HeaderAD

I för små skor

(För dig som inte tycker om nakna fötter så dyker det upp längre ned i inlägget.)

Jag var på bröllop i helgen. Fantastiskt roligt att klä upp mig snyggt och fira kärleken mellan två personer. Men det här med finskor alltså…

Jag har ett par sjukt snygga högklackade skor (de blåa på bilden ovan) som är ovanligt bekväma, men det känns ju ändå efter en dag att jag börjar bli trött i fötter, knän, ben, höfter och rygg av att gå i en så märkligt uppbyggd sko. För så är det ju ändå, det finns inget naturligt i en högklackad sko. Eftersom jag helt gått över till barfotaskor och egentligen bara har gympadojor/sneakers hemma fick jag plocka fram ett par Converse (som jag hade rensat ut pga för små, men som ännu inte hunnit lämna hemmet) att ha med mig som ombytesskor som jag kunde fortsätta dansa i natten lång.

Jag kunde ha dessa Converse på mig, visst att det klämde lite på både lilltån och stortån, men det brukar ju skor göra.. Här är nu skillnaden mellan mig för några år sedan och nuförtiden; jag vet att min fot behöver plats att röra på sig. Är det något som klämmer så betyder det att det klämmer och trycker åt fel håll. Jag tror att fötterna behöver kunna röra på sig så naturligt som möjligt för att du ska kunna använda din kropp på bästa sätt.

Här är min fots form ovanpå skon jag dansade i. Det ser kanske ut som att min fot inte får plats, men det gör den. Frågan är: på bekostnad av vad? Stortån trycks in mot mitten av skon och riktningen på stortån hamnar helt snett i förhållande till resterande fot. Såklart att min fot hade sett annorlunda ut om jag hela tiden gick i skor som tryckte och klämde. Det har jag ju märkt efter att jag har bytt ut skorna, slängt de ortopediska inläggen och börjat bry mig om mina fötter; fötterna har växt, tårna är inte längre kloliknade och det onda i hålfot, knä och höft är borta. Fötterna är fortfarande lite ihoptryckta och en del av det onda berodde på annat, men ändå, skillnaden är stor!

Det här är en del av min fotbehandling, framförallt efter så många timmar i högklackat och icke fotformade skor, en tå-spridare. Vi köpte vår via The Foot Collective, men det finns säkert på andra ställen. Brukar även rulla med boll, massera, stretcha, dra isär, fast allt sker rätt så sporadiskt och spontant. Har ännu inte fått till någon slags rutin på det hela.

 

Hur känner du inför en naturlig fot? Funderar du över hur foten hänger ihop med resterande kropp och hur mycket tyngd vi lägger på den under en dag? Jag kan verkligen rekommendera dig att tänka på det, jag tror att vi har mycket att hämta i en stabil och stark fot.
Vill du ha mer inspiration så kan jag rekommendera både @thefootcollective och @anordstrom_com på Instagram (varav den senare träffade jag och min man på en workshop utomhus i höstas. Oerhört spännande och festligt!)

Liknande inlägg by Cecilia Jagestedt

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X