Intervallträning, bara ångest eller lite skönt?

Ärligt talat. Lika mycket som jag ser fram emot långpass och sköna distanspass med mer fart, lika mycket försöker jag slingra mig när det är dags för intervaller. Men...

17 september, 2017 |
Här trivs jag, mjukt och mysigt!

Ärligt talat. Lika mycket som jag ser fram emot långpass och sköna distanspass med mer fart, lika mycket försöker jag slingra mig när det är dags för intervaller. Men vill jag ha utveckling är det bara att ta tag i dem och försöka att äga dem, intervallerna.

Jag älskar mysig, planlös löpning i skogen där dagsformen och tid till förfogande får bestämma fart och distans. Men de senaste månaderna har träningen varit mer uppstyrd med målet att vara så stark och uthållig som möjligt till Gotland Ultra Marathon om tre veckor. Varje 7-10 dagars period kör jag 1-2 lugna långpass, flera vanliga distanspass i högre fart och några riktigt snabba intervallpass. Ökar sakta den sammanlagda distansen. Variationen mellan snabba och lugna pass är viktig. Under intervallträningen förbättras syreupptagningen, du tvingar dig utanför din bekvämlighetszon. Under de lugna passen förbättrar du din uthållighet, nya nervbanor byggs och du blir mentalt starkare.

Jag adderar även några enkla styrkeövningar med gummiband och vikter hemma. Och efter förra inlägget vet jag mer om hur jag kan planera för att få större effekt av satsad träningstid.

Backintervaller springer jag gärna i mjuka mossbackar i skogen, samlar kottar för varje varv och ser nöjt hur högen växer på toppen av backen. Men med min nya utmaning i tankarna, Idre Fjällmaraton, nästa sommar räcker det inte med träning i sköna backar i skogen. Då är det 1400 höjdmeter som ska besegras, övermannas eller stapplandes tas sig över... och naturligtvis är de höjdmetrarna inte någonting jämfört med de flera tusen höjdmeter som de fantastiska UTMB-löparna i Alperna springer, då känns mina 1400 lite fjuttigt.

Trots det utmanande för mig! Det är ju ändå det vi kommer tillbaka till, utmaningen för oss själva, just nu, med våra olika personliga förutsättningar.

Dags att växla upp och sakta öka mängden backintervaller under hösten och vintern. Jag besökte en slalombacke i närheten med 100 höjdmeters stigning. Sprang/gick några varv. Jättejobbigt, varmt och svårt att tänka positivt. Jag som alltid brukar hitta något bra att hänga upp de drivande tankarna på! Det slutade med att jag inte fann några positiva tankar, utan koncentrerade mig på att bara vara accepterande. Acceptera att löpningen var besvärlig, acceptera att detta är något jag måste öva på, acceptera att jag kan vara dålig på något men vara en rätt ok löpare ändå, bara acceptera läget och försöka att inte slås ned av negativa tankar.

Tunga tankar, tung löpning.

Vad kommer det negativa från? Sliter jag inte lika mycket under långpass och andra löpträningar?

Jag läste ett mycket intressant blogginlägg om just detta fenomen på Runner´s World av Johan Renström. Han hade tagit del av forskning kring intervaller, ångest och endorfiner. Den forskningen visade att högintensiv intervallträning, som att springa uppför en slalombacke, ökar mängden endorfiner och andra ämnen i hjärnan som kontrollerar smärta och känslor. Men till skillnad från långsam löpning, som enbart framkallar sköna känslor, så framkallar intensiv intervallträning också negativa känslor. Dessa negativa känslor kan påverka motivationen till att fortsätta att träna intervaller. (Känner vi nog igen!) Det är alltså viktigt att man ökar belastningen i intervallerna långsamt så att de negativa känslorna inte får löparen att avstå intervallträningen, men det är också viktigt att löparen är fysiskt redo för den ökade påfrestningen som intervallträningen innebär. Inte desto mindre måste jag försöka ta kontroll över tankarna och känslorna så att jag trots den negativa upplevelsen fortsätter att träna backintervaller för att få den utveckling som jag behöver. Men hur?

Ha målet tydligt! Varför ska vi springa dessa urjobbiga intervaller som vi har ångest inför? Jo för att bli starkare och uthålligare. För att kunna springa längre sträckor med mindre ansträngning. För att vi vill klara nya utmaningar i fantastiska miljöer. För att vi kommer att älska att springa över myr och fjäll och titta tillbaka på det vi klarat och se framåt och veta att vi klarar ännu mer.

Du vet, den känslan alltså, den är värd att träna för.

Kan det vara lite skönt ändå? Kan de plågsamma intervallerna skänka ännu större tillfredsställelse när de väl är genomförda? Hur tänker du när du ska motivera dig till de där jobbigaste passen?

Hagelskurar och ösregn visar att hösten är här men envist fortsätter jag springa i linne och bara ben, försöker bevara sommarkänslan i lätta kläder så länge som möjligt. Att frysa lite i början på löpningen ger kvickare ben. Bra i backarna, eller hur?

 

Höstäpplen, konserverad solenergi. Kan behövas vid intervaller.

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X