HeaderAD

Att skapa långpass på ren stiglöpning

Det som har gjort att jag fick upp ögonen för traillöpning på riktigt, var känslan att få springa på mjuka, tekniska stigar i vacker natur. Med naturens egen dämpning och med ett löpsteg som hela tiden varieras utifrån underlaget och terrängen. Känslan av att inte hålla samma ”nötartempo” som på asfalt eller grus, utan hela tiden tempoväxla uppför, nedför, runt, över, under osv. Ena sekunden går det i ett tempo av 14 min/km för man går uppför en brant backe, andra sekunden kanske man sträcker ut löpsteget på en lite bredare stig eller en spång och låter farten kittla i magen.

När jag planerar mina pass så försöker jag sonika hitta så mycket skogsstig och natur som det bara går. Jag blir riktigt, riktigt besviken om naturen bryts av med bostadsområden och bebyggelse, det är ju vildmarkskänslan och naturen jag vill åt. Likaså om jag kommer in på långa sträckor med grusväg. Hårdpackad grusväg eller vägar med grov kross som använts vid avverkning, fråntar också den härliga känslan jag söker.

Här på västkusten och runt Göteborg är det dock inte helt lätt att få ihop ett långpass med t.ex. 90% stig. Jag har ett favoritställe och det är Vättlefjäll, där jag har en runda som verkligen är 90% stiglöpning och ca 20 km. Där är också naturen fantastiskt. Däremot har de ur mina ögon sett förstört en del andra stigar och spår, som delar av Vildmarksleden. Av någon anledning har man kört ut makadam och grus och gjort grusad stig, istället för att bara låta naturstigen vara. Återigen så fråntar det naturens egen dämpning och blir ett stenhårt underlag att springa på.

Jag spenderar åtskilliga timmar hemma vid datorn i jakten på nya sträckor att utforska och prova. Jag kollar Google Maps, använder Suunto Movescount, jag googlar fram information om vandringsleder och försöker tolka vilka sträckor som är grusväg och vilka som bjuder på stig. Här har jag upptäckt en skillnad med kartfunktioner kopplat till klockor. I Suuntos Movescount kan man skapa egna rutter med ett kartvertyg och Garmin har motsvarande funktionalitet i Garmin Connect – däremot använder Garmin en annan kartuppsättning som inte alls är lika detaljerad som den som Suunto använder. I Movescount ser jag massor med stigar och leder markerade på kartan, medan de inte ens existerar i någon av de kartor som Garmin använder. Däremot syns stigarna i Strava, så Strava och Movescount verkar nyttja liknande lager/vyer. Jag såg inte upp med detta nu när jag köpte en ny Garminklocka, så vill jag skapa en rutt och kunna navigera efter, så måste jag skapa den i Suunto Movescount och importera över. Inte ett dugg optimalt.

Idag ser jag fram emot att utforska blanda annat ett ställe med en stor mosse och ett ställe med jättegrytor från istiden. När jag springer själv på mina långpass så tar jag ofta avstickare till utsiktspunkter eller fornlämningar och passar på att verkligen uppleva vårt land och vår natur. Jag stannar och fotar och läser på infoskyltar där det finns (det blir också en välbehövlig paus och ursäkt att till att vila några sekunder). Ibland hittar jag t.ex. spännande grottor, små vattenfall eller gamla fornruiner. Det gör varje löprunda till ett litet miniäventyr i sig!

(bilden är från toppen av L’Ofre på Mallorca, ett av de ställen där jag gav mig av ensam i gryningen för att springa upp på en topp och få uppleva en magisk soluppgång och utsikt över hela Mallis)

Liknande inlägg by Peter Lindquist

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X