Att hitta tid för löpning!

Jag hinner inte!” Ursäkternas ursäkt. Nutidens mest använda bortförklaring till varför så många inte rör tillräckligt på sig. Dagens samhälle bjuder ju på så många val. Så många alternativ. Så många måsten. Alla dessa måsten (och möjligheter) gör att väldigt många rör på sig alldeles för lite i förhållande till vad deras kroppar behöver. Är det inte tusen tv-serier som ska ses så måste vi informera världen, via sociala medier, om vad vi åt till frukost och till lunch. Och till middag också för den delen. Det tror sjutton att vi inte får tid över till träning!

 

Till viss del kan jag förstå. Jag har själv heltidsjobb, familj, villa, husdjur, klubbengagemang, styrelseuppdrag samt vänner och andra fritidsintressen att lägga tiden på. Jag vet att det är ett ständigt pusslande för att få tiden att räcka till. Men om jag inte lägger tillräcklig tid på träning mår jag inte bra. Och mår jag inte bra går det också ut över alla i min omgivning som får en tröttare och något mindre positiv Mikael i sin närhet.

 

Är det detta vi väljer bort när vi spenderar mer tid framför TV:n och sociala medier?

 

 

Samtidigt som jag förstår, så förstår jag ändå inte. Varför väljer vi att prioritera bort vår egen hälsa för att ge mer tid åt allt det andra? Enligt en undersökning spenderar vi i genomsnitt över 2 timmar om dagen framför TV:n. En undersökning i USA visade att folk i snitt uppkopplade mot sociala medier 16 minuter/timme.  Förmodligen ligger siffran inte långt därifrån också här i Sverige. Tänk om vi kunde använda en liten del av den tiden åt fysiska aktiviteter istället.

 

 

Mina egna tips

 

 

Mot bakgrund av detta vill jag ge några av mina bästa tips för att ”hitta” tid för träning när det känns som att den inte finns. Det finns såklart oerhört många som tränar mycket och i vissa fall FÖR mycket, men det här vänder sig till alla dem som skulle vilja träna mer men inte tror att de har tid.

 

 

Morgonlöpning

Gå upp tidigare en eller ett par morgnar och spring en runda INNAN jobbet eller före övriga familjen går upp. Det finns inte mycket som slår känslan av stillheten, dofterna och ljuset en riktigt tidig morgon. Visst är det jobbigt när klockan ringer, men det ger en fantastisk kickstart på dagen. Och det behöver inte vara någon lång runda. Några kilometer kan räcka för att väcka kroppen till liv och sätta igång ämnesomsättningen och det övriga maskineriet.

 

Att få se naturen vakna upp till en ny dag kan vara helt magiskt!

 

Kvällslöpning

Stick ut på en runda EFTER att barnen har gått och lagt sig. Sätt dig inte i soffan och zappa mellan kanalerna på jakt efter något kul program, stick ut på en kort runda istället. Är det mörkt? Använd pannlampa. Visst kanske du kommer i säng senare än vad du hade gjort annars, MEN personligen sover jag bättre efter ett träningspass än om jag bara har suttit stilla hela kvällen.

 

Kvällslöpning – svalt och skönt på sommaren.

 

Lunchjogg

Har du en timmes lunch? Klä om snabbt, spring 30 minuter, duscha och klä om på 15 minuter så har du en kvart kvar för själva ätandet. Har du kortare lunch, gör upp med din arbetsgivare om att ena dagen tar du längre rast för att nästa dag ta en kortare rast. Detta borde också ligga i arbetsgivarens intresse om hen vill ha en frisk och stark personal. Och för den som säger att 30 minuter inte är lönt att springa säger jag bara BULLSHIT! 30 effektiva minuter löpning är ALLTID bättre än 30 minuter stillasittande med mobilen för att kolla senaste nytt på Instagram.

 

En kort slinga i skogen, eller ett varv runt industriområdet. En halvtimmes lunchjogg kan man få till nästan varsomhelst.

 

Transportlöpning

Är det svårt att få in träningen på morgon eller kväll på grund av andra aktiviteter? Ställ bilen och spring eller cykla till jobbet. Denna metod stjäl väldigt lite tid i slutändan eftersom man samtidigt tjänar in den tid det skulle ta att åka bil, buss etc till arbetet. Det här är också en metod som går att anpassa på mängder med olika sätt. Är det för långt till jobbet kan man ta bilen en bit, parkera några kilometer från arbetsplatsen och springa/cykla sista biten. Eller varför inte cykla till jobbet och springa hem för att sedan göra tvärtom dagen efter? Och om det är för kort väg till jobbet för att det ska vara lönt, går det bra att köra en liten omväg för att öka träningstiden. Det enda som krävs är lite fantasi och planering. Jag har ofta en väska med ombyte stående på jobbet ifall jag skulle få lust till en transportrunda.

 

Efter lite rekande har jag hittat jättefina stigar som tar mig från hemmet till jobbet. Med löpning som transportmedel sparar jag både familjetid och bensinpengar.

 

Tjänsteresor

Är det någon gång man kan ta sig tid för löpning utan att behöva anpassa sig efter vardagliga göromål så är det när man reser med jobbet. Inga körningar till barnens aktiviteter, ingen matlagning, inga tvättider osv. Såvida man inte har ett fullspäckat schema från morgon till kväll brukar det alltid finnas någon stund på dygnet som det går att få till en runda. Det är också ett utmärkt sätt att utforska området och uppleva en ny plats på ett fantastiskt sätt.

 

Morgonrundor under mina tjänsteresor har givit mig nya perspektiv och upplevelser i städer där jag annars bara ser flygplatser, hotell, fabriker eller mässhallar.

 

 

Det här är de fem metoder jag själv använder mig av. Det är faktiskt väldigt få träningspass som stjäl tid från familjetiden. Framförallt luncherna på vardagarna och en av morgnarna på helgen brukar utnyttjas till min träning. Då anpassar jag träningen så att jag kör kort men lite högre tempo på luncherna, medan morgonpassen används till lugnare distanspass. På det här sättet kan jag få ihop 45-50 kilometer på en vecka utan att behöva offra någon annan aktivitet alls. Och de veckor jag får till transportlöpningen kan jag få ihop 60-80km, helt och hållet genom att utnyttja luckorna mellan jobb och familjetid som annars lätt fylls ut av mer banala aktiviteter.

Tips mottages tacksamt!

 

 

Det finns säkert många andra metoder för att hitta tid för löpning eller annan träning. Ni får gärna skriva och berätta om era metoder. Kanske kan jag hitta fler alternativ för min egen del. En sak är dock säker – vi har alla fått samma tilldelning av tid/dygn, nämligen 24 timmar. En av få saker som faktiskt är rättvist fördelat oavsett bakgrund, förmögenhet, kön, nationalitet, trosuppfattning osv. Hur vi väljer att förvalta de 24 timmarna är dock upp till oss själva.

Liknande inlägg by Mikael Antonsson

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
 • Bo Johansson

  Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

  Visa artiklar
 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X