Att hitta tid för löpning!

Jag hinner inte!” Ursäkternas ursäkt. Nutidens mest använda bortförklaring till varför så många inte rör tillräckligt på sig. Dagens samhälle bjuder ju på så många val. Så många alternativ. Så många måsten. Alla dessa måsten (och möjligheter) gör att väldigt många rör på sig alldeles för lite i förhållande till vad deras kroppar behöver. Är det inte tusen tv-serier som ska ses så måste vi informera världen, via sociala medier, om vad vi åt till frukost och till lunch. Och till middag också för den delen. Det tror sjutton att vi inte får tid över till träning!

 

Till viss del kan jag förstå. Jag har själv heltidsjobb, familj, villa, husdjur, klubbengagemang, styrelseuppdrag samt vänner och andra fritidsintressen att lägga tiden på. Jag vet att det är ett ständigt pusslande för att få tiden att räcka till. Men om jag inte lägger tillräcklig tid på träning mår jag inte bra. Och mår jag inte bra går det också ut över alla i min omgivning som får en tröttare och något mindre positiv Mikael i sin närhet.

 

Är det detta vi väljer bort när vi spenderar mer tid framför TV:n och sociala medier?

 

 

Samtidigt som jag förstår, så förstår jag ändå inte. Varför väljer vi att prioritera bort vår egen hälsa för att ge mer tid åt allt det andra? Enligt en undersökning spenderar vi i genomsnitt över 2 timmar om dagen framför TV:n. En undersökning i USA visade att folk i snitt uppkopplade mot sociala medier 16 minuter/timme.  Förmodligen ligger siffran inte långt därifrån också här i Sverige. Tänk om vi kunde använda en liten del av den tiden åt fysiska aktiviteter istället.

 

 

Mina egna tips

 

 

Mot bakgrund av detta vill jag ge några av mina bästa tips för att ”hitta” tid för träning när det känns som att den inte finns. Det finns såklart oerhört många som tränar mycket och i vissa fall FÖR mycket, men det här vänder sig till alla dem som skulle vilja träna mer men inte tror att de har tid.

 

 

Morgonlöpning

Gå upp tidigare en eller ett par morgnar och spring en runda INNAN jobbet eller före övriga familjen går upp. Det finns inte mycket som slår känslan av stillheten, dofterna och ljuset en riktigt tidig morgon. Visst är det jobbigt när klockan ringer, men det ger en fantastisk kickstart på dagen. Och det behöver inte vara någon lång runda. Några kilometer kan räcka för att väcka kroppen till liv och sätta igång ämnesomsättningen och det övriga maskineriet.

 

Att få se naturen vakna upp till en ny dag kan vara helt magiskt!

 

Kvällslöpning

Stick ut på en runda EFTER att barnen har gått och lagt sig. Sätt dig inte i soffan och zappa mellan kanalerna på jakt efter något kul program, stick ut på en kort runda istället. Är det mörkt? Använd pannlampa. Visst kanske du kommer i säng senare än vad du hade gjort annars, MEN personligen sover jag bättre efter ett träningspass än om jag bara har suttit stilla hela kvällen.

 

Kvällslöpning – svalt och skönt på sommaren.

 

Lunchjogg

Har du en timmes lunch? Klä om snabbt, spring 30 minuter, duscha och klä om på 15 minuter så har du en kvart kvar för själva ätandet. Har du kortare lunch, gör upp med din arbetsgivare om att ena dagen tar du längre rast för att nästa dag ta en kortare rast. Detta borde också ligga i arbetsgivarens intresse om hen vill ha en frisk och stark personal. Och för den som säger att 30 minuter inte är lönt att springa säger jag bara BULLSHIT! 30 effektiva minuter löpning är ALLTID bättre än 30 minuter stillasittande med mobilen för att kolla senaste nytt på Instagram.

 

En kort slinga i skogen, eller ett varv runt industriområdet. En halvtimmes lunchjogg kan man få till nästan varsomhelst.

 

Transportlöpning

Är det svårt att få in träningen på morgon eller kväll på grund av andra aktiviteter? Ställ bilen och spring eller cykla till jobbet. Denna metod stjäl väldigt lite tid i slutändan eftersom man samtidigt tjänar in den tid det skulle ta att åka bil, buss etc till arbetet. Det här är också en metod som går att anpassa på mängder med olika sätt. Är det för långt till jobbet kan man ta bilen en bit, parkera några kilometer från arbetsplatsen och springa/cykla sista biten. Eller varför inte cykla till jobbet och springa hem för att sedan göra tvärtom dagen efter? Och om det är för kort väg till jobbet för att det ska vara lönt, går det bra att köra en liten omväg för att öka träningstiden. Det enda som krävs är lite fantasi och planering. Jag har ofta en väska med ombyte stående på jobbet ifall jag skulle få lust till en transportrunda.

 

Efter lite rekande har jag hittat jättefina stigar som tar mig från hemmet till jobbet. Med löpning som transportmedel sparar jag både familjetid och bensinpengar.

 

Tjänsteresor

Är det någon gång man kan ta sig tid för löpning utan att behöva anpassa sig efter vardagliga göromål så är det när man reser med jobbet. Inga körningar till barnens aktiviteter, ingen matlagning, inga tvättider osv. Såvida man inte har ett fullspäckat schema från morgon till kväll brukar det alltid finnas någon stund på dygnet som det går att få till en runda. Det är också ett utmärkt sätt att utforska området och uppleva en ny plats på ett fantastiskt sätt.

 

Morgonrundor under mina tjänsteresor har givit mig nya perspektiv och upplevelser i städer där jag annars bara ser flygplatser, hotell, fabriker eller mässhallar.

 

 

Det här är de fem metoder jag själv använder mig av. Det är faktiskt väldigt få träningspass som stjäl tid från familjetiden. Framförallt luncherna på vardagarna och en av morgnarna på helgen brukar utnyttjas till min träning. Då anpassar jag träningen så att jag kör kort men lite högre tempo på luncherna, medan morgonpassen används till lugnare distanspass. På det här sättet kan jag få ihop 45-50 kilometer på en vecka utan att behöva offra någon annan aktivitet alls. Och de veckor jag får till transportlöpningen kan jag få ihop 60-80km, helt och hållet genom att utnyttja luckorna mellan jobb och familjetid som annars lätt fylls ut av mer banala aktiviteter.

Tips mottages tacksamt!

 

 

Det finns säkert många andra metoder för att hitta tid för löpning eller annan träning. Ni får gärna skriva och berätta om era metoder. Kanske kan jag hitta fler alternativ för min egen del. En sak är dock säker – vi har alla fått samma tilldelning av tid/dygn, nämligen 24 timmar. En av få saker som faktiskt är rättvist fördelat oavsett bakgrund, förmögenhet, kön, nationalitet, trosuppfattning osv. Hur vi väljer att förvalta de 24 timmarna är dock upp till oss själva.

Liknande inlägg by Mikael Antonsson

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X