Jag vill älska uppförsbackar!

Jag vill älska långa backar. Jag vill känna att jag orkar och kan och inte ger upp innan jag ens börjat. Jag vill verkligen förbättra uthållighet och styrka! Jag har...

7 april, 2018 |
Fem varv i lång backe. Done!

Jag vill älska långa backar. Jag vill känna att jag orkar och kan och inte ger upp innan jag ens börjat. Jag vill verkligen förbättra uthållighet och styrka!

Jag har några kuperade lopp framför mig i sommar och höst. Först 2XU Idre Fjällmaraton i augusti. 45 km fjällöpning med 1400 höjdmeter. Det går antingen upp eller ner, inte mycket platt när jag kollar höjdkurvorna. Såklart, det är ju ett fjällopp!

Senare på hösten ska jag för första gången springa ett lopp i Kullamannen Trail i Skåne, ett legendariskt ultra- och trailarrangemang som jag bara läst om och förundrats över och nu ska jag få springa där, på riktigt! Men jag börjar "försiktigt" med Dödens zon 22 km och 1000 höjdmeter. Det blir nog en alldeles tillräcklig utmaning för terrängen ska vara hemskt krävande men även hemskt vacker. Jag kommer att skriva om hela arrangemanget i magasin Spring och dela med mig av mina upplevelser.

Många höjdmeter väntar alltså och jag vill vara så förberedd så att löpningen är rolig, så att jag kan njuta av fantastisk natur och inte oroa mig över långa backar. Farten är sekundär men såklart är backintervaller, även långsamma sådana, utmärkta för att förbättra kondition och vänja kroppen vid högre puls under längre tid. Backintervaller passar också mina knän bättre, de brukar göra ont vid snabba, plana intervaller.

Därför planerade jag ett backpass med 1,1 km uppförsbacke på snöig skogsväg, några brantare partier annars mjukt sluttande uppför. Jag hade 1,5 h till förfogande och med upp- och nedjogg räknade jag med att hinna 5 varv. Den här backen ingår i en runda jag springer ofta och den är jobbig i vanliga fall. Det händer att jag går i någon brantare del för att inte bli för trött inför den fortsatta löpningen, men nu skulle jag inte ta ett gångsteg, det hade jag bestämt!

Första varvet börjar med lite oro när allt det jobbiga ligger framför mig. Upp längs skogsvägen i småregn och vind som försvinner när skogen ger lä. Upp, upp, upp på blandat snö- och isunderlag. Jag hade inte Icebugsen denna dag, jag trodde att isen skulle ha smält men det hade den inte. Hokas Speedgoat 2 bet fint i snön iallafall och vid isen trampade jag försiktigt i vägkanten och den försiktiga farten passade bra idag. Det gick inte mycket fortare nedför, jag vände längst ner och kände mig återhämtad, upp, upp igen.

Upp, upp. Regn och dis i skogen. Snö och is på marken.

Tog en drickapaus efter tre varv, Umaras sportdryck hade jag gömt bakom en sten. Fortsatte två varv till. Bara vara i min bubbla med musik i öronen och koppla bort alla tankar på vardagens bestyr som väntade. Detta var min tid, min träning, min mentala återhämtning och min meditation. Att bli riktigt trött och ändå bara fortsätta, härlig känsla! Samma träd som hängde ned över vägen och droppade mig i nacken, samma ishala passage mitt i backen, samma hårda snö högst upp. Det är befriande och renande att helt gå in i sin löpning och låta fotstegen och andningen uppta hela sin värld.

1,5 h senare kommer jag ut ur bubblan, 5 varv hann jag gott och väl, benen är trötta och jag har varit rejält andfådd, men inte ett gångsteg har jag tagit utan har långsamt sprungit upp varje varv. Så nöjd, allra mest över att jag har genomfört det jag bestämt mig för och att jag aldrig släppt in de negativa tankarna om att jag inte kan eller inte orkar. Det jag var orolig för innan visade sig gå bra. Jag är starkare än jag tror. Det går inte fort, men jag kan hålla på länge. Bara att fortsätta härifrån, 10 varv nästa gång?

Jag tror att jag är på väg att älska uppförsbackar! Tjohoo!

En fin snölöpning under påskhelgen. Men nu har den smält. Det är vår!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X