Aktivitet eller träning?

Som många av er säkert har förstått så förespråkar vi en aktiv vardag. Vi vill att alla rör på sig varje dag, oavsett vilken intensitet eller tid man hinner med. Men en generell uppfattning av oss är att många räknar sin aktiva livsstil efter hur många träningspass i veckan man hinner med att träna. Men vad betyder egentligen ordet träning? För oss kan det vara något helt annat än för dig, och det är så individuellt utifrån intressen och livssituation. Ett träningspass kan ju variera allt ifrån 20 till 120 minuter (eller mer/mindre) beroende på hur man ser det. Ändå baseras ens fysiska status ofta efter hur många träningspass man genomför i veckan eller hur långa träningspassen är. Är inte det orimligt?

Att räkna antal pass som vi tränar i veckan medför ofta lite stress. Antingen för att vi inte hinner genomföra alla pass vi tänkt eller för att ”alla andra” tränar så mycket mer. Och då är dessa träningspass definierade utifrån att vi är ombytta till träningskläder, är aktiva en viss tid och sedan duschar efteråt. Varje person har en viss mängd med tid avsatt för det varje vecka, som ska hinnas med tillsammans med allt det andra vi har att göra i vardagen. Vi tror däremot inte att det är så svart eller vitt, för hur ofta tränar vi i veckan jämfört med hur aktiva vi är?

Att basera vår fysiska status efter antal träningspass eller träningstimmar vi utför i veckan ger en skev bild. Vi kan exempelvis säga så mycket som att vår träningsmängd inte alltid speglat våra prestationer på tävlingar. Däremot har vi alltid varit väldigt aktiva i vardagen, och det tror vi har gett oss en stor fördel i vår träning och prestation. Vår vardag är ofta full av olika aktiviteter (till exempel cyklar vi överallt, vistas mycket i skogen, åker alpina skidor på vintern, leker med barn, promenerar osv.). Det kan verka orimligt att jämföra på det sättet, men vi får ju otroligt mycket gratis träning tack var det! Men vi räknar inte det som rena träningstimmar, för att vi inte är ombytta eller håller en viss intensitet. Vi håller koll på ungefär hur många träningstimmar i veckan vi har, men vi värderar inte vår fysiska status efter det och vi känner oss trygga med att missa något pass då och då just för att vi har en aktiv vardag. Det kompenserar så mycket! Och vi är övertygade om att det ser ut såhär för väldigt många och att det hellre ger ett bättre självförtroende än om man bara fokuserar på rena träningstimmar.

Vår uppmaning till er är därför att tänka på hur mycket ni är aktiva under veckorna, hellre än hur många träningspass eller träningstimmar ni gör! Det ser helt enkelt så olika ut för alla, och vi undervärderar oss själva om vi inte ser hur aktiva vi är under en vecka. För det räknas också! Värt att nämna är att det här inte minskar våra kvalitativa och hårdare pass inriktat mot en viss prestation. Det gör bara dom passen mycket bättre.

Liknande inlägg by Bröderna Backa

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X