Hur mår du i din filterbubbla?

Tränar du för din egen hälsa eller för andras uppskattning? Att vår löpning enkelt kan delas och ses av många kan vara både positivt och negativt för vår självuppfattning och...

3 november, 2017 |
Backträning. Delas och förstärks i löparbubblan. Positivare känsla inför nästa träningstillfälle?

Tränar du för din egen hälsa eller för andras uppskattning?

Att vår löpning enkelt kan delas och ses av många kan vara både positivt och negativt för vår självuppfattning och vårt träningsinnehåll. Har du tänkt på hur du själv påverkas - och påverkar andra - i din träningsgemenskap på nätet?

I det senaste numret av löparmagasinet Spring (länk till nätupplaga) läste jag en mycket intressant artikel om löpträning och sociala medier. Redan på 1800-talet studerades idrottares prestationer med och utan åskådare och medtävlande, och man fann att idrottare ansträngde sig mer och nådde större prestationer när de var iakttagna. Det kallas åskådareffekten. Dagens forskare påvisar likheter med det moderna samhället då vi genom olika sociala plattformar delar med oss av vår träning, våra motgångar och våra framsteg. Undersökningar visar att vi gärna omger oss av likasinnade personer i vår cybervärld och genom det skapar en bubbla runt oss. En filterbubbla. Löpare väljer att följa löpare, och helt plötsligt kan man tro att alla människor i vår omgivning tränar löpning, fast vi vet att det inte är så i den "riktiga" världen.

I filterbubblan påverkas vi mest av de löpare som är lite bättre och lite sämre än oss själva, det är dem vi identifierar oss mest med. Att elitlöparna slår rekord och tränar enormt mycket mer än oss vanliga motionärer kan vi oftast hålla distans till och vi förstår att vi inte kan härma deras träningsmängd, men om de löpare vi identifierar oss med tränar lite mer än vanligt och springer lite fortare än de brukar påverkar det oss att försöka göra det samma.

Intressant tycker jag! Att inspireras och motiveras till hälsosam träning ser jag inget negativt i, om man samtidigt kan reflektera kring sina egna individuella möjligheter. Vi har olika talang och olika tid till förfogande, vi befinner oss i olika skeden i livet och har olika fysiska och mentala förutsättningar till träning. Men uppmuntras vi av att se andras framsteg och att vi därigenom försöker anstränga oss ännu mer för att nå våra egna personliga mål, då är filterbubblan en stor tillgång och källa till inspiration.

Det är en konst att kunna glädjas över sina egna framsteg utan jämförelse med andra.

Blir bubblans innehåll däremot krävande och får oss att känna att vi måste öka våra prestationer för att vi ska vara nöjda med oss själva blir påverkan destruktiv. Författaren till artikeln i Spring berättar om en löpare som tvångsmässigt började öka sin träningsvolym, glatt påhejad av sina vänner i löparforumet. Hon blev beroende av andras beröm och ökade löpmängden till som mest 50 km om dagen, en distans knappt eliten klarar av. Hennes träning blev då en nedbrytande och nedåtgående spiral som ledde till skador.

Ann-Sofie Forsmark berör också ämnet träning och sociala medier när hon skriver om huruvida man tränar för eller med hälsa i ett inlägg på Runner´s World. Genom att fundera över 10 frågor kan du se hur din träning och satsning påverkar livet och hur du mår. Att sikta mot höga mål behöver inte betyda att man tränar hälsosamt. Till exempel, tänker du på och lägger så mycket tid på din träning så att det påverkar resten av livet negativt? Om ingen såg din träning, skulle du ändå träna likadant?

Tränar du för egen hälsa eller för andras uppskattning?

Kanske en kombination. Att få uppskattning från andra när man själv är nöjd och lycklig över ett bra träningspass eller när man har uppnått ett mål ger extra energi i den fortsatta träningen. Det förstärker den egna positiva upplevelsen. Gemenskapen i filterbubblan ger också möjlighet att uppmuntra och peppa andra, vilket i sin tur även smittar av sig på din egen träning.

Till sist, vad som alltid är hållbart i längden är din känsla. Jag tror att den lyckliga känslan efter ett löppass är den absolut viktigaste motivationen för livslång, hälsosam träning. Inga tider, inga distanser och inga likes kan någonsin uppväga den egna känslan av njutning och lycka!

Kärleken till löpningen! Den bubblan kan aldrig spricka.

 

När löpningen avslutas så här. Nöjd och lycklig. Värt all ansträngning!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X