Guide trailskor

2023 års modeller för traillöparen

I samarbete med

Att hitta rätt skor kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på dina fötters beskaffenhet, på tycke och smak och på vilken känsla just du är ute efter.

För att underlätta lite när du ska välja skor, så har vi gjort 2023 år stora Trailskoguide. Vi har gett oss ut på traillöpning i alla förhållanden. I vått och torrt, på blöta stenar, trädstammar och på spång för att utmana skornas grepp. Vi har sprungit på gräs, mossa, myrar, leriga stigar och ängar, i bok-, gran- och tallskog. Vi har forcerat utför och tryckt på uppför för att värdera skons egenskaper. Grepp, skydd, dämpning och stabilitet är några av de parameter som legat till grund för i vilken eller vilka kategorier vi har sorterat in skorna för trailrunning.

Nio av marknadens ledande varumärkena inom trail

Vi har testat hela 26 modeller från nio av de största varumärkena inom trailrunning och hoppas att det här ska hjälpa dig att hitta trailskorna som just du trivs i och som matchar dina behov!

Joe Nimble

Merrell

Salomon

Kategorier av trailskor

Sten, rötter, lera… Det är många underlag som en traillöpare behöver behärska.
Vi har valt ut skorna som gör sig bäst på respektive underlag – och kategoriserat dem så att det blir lättare för dig som vill springa trail.

Hard Trail

Tough Trail

Rocky Trail

Soft & muddy

City Trail

Off Trail

Testade modeller 2023

 

Fördjupa dig i begreppen

Dämpning & Dropp

Det som skiljer trailskor från asfaltsskor är ofta dämpningen, som i mjuk terräng behövs mindre eller inte alls. Att ha en uppbyggd sko kan i obanad terräng snarare leda till fotstukningar då kontakten med underlaget blir sämre. Om du ska springa riktigt långa distanser eller ultralopp kan det vara värt att satsa på dämpade modeller. Har du alltid sprungit i dämpade modeller tidigare, kan det också vara smart att inte göra för stora förändringar. Stigens beskaffenhet, är den stenig eller slät och mjuk, är ofta avgörande för hur mycket dämpning du vill ha i din sko.Dropp är skillnaden i vertikalled mellan fotens främre och bakre del. Om hälen befinner sig högre än tårna i skon, har den ett dropp. (i mm).

Tåbox

Tåboxen är skons främre del där tår och framfot ska få plats. Våra fötter ser alla olika ut och ställer därför olika krav på tåboxen. Många förespråkar idag en bredare tåbox där tårna får chans att arbeta på ett naturligt sätt och inte "pressas ihop" av skon. Samtidigt ska skon vara skön och inte ge skav av att du "glider runt" i skon.

Grepp

Yttersulans material och mönster avgör skons grepp. Olika gummiblandningar kan ge olika grepp (precis som för bildäck). Beroende på vilken typ av underlag du ska springa på kan mönsterdjupet påverka greppet. Större mönsterdjup hos gummidobbarna är bättre i leriga och mjuka partier, medan steniga partier och berghällar ofta ger bättre grepp vid mer kontaktyta mot underlaget, dvs ett mindre mönsterdjup.

Passform

Det finns inte två par fötter som är helt lika, vi har alla våra unika fossingar och därmed olika åsikter om hur en skön sko är beskaffad. För vissa löpare är det viktigt med en bred tåbox så att tårna kan få gott om utrymme, medan andra vill att skon ska sitta tight och slimmad runt foten. Sedan påverkar även vilken distans du ska springa, ett 20 minuters traillopp i högt tempo eller en långtur på många timmar ställer olika krav på skons passform. Hälkappans uppbyggdnad är viktig för många löpare, inte minst de som lider av hälsenebesvär.

Skydd

Stenar, rötter och pinnar är något av det som din sko ska skydda din fot mot. Dels sulan, som är det som skiljer dig från underlaget, dels ovandelen av skon. Beroende på om du ska springa 3 km eller 5 mil, är en van löpare eller nybörjare, och beroende på underlag, passar olika modeller.

Vikt

Vikten anges i gram för en sko, i damstorlek 40,5.

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X