Vinterskor - ett kärt ämne! Test av Icebug.

Vinterlöpning! Så underbart och härligt friskt, om man har rätt utrustning och framförallt bra skor. Valet av skor är högst personligt, och beror såklart på hur ombonad sko du...

28 januari, 2018 |
Vinterlöpning kräver skor för kyla, väta och halka.

Vinterlöpning! Så underbart och härligt friskt, om man har rätt utrustning och framförallt bra skor. Valet av skor är högst personligt, och beror såklart på hur ombonad sko du vill ha, vilket underlag och terräng det är och hur långt löppass du ska springa. Vilken temperatur det är och hur fort du planerat att ta dig fram i skogen.

Jag är inte mycket för att köpa nytt så fort det kommer ut en ny färg eller modell av ett särskilt märke utan sliter mina skor tills de nästan faller sönder. Därför vill jag verkligen veta att jag köper en bra sko som uppfyller mina krav, jag frågar andra löpare, läser artiklar och kollar hemsidor. Nu fick jag chansen att själv testa tre olika par Icebugskor, alla tre fungerar för vinterlöpning men de har olika funktion, känsla och utseende.

Icebug! Svart/neon peach Pytho4 BUGrip, svarta DTS3 RB9X och lila/orange Acceleritas5 RB9X.

Isigt och hala rötter, lugna långpass på mjuka stigar eller geggig, blöt snölera? Sveriges vintertraillöpare utmanas av de mest varierande underlagen och väderlekarna, men här är tre par skor som passar för våra vanligaste önskemål.

Icebugs Pytho4 BUGrip. Drop: 5mm, vikt: 325 gr i stl US 9.

Vi har haft några mycket isiga dagar i Göteborg så den första skon jag testade var Pytho4 med metalldubbar. Den har låg drop och upplevs inte särskilt tung för att ha metalldubbar, sitter lagom hårt runt foten med ett såpass brett tåparti så att jag med tjocka tåstrumpor ändå fick plats att spreta med tårna. Tyvärr hade isen på stigarna smält, men grusvägen upp till skogen var täckt av blöt is och när min man i vanliga trailskor fick trippa försiktigt på vägkanten i gräset kunde jag springa rakt fram på isen helt utan rädsla för att halka. De fäster fantastiskt bra på is, men även i skogen på hala rötter och i blöt mossa. På berghällar kan man få känslan av att metalldubbarna ska glida iväg, men det hände aldrig utan greppet var perfekt hela vägen. Skon är lite ombonad och mjuk runt häl och tunga, men inte tjock och tung. Tyget är vattenavstötande men inte vattentätt, vilket är bra tycker jag så att vätan som kommer in också kan komma ut. Den kan användas hela året, ja kanske inte de allra hetaste sommardagarna, men alla regniga, geggiga, hala eller isiga tider på året. Rätt så ofta alltså.

Plus i kanten för loggan på sidan av skon som egentligen är svart men som lyser upp av kamerablixten, det är en reflex! Bra där Icebug!

Favoriten Acceleritas5 RB9X. Drop: 4 mm, vikt: 210 gr i stl US 9.

Bara färgen gör ju att man måste prova den. Den känns lite som en mjuk toffla som formar sig helt efter foten. Skon är så lätt så det känns som om man bara knyter på sig en sula, mycket skön! Den sitter tight och smalt runt foten, är lite uppbyggd under hålfot och runt hälen så den upplevs inte helt platt trots att den bara har 4 mm drop. Det gillar jag. Den här skon är fullkomligt rätt när du ska springa i blöt lera och bland grus och sten, fäster i allt och har en förstärkning runt hela skon ovanför sulan för att skydda foten mot vassa stenar och kvistar. Tyget släpper igenom vatten och ökar knappt i vikt trots att den är blöt, jag förstår att den är populär hos swimrun-utövare. Jag tycker om att skon uppmuntrar till ett lätt framfotssteg, att det är enkelt att tassa mellan stenar och på grästuvor, man känner sig säker och kraftfull.

Min absoluta favorit för att den ger en härlig spänst i steget och för att den kan användas året om. Troligen skon för mitt 2xu Idre Fjällmaraton i augusti och jag längtar efter att springa några långpass i den för att uppleva känslan under längre tid, återkommer om det.

De mjuka och sköna DTS3 RB9X med gummidubbar. Drop: 12 mm, vikt: 315 gr i stl US 9.

DTS står för Distance Training Shoe och det är vad den är, en uppbyggd, stabil, väldämpad, och välkomnande sko. Den passar utmärkt när vi springer lite längre långsamma distanser, när löpningen inte bara går i skogen utan också på löparspår, grus och asfaltsvägar och när vi blandar löpning och gång under passet. Jag kommer att använda den även till promenader och som fritidssko, den ser inte så "trailig" ut fast den har grovmönstrad sula. Tyget på ovansidan är glesare, när jag sprang med skon en kylig dag kände jag till en början hur det blåste in luft. Härligt under varmare dagar, tänker jag, och bra att skon inte blir tung när den är blöt. En mycket användbar sko och snäll mot nyblivna traillöpare som vill ha mer dämpning.

Acceleritas5, för spänst och energi. Riktigt härlig trailsko!

Tack Icebug för möjligheten att få testa några av era skor för vinterlöpning. Riktigt roligt att det är ett svenskt och till och med ett Göteborgskt företag. Att kunna fortsätta att springa i naturen under hela året, i alla väder och på alla underlag är livskvalité för mig, det är i skogens sus, i regnet, snöfallet och mörkret som jag även under vintern samlar ny energi och får lycka och glädje. Bra jobbat Icebug!

Du har väl inte missat premiärupplagan av Icebug Xperience Mountain Trail, löpäventyret i Åres fjällvärld i mitten av maj? För mig låter det som ett helt underbart spännande upplägg med möjlighet till vacker löpning/vandring i en natur som ruskar av sig vinterkylan och vaknar till vårvärmen. 7 mils löpning i fjällen under tre dagar, i den takt du själv bestämmer, tillsammans med människor som uppskattar löpningen lika mycket som du. Magiskt.

Jag önskar dig en fin vecka och vet du, magin finns nära dig också. Bortom de närmsta granarna och tallarna ligger oupptäckta stigar och väntar. Lycka till!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X