Race report Trailvarvet 2019

Snygg färg på medaljen

En sådan kväll! Precis som vi hade önskat blev Göteborgsvarvsveckans första lopp, Trailvarvet, en härligt solig och varm upplevelse i Änggårdsbergen.

För fjärde året fick Trailvarvet inleda löparfesten i Göteborg, loppet som är drygt hälften så långt som det ”riktiga” varvet men går över stock och sten istället för på asfalt. Team Nordic Trail är Göteborgsvarvets samarbetspartner och med löpledare Joel Språng i spetsen la de i år en ny bana som skulle vara mer kuperad och gå på tuffare stigar än tidigare. Man skulle komma bort från de grusade gångvägarna och verkligen få känna på naturens utmaningar med rötter, stenar, branta backar och smala stigar. Team Nordic Trail anordnade flera provlöpningar och teknikträningar inför loppet, jag deltog på en och skrev om det här.

Änggårdsbergen ligger precis bakom Botaniska trädgården helt nära Slottsskogen och det övriga varvsområdet och nyttjas av många Göteborgare och Mölndalsbor till träning både till fots och med mtb. För många deltagare är det som att springa på sin egen bakgård och trampa välkända stigar men för mig ledde stigarna till nya platser. Och det är ju en av anledningarna till att springa lopp, att få uppleva och bekanta sig med nya områden och utsikter och känna att man vill komma tillbaka för att utforska mer, på egen hand.

Trailvarvet 2019. Bild lånad från  Göteborgsvarvet.

1000 deltagare samlades i solskenet på gräsmattan nedanför Björngårdsvillan i Slottsskogen, vi värmde upp och ställde oss i startfållorna. Tre startgrupper, en för de snabbare, en för de lite lugnare och en för walk-deltagarna. Starten gick och alla löpare sveptes iväg av löparglädje och snabba ben. En kilometer platt asfalt ut från Slottsskogen och sedan upp genom skuggan i den ljuvliga bokskogen, upp till Änggårdsbergen. Snart smalnade vägen av till en stig, löparna hejdades lite och trippade upp på led, de snabbare sprang om ute i blåbärsriset och det kändes att nu, nu är loppet i gång!

Snart start!

De första kilometrarna av loppet gick mycket uppför, benen tröttades ut lite för fort men jag gick i några längre branter och återhämtade mig med djupa andetag. Vi sprang vidare på slingrande stigar med mjuka torra barr, sviktande mossa och bitvis hoppande mellan stenar och rötter. Första vätskestationen låg efter 4,5 km med hejande publik och funktionärer. Härligt!

Sprintbacken

Banan svängde höger och vi kom till en längre uppförsbacke. Med solen i ögonen och svetten rinnande i ansiktet men med publik som stod och hejade, det var så uppiggande att se alla som gått ut i skogen för att heja på löparna som sprang förbi. I den sista delen av backen upp till fårhagen, banans högsta punkt, var det sprinttävling. En riktigt jobbig backe som blir brantare ju högre upp vi kom men desto större glädje när vi passerade krönet och fortsatte utför. Genom fårhagen sluttar banan skönt utför och sedan vidare in i skogen igen.

Sprintbacken besegrad och vi har några kilometer utför.

Jag njöt av den sköna utförslöpningen och älskade verkligen den där flygande känslan när jag skuttar mellan tuvor och när fötterna själva hittar den bästa vägen ned. Desto tyngre kändes benen när banan svängde kraftigt höger och vände uppåt, hemåt igen. Efter 9 km kom vi till den andra vätskestationen och det var så gott i värmen! Vi fortsatte över två högre berg, klättrade på led och sprang sedan genom underbart ljusgröna bokskogar. Efter den sista höjden anande jag stadens biltrafik och kom på att jag bara hört skogens ljud under hela loppet. Änggårdsbergen är en fantastisk oas!

Utsikt mot Älvsborgsbron.

Plötsligt kom staden nära igen och vi sprang ut på asfalstsvägen och höll farten den sista kilometern in till upploppet och målrakan. Team Nordic Trails grundare Miranda Kvist var speaker och hälsade oss välkomna i mål och jag fick en vacker lila medalj. Vilken underbar målgång i en solig majkväll!

De tre snabbaste damerna

Miranda Kvist delade ut priserna till de fantastiskt snabba damerna Karin Nilsson (51.22), Lena Trillelv och Johanna Widarsson.

De snabbaste herrarna

De tre imponerande herrarna på prispallen var Heino Ollin (44.58), bloggkollegan Andreas Lundblad och Jonatan Palm.

Bra jobbat Team Nordic Trail och Göteborgsvarvet, ni har skapat ett jättefint traillopp! Ett lopp som kan utmana både de erfarna traillöparna och ge nybörjare på stigen en fantastisk upplevelse och locka dem att fortsätta med traillöpning på egen hand.

Lycka till alla ni som springer längs den blå linjen på lördag!

Hoppas att ni får en lika fin upplevelse som vi hade på Trailvarvet!

Den blå linjen väntar på sina löpare.

Liknande inlägg by Gunilla Kidmark

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
 • Josefin Forsell

  Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X