Icebug Xperience West Coast Trail

Genom en kohage och inte långt kvar!                                                                             Foto: Icebug

I helgen ordnade Icebug sitt uppskattade arrangemang Icebug Xperience West Coast Trail i Bohuslän. Tre dagar av löpning, upplevelser, samvaro och massor av minnen att ta med sig hem.  En fin belöning efter all träning och förberedelse samtidigt som de tuffa banorna motiverar till att fortsätta springa och att bli ännu starkare!

Under tre dagar får deltagarna springa tre olika banor i omgivningarna kring Bohus-Malmön, Smögen, Hunnebostrand och Ramsvik på västkusten. Man anmäler sig till någon av de tre grupperna Walk, Run and walk eller Run, allt utefter sina egna förutsättningar och önskemål om hastighet. I det lilla samhället Ramsvik ligger tävlingscentrum och stugbyn där många av deltagare bor och därifrån körs de varje morgon ut till de olika banornas startplatser, det börjar med 22 km på fredagen, 29 km på lördagen och avslutas med 22 km på söndagen. Grupperna startar med en timmes mellanrum med Walk-deltagarna först. Banorna i den vackra Bohuslänska miljön springs eller hikas och avnjuts, deltagarna körs sedan tillbaka till Ramsvik där de serveras mat, umgås och sover (eller har egen inkvartering i närheten) och återhämtar sig inför nästa dags etapp.

Under lördagen sprangs även premiärupplagan av Icebug Xperience IX Ultra, ett 50 mileslopp med 1500 höjdmeter. Start på Bohus-Malmön, via Kungshamn och Smögen, runt Ramvikslandet och målgång i Hunnebostrand. Som att springa alla tre etapperna på samma dag…

Jag fick möjlighet att delta i årets upplaga av Icebug Xperience men valde att bara springa den sista dagen. Jag var osäker på hur snabbt jag skulle återhämta mig efter 2XU Idre Fjällmaraton helgen innan, och det var nog klokt att inte fresta på leder och senfästen även om kroppen och musklerna kändes pigga redan efter några dagar.

Fin plats att starta dagens etapp på. Hunnebostrand i Bohuslän.

Vi samlades i Ramsvik söndag morgon för transport över vattnet till det väldigt mysiga gamla stenhuggar-samhället Hunnebostrand där vi skulle starta. De små träbåtarna körde skytteltrafik över sundet med oss deltagare, och det märktes att många var lite stela och ansträngda efter de drygt 50 km som de redan sprungit. Jag fick berättat för mig att lördagens start på Bohus-Malmön hade varit magiskt vacker med spegelblankt hav och släta granitklippor och att det visst hade varit krävande 29 km men samtidigt så fint! Och starten i Hunnebostrand var också ljuvlig med varm sol och blått hav.

Gamla träbåtar tar oss över vattnet till Hunnebostrand.

När vi Run and walk-deltagare startade hade Walk-gruppen redan varit i gång en timme, och en timme efter oss skulle de snabbare löparna i Run-gruppen starta. Undra hur långt jag skulle hinna innan jag blev omsprungen av dem? Fredrik Backman (herr-vinnaren på 45 km i Idre en vecka tidigare, inga ömma knän på honom förmodligen!) ledde efter de två tidigare etapperna. Visst fanns det snabba löpare även i min grupp som drog iväg direkt i starten, men de flesta tog det väldigt lugnt och joggade sakta genom samhället och förbi stenstatyerna i Skulpturparken vid havet.

Konstverk i granit.

Snart blev vi stillastående i kö för att gå uppför trätrappor, löpning på smala träbryggor längs berget och lite bergsklättring, det var kanske den avsmalnande delen som de snabba löparna ville komma förbi, men sedan blev det lätt att springa om och vi fortsatte klättringen upp, upp på berget ovanför Hunnebostrand. Fantastisk utsikt över skärgården, blått hav och blå himmel, det skulle bli en varm dag!

Högst upp!

En stor del av söndagens etapp gick genom skuggiga skogar och över släta bergshällar, men även förbi sommarstugor, stränder och mjuka strandängar. Vi passerade den andra vätskestationen vid ett gammalt stenbrott och sprang över en lång träbro för att så småningom komma fram till bron över Sotekanalen, en kanal som byggdes på 1930-talet för att ge tryggare båtfärder inomskärs. Här var den tredje och sista energistationen med sportdryck och kanelbullar, chokladbollar och vatten. Och som jag drack! Mina två mjuka 5 dl flaskor med sportdryck hade jag druckit ur helt och fyllde nu på med kallt vatten, underbart att skölja munnen efter all söt dricka! Det var riktigt varmt och jag svettades massor så jag passade på att tömma några små saltpåsar på tungan. Saltgurkan som erbjöds var också god att suga på en stund. Just här vid Sotekanalens svängbro stängdes tidtagningen av för att det ibland blir broöppning men på andra sidan bron startade den igen. Man kunde alltså ta en längre paus här om man velat utan att det påverkade sluttiden.

Efter bron var det bara ca 6 km kvar, kort och överskådligt trodde jag. Men det var riktigt långa och sega kilometrar. På en grön strandäng tidigare i loppet hade den blivande vinnaren Fredrik Backman sprungit om mig, en kort stund senare Markus Torgeby och här under de sista kilometrarna av loppet strömmade de snabba Run-löparna förbi. Deras kraft smittade först av sig och jag blev uppiggad och sprang fortare, för att sedan bli helt slut i låren och det kändes som om jag knappt hade styrfart uppför det sista berget. De som sprungit loppet tidigare visste att det inte var långt kvar till mål och vi hejade fram varandra upp på berget och skuttade nedför mellan ljungtuvorna. Målportalen var i sikte, bara en bit mjuk sandstrand innan vi spurtade i mål och gratulerade varandra! De som sprungit tre dagar i rad hade klarat nära 75 km, kanske hade de satt tredagars distansrekord. Men jag firade också, att jag kunde springa ett halvmaraton i Bohuslän en vecka efter fjällmaran i Idre. Glädje och njutning och minnen att inspireras av hela långa hösten och vintern.

Sista sandstranden innan mål!

I mål serverades det varm mat, dricka och kaffe. Det blev prisutdelning där de tre snabbaste damerna och herrarna firades, ja alla deltagare firades! Jag träffade en löparlegend, Rune Larsson och vi pratade om hans bok ”Löparglädje”. (Jag tipsade om den och några andra löparböcker här.) Och som alltid i traillöparsammanhang är stämningen varm och glad, vi gläds över upplevelser och gemenskap.

Rune och jag.

En fin T-shirt i merinoull och buff från Icebug fick jag med mig i startpåsen och definitivt en önskan om att springa hela helgen nästa gång. Jag älskar västkusten!

Spännande löpning i Hunnebostrand.

 

Liknande inlägg by Gunilla Kidmark

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
 • Josefin Forsell

  Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X