Att klara 100 miles kräver mer än bara träning

All träning inför Kullamannen finns redan på kontot. Sedan en vecka tillbaka så har jag minskat veckomängden med cirka 60 procent. Denna veckan blir det mest korta pass med...

31 oktober, 2017 |

All träning inför Kullamannen finns redan på kontot. Sedan en vecka tillbaka så har jag minskat veckomängden med cirka 60 procent. Denna veckan blir det mest korta pass med lite fartökningar för att hålla kroppen alert och redo. Men att springa ultralopp är så mycket mer än bara träning och det viktigaste nu är att förbereda sig mentalt och få koll på all utrustning.

Ju längre du ska springa desto viktigare blir det att ha utrustning som fungerar under lång tid. Minsta lilla skav, dålig passform eller problem med energiintag kan efter flera timmar ha vuxit till astronomiska bekymmer. Särskilt om man adderar fysisk och mental trötthet till ekvationen.

Jag har börjat packa all utrustning, planerat mina drop bags och satt en energiplan. Idag tänkte jag berätta lite om några saker som jag ser som extra viktiga på fredag när det gäller utrustning.

Lite av all utrustning som är viktig under Kullamannen.

Hoka One One Speedgoat 2
Sedan två år springer jag med Hoka One One och sedan Speedgoat 2 lanserades i våras är den en given favorit. Bra passform, överlägsen dämpning och bra grepp. Allt man önskar sig av en traildojja. Många frågar om det inte är vingligt med så hög sula på stigarna och svaret är nej. Jag bytte själv från skor med noll dämpning och visst var det ovant de första turerna men snabbt infann sig känslan och tryggheten även med tjockare sulor. Under långa ultror är den extra dämpningen fantastisk.

Raid Light Responsive 3L Race Vest
Under Kullamannen ska vi löpare vara semisjälvförsörjande, vilket innebär att vi måste bära med oss en hel del energi och vatten hela tiden. Personligen föredrar jag att ha soft flasks på bröstet och ha flera fickor fram för energi och annat jag vill ha lättillgängligt. Allt detta får jag med min race vest från Raid Light + att den är lätt och otroligt bekväm. Allt som jag inte behöver ständig tillgång till lägger jag i facket på ryggen.

Lumonite Compass R
Stora delar av loppet kommer att gå i mörker, vilket innebär att en bra pannlampa är ett måste. Jag har fastnat för Compass R från Lumonite. Den ger otroligt bra ljus, sitter bra på huvudet, är lätt och har dessutom riktigt bra batteritid. Det är väl i princip allt man kan önska av en pannlampa. Efter att ha tittat runt en hel del på olika alternativ så vågar jag påstå att ingen pannlampa kan leverera samma mängd ljus och samtidigt ha så lång batteritid.

Varde ljus! Eftersom stora delar av loppet går i mörker gäller det att ha en bra pannlampa. Jag har valt Lumonite Compass R.

Energi, massor av energi. Och lite annat att stoppa i munnen
Att få energiintaget att fungera är troligtvis det absolut viktigaste om man överhuvudtaget ska ta sig fram 100 miles. Det spelar ingen roll hur vältränad och förberedd du är om du inte får i dig energi under loppet. Då kommer du ändå inte att ta dig i mål. Efter att ha haft stora problem med att få i mig tillräckligt med energi så har jag hittat Maurten, en svensk sportdryck som med en unik sammansättning har räddat min mage. Numera har jag inga problem att få i mig tillräckligt med kolhydrater och magen är lugn som en filbunke. Planen är 80g kolhydrater per timme (320 kcal) och om jag tar mig i mål på 30 timmar så har jag fått i mig nästan 10 000kcal…
Innan start kommer jag att ta en rejäl dos Umara Intend, en PWO med koffein och beta alanin och annat smått och gott som håller mig pigg och alert. Det är en fantastisk känsla 20 minuter efter man svalt Intend.
Under loppet kommer jag dessutom äta en salttablett per timme och fylla på med koffein var 3-4 timme.

Nu är det bara 66 timmar kvar till start…

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X