Dot watching nostalgi - Dragons Back Race

En lång period för att få skaplig ordning på krämporna i kroppen var pågått under vintern och våren, lite sakta ökning av träningsmängden men alldeles för lite prehab träning,...

22 maj, 2019 |
Dot watching när damtäten passerar Crib Goch första dagen

En lång period för att få skaplig ordning på krämporna i kroppen var pågått under vintern och våren, lite sakta ökning av träningsmängden men alldeles för lite prehab träning, det är alltid svårt att få till det regelbundet när det trots allt fungerar att löpträna. Den tydligaste lärdomen just nu är att inte springa några långa sträckor på asfalt och det kan man ju vara utan när stigarna är så mycket härligare att vara på. Behöver vara lite försiktig med farten också, vet å andra sidan inte om det har med de gamla skadorna att göra eller det kanske är åldern, det gör å andra sidan inte så mycket huvudsaken är att det går att springa långt. Hösten närmar sig ju och vi har redan högsommar för andra gången så snart är den här och då väntar årets stora utmaning med Kullamannen 100 miles. Det var flera år sedan jag körde 100 miles non-stop och träningsvolymen är inte alls uppe på den nivån än.

Den här veckan är det lite extra mycket tankar kring vad som faktiskt fungerade för inte mer än 4 år sedan. Just nu pågår Dragons Back Race genom bergen i Wales. Drygt 30 mil och 17000 höjdmeter på 5 dagar genom delvis extremt tuff bergsterräng. Ett av de mest utmanande bergsloppen i världen och definitivt det tuffaste som jag genomfört, den gången för 4 år sedan.

Nu är det kul att ägna säg åt lite "dot watching" hela veckan, d.v.s. följa prickarna från GPS sändarna som alla deltagare har på sig och deras framfart över kartan. Speciellt kul att följde de 5 svenskar som är med i år och som går riktigt bra med Kerstin Rosenqvist i topp. Just nu efter 3 dagar är hon på en 4:e plats bland damerna och en 33:e totalt av 404 startande. Att följa en massa färgglada prickar som kryper fram på en karta kanske inte låter så spännande, men när man varit där och varit med om samma utmaningar kan man se alla vyerna och nästan känna alla känslorna. Det är märkligt vad mycket spår av ens upplevelser som finns där inne bland de små grå cellerna.

Några fler siffror som visar hur tufft det är, ca 65 km i snitt per dag i tuff bergsterräng. När jag var med för 4 år sedan var finisher rate precis  50 % av de 129 som startade den gången. I år är antalet fullföljande efter 2 dagar redan nere i ca 70% och det minskar för varje dag.

En bild säger mer än tusen ord sägs det, här är tävlingens mest utmanande passage som kommer under senare delen av första dagen, knivseggen Crib Goch.

 

Lisa Watson, en av prickarna på kartan ovan. ©No Limits Photography

Läs om loppet på hemsidan, testa lite dot watching och inspireras för framtida utmaningar. Nästa chans att stå på startlinjen är om 2 år. Den tiden behövs för att vara förberedd, både fysiskt och inte minst mentalt. Vill ni ha lite mera inspiration kan ni läsa om hur det var för mig den där gången för 4 år sedan. Här är länken till min gamla blog site och berättelsen om den första dagen. Klicka i menyn till höger där för att läsa om de andra dagarna och mycket, mycket annat också för den delen.

Nu får det vara slut på nostalgi för i dag, det gäller att träna också, skall försöka få ihop antalet kilometer denna vecka till att motsvara i varje fall en dag på Dragons Back, 65 alltså. Sen gäller det att öka mycket inför hösten.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X