbare om den i fortsättningen springer i skogen istället för på trottoarer?

Under ett års tid har jag registrerat all min löpning och rapporterat till Jonatan Jungmalm, doktorand på Kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling vid Göteborgs universitet. Han undersöker drygt 200 motionärers träning beträffande riskfaktorer för överbelastningsskador vid löpning. Jag har vid varje löppass angett distans och tid, skor och löpunderlag, hur stor procentdel av träningen som varit plan, uppför och nedför. Om jag har upplevt smärta ska det också anges på en skala med avseende på hur intensiv smärtan var. Dessutom vill Jonatan veta vilken typ av löpning som utförts (t ex intervaller, distans, återhämtning osv) samt intensiteten. Många olika saker att fylla i alltså. Innan jag inledde detta år av löploggning fick jag utföra löptester för att registrera min löpteknik och testa statisk styrka samt flexibilitet i olika muskelgrupper i ben, mage och rygg.

För några dagar sedan var jag på återbesök på universitetet för att göra ett likadant styrketest som i uppstarten, för att veta om jag eventuellt blivit starkare eller svagare i olika muskler under året som gått. Den enda perioden som jag har upplevt smärta vid löpning var några veckor efter Ultravasan i somras, då mitt svagare vänsterknä protesterade. Nu visade resultaten att jag har blivit starkare i nästan alla muskelgrupper som testades, framförallt i vänsterbenet. Skönt att min blygsamma styrketräning givit resultat! Är då traillöpning skonsammare än asfaltslöpning? Jonatan förklarar att traillöpning kan vara fördelaktigt vid knäskador, eftersom det är mjukare underlag, medan plan löpning passar bättre vid ankelskador. När löpare som deltar i studien får löprelaterad smärta erbjuds de att bli undersökta av en idrottsläkare, och Jonatan kan med hjälp av löparloggen studera vilka faktorer som kan ha orsakat skadan.

När alla löploggar är inskickade från de drygt 200 löparna börjar det stora arbetet med att sammanställa och dra slutsatser. Det ska bli mycket intressant att läsa hans avhandling när den är klar, och naturligtvis hoppas jag få bekräftat att traillöpare riskerar färre löparskador. Under 2018 håller vi utkik efter Jonatans resultat i vetenskapliga tidskrifter och löparmagasin!

Några enkla saker vi redan nu kan tänka på för att minska risken för skador i samband med löpning:

1. Öka löpmängden långsamt. Muskler vänjer sig fortare vid ökad belastning än leder och ligament.

2. Träna även styrka. Löpningen i sig gör dig inte avsevärt mycket starkare,  du behöver särskild styrketräning för ben, höfter och bål/rygg.

3. Ta gärna hjälp av en löpcoach eller ett individuellt utformat löpträningsprogram som tar hänsyn till just dina förutsättningar och befintliga löpstatus.

Glad Påsk! Ut och njut!

Instagram: trailbykidmark

Ut och njut! Det är vår!

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X