Drömmen om UTMB

Att leva i nuet är viktigt, men att drömma är minst lika viktigt. Utan drömmar riskerar man att fastna där man befinner sig, utan fortsatt utveckling. Det gäller bara...

14 september, 2018 |

Att leva i nuet är viktigt, men att drömma är minst lika viktigt. Utan drömmar riskerar man att fastna där man befinner sig, utan fortsatt utveckling. Det gäller bara att drömmarna är någorlunda realistiska och uppnåeliga med lite vilja och beslutsamhet (och ibland lite tur). Min stora dröm när det gäller löpningen är att en dag få stå på startlinjen till ett av världens häftigaste lopp, UTMB.

 

Sagolikt vackert. Tänk att få springa i den här miljön!!

 

 

Två veckor har gått sedan årets upplaga av UTMB, Ultra-Trail du Mont-Blanc avslutades. Världens största och mest prestigefyllda lopp för oss som älskar traillöpning. En veckas fest där det råder karnevalstämning i Chamonix och några av byarna runt omkring. Många är de löpare som har fått se sina drömmar gå i uppfyllelse och som har fått defilera i mål på Chamonix gator inför tusentals åskådare. Många andra har fått sina förhoppningar grusade pga skador eller missade reptider i dessa vackra, mytomspunna lopp som lockar över 9000 löpare varje år. De som misslyckas får i bästa fall en ny chans nästa år om turen är på deras sida i lotteriet om startplatserna.

 

Den berömda målportalen i Chamonix! Foto: Robert Axelsson

En serie lopp

 

UTMB är egentligen en serie lopp som pågår under en vecka med Chamonix som centrum. Totalt finns 7 olika distanser (UTMB, TDS, CCC, OCC, PTL, YCC och MCC) att välja mellan och de varierar mellan 171km och 15km. Dock ska det tilläggas att vi pratar om alpmiljö, så distanserna kryddas med ett ansenligt antal höjdmeter. UTMB som är det längsta loppet med sina 171km har en total stigning på över 10.000 höjdmeter. Det anses som ett av världens tuffaste lopp och bland de 2500 som startar brukar 35-40% av löparna bryta av olika anledningar.

 

Banprofilen på UTMB. 171km och +10.000hm. Det är många toppar som ska bemästras.

 

Att använda stavar i stigningarna underlättar mycket för att spara krafterna i benen. Det krävs dock lite träning för att få till tekniken. Foto: Joakim Glenn Kopka

 

För 7-8 år sedan hade jag inte ens hört talas om de här loppen. Då var jag en asfaltslöpare som var trött på kroppens förfall och dåliga kondition och som hade gått från ett liv med fotboll 5-6 dagar i veckan till soffliggande med NOLL träning i ett par år. En löpare som tränade för årets enda lopp, Göteborgsvarvet. Eller tränade är kanske att ta i. Jag gjorde några sporadiska pass på 5-6km då och då och hade ingen rutin på löpningen ens inför Varvet.

 

Jag kände definitivt inte till begreppet traillöpning, och än mindre ultralöpning. Jag sprang för att hålla mig någorlunda i form. Löpningen i sig var inte särskilt kul utan ett nödvändigt medel för att må bra efteråt. Att det kunde vara en njutning just att springa förstod jag inte då.

 

Nu däremot upptar UTMB en hel del tid av mina drömmar och planeringar inför framtiden. Ända sedan jag gick från asfalt till trail och sedan hörde talas om tävlingarna för 3-4 år sedan har jag fascinerats av bilderna och miljön där loppen går. Jag har läst sida upp och sida ner på nätet, kollat klipp och filmer på YouTube, läst race rapporter från tidigare deltagare osv. Och ju mer jag läser desto mer inser jag att detta måste jag springa innan det är för sent.

 

Ännu en fantastisk vy utmed banan om man har hyfsad tur med vädret.

En mix av erfarenhet och tur

 

 

Men för att få ställa upp i något av de olika loppen räcker det inte med en anmälan. Det krävs att man har samlat ihop tillräckligt många kvalpoäng på andra lopp som är knutna till UTMB. Detta görs för att säkerställa att de som kommer till start också har den kapacitet som krävs för att klara respektive distans. Det krävs olika många kvalpoäng för de olika distanserna och för att få springa det längsta och tuffaste loppet måste man ha samlat på sig 15 kvalpoäng fördelat på max tre lopp inom en tvåårsperiod. I dagsläget har jag 14 poäng efter att ha sprungit Kullamannen 100 miles (5p), Sandsjöbackas ultratrippel 152km (5p) samt UltraVasan 90km (4p).

 

När man väl har sina poäng gäller det också att ha tur i lotteriet. Löpare från hela världen vill springa i de franska bergen och platserna räcker inte till alla så varje år lottas de ut bland de som söker. Om man inte tillhör eliten förstås, då har man ju en garanterad plats. Övriga får hoppas att de tillhör de lyckliga 50-60% som får en startplats.

 

Eli Gordon Rodrigues, Spanien, på väg mot silvret i OCC.

 

Den stora drömmen

 

För mig är UTMB den stora drömmen. Loppet med stort L. Och som vi alla vet så är drömmar till för att förverkligas, och det tänker jag se till att göra.  Först och främst ska jag hålla mig frisk och skadefri, sedan ska jag skrapa ihop fler poäng på spännande och utmanande lopp. Och sist men inte minst måste jag ha en jäkla TUR i lotteriet.  För en vacker dag SKA jag springa UTMB och passera målportalen i Chamonix. När det blir återstår dock att se!

 

 

Foto: Robert Axelsson

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X