Hur långt är steget till ultra?

Hur långt är steget mellan marathon och ultra? Inte alls långt i meter räknat, eftersom alla distanser längre än marathon räknas som ultralopp. Det stora steget sitter i huvudet, det...

21 juni, 2017 |

Hur långt är steget mellan marathon och ultra?

Inte alls långt i meter räknat, eftersom alla distanser längre än marathon räknas som ultralopp. Det stora steget sitter i huvudet, det är främst där vi sätter våra egna begränsningar. Men visst är det en kittlande utmaning - hur långt kan jag springa?

Har man sprungit ett halvmarathon och tyckte att det var roligt, är Lidingöloppets 3 mil inte en ovanlig utmaning. Sedan är det bara en dryg mil upp till marathon, och sedan... ja då är ju all löpning ultralångt. Att dela upp ultralopp i mindre delar, som en mil i taget - det är ju en vanlig träningsrunda, eller fram till nästa vätskestation - då blir jag stark igen, gör att det som från början känns oöverstigligt långt blir helt överkomligt och inte alls lika skrämmande. Att vänja sig vid ett lugnare tempo för att orka springa länge och att ultratraillöpningens kilometertider blir rätt oväsentliga kan vara omvälvande för de löpare som är vana vid att ständigt springa sitt snabbaste. I ultralöpning gäller det att springa sitt smartaste efter sin förmåga, att orka hålla igång i lägre fart under längre tid. Ja, för motionärer iallafall. Jonas Buud vann ju Ultravasans 90 kilometer på 5h 45 min 2015...

Att planera nya lopp och nya utmaningar är fantastiskt roligt tycker jag. Jag tycker om att visualisera ett kommande lopp när jag tränar och förbereda mig både fysiskt och mentalt på samma gång. Att föreställa mig hur stark jag kommer att vara, hur trött jag kommer att bli, hur jag kommer att njuta av nya stigar och ny natur och den underbara känslan när jag har övervunnit motgångarna och går i mål... Det ger mig motivation till att träna så att upplevelsen blir så härlig som möjligt.

I dagarna anmälde jag mig till min nästa ultrautmaning, Gotland Ultra Marathon som går den 7 oktober. 51 km löpning längs Gotlands nordvästra kust, start i Hallshuks hamn och målgång i Visby. Jag ser fram emot det med stor förväntan eftersom det blir löpning längs havet i en annan natur än jag är van vid och att det antagligen kommer att bli sååå vackert! Även om det regnar och stormar, som det kan göra i oktober så klart, längtar jag redan. Det är ett litet lopp med plats för bara 120 startande, men vid mindre arrangemang brukar det bli en skön stämning och stor löpargemenskap.

 

Bild lånad av Gotland Ultra Marathon. Foto: Henrik Löwenhamn

Jag planerar att fortsätta med min dagliga träning som till största delen består av löpning, och fram till Cykelvasan i augusti också mtb-cykling, och styrketräning hemma med gummiband och vikter. Under sommaren kommer jag att lägga in allt längre långpass upp till 3 h, och därefter några helger med back-to-backpass med längre löpningar tre dagar i rad. Löpningar som pågår längre än 3 h upplever jag som för nedbrytande och det tar för lång tid för mig att återhämta mig efteråt, men att springa lugnt 2-3 h flera dagar i rad ger mig chansen till lite återhämtning mellan löpningarna samtidigt som kroppen är "lagom" trött när nästa pass börjar. Då handlar det om lugn löpning på kuperad och varierad trailstig men med korta inslag av grus och asfalt för att efterlikna loppets karaktär. Jag gillar back-to-backpass framförallt för den mentala träningen, efter en sådan helg vet jag att jag kan fortsätta att springa i lugn fart i flera timmar trots att benen är trötta.

Under de långa passen använder jag den energi och sportdryck som jag ska ha med mig under loppet, och testar de kläder och skor som jag tror passar bäst. Att ha tänkt igenom vilka jobbiga situationer som kan uppstå och hur jag ska lösa dem, samt hur jag ska tänka positivt när negativa tankar börja snurra är också en jätteviktig del i förberedelsen inför långa lopp. Ca 2 veckor innan loppet börjar nedtrappningen av träningen och bara lugn, kort löpning sista veckan för att på startlinjen verkligen känna längtan efter att få springa länge!

Ultralopp kan springas på rundbana också, runt runt på löparbana eller många varv på terrängbana. Då är den mentala utmaningen en annan, där gäller det att orka se samma underlag och omgivning i 6, 12, 24 timmar eller ännu längre och ge sig ut på samma varv gång på gång. Men med vetskapen om att supporten aldrig är långt borta och att det är lättare att få sällskap av en pacer kan det kännas som en säkrare ultrautmaning. Har du provat?

Vilken är din kittlande utmaning?

Glad midsommar!

 

Instagram trailbykidmark

 

Snart hoppar vi som du lilla groda! Glad Midsommar!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X