Tillräckligt långsamt för ett fint Idre Fjällmaraton

I sommar har jag sprungit lite vilse, kan man säga. Tillsammans med min klubb Falkenberg Allstars har jag ställt upp i de lokala stadsloppen och jagat tider/placeringar/lagpriser på 10km och Halvmaraton. Det är ju roligt, men ganska huvudlöst och upplevelsefattigt. Kan jag tycka. Dock behövdes nog sommaren för att verkligen förstå och konstatera: Löpning ska vara naturligt. Och asfalt är inte naturligt! På lördag är det äntligen dags för Idre Fjällmaraton, som blir min första äkta löptävling sedan mitten av maj. Så här går mina tankar inför det. Observera även att det fortfarande finns platser kvar till loppet på idrefjallmaraton.se, samt i Falkenbergsbussen/-boendet via runfbg.se!

”Hemmaplan”

Under de senaste åren har jag ju hunnit springa en handfull stora och små bergslopp i sydeuropa, men Idre Fjällmaraton blir mitt första bergs-/fjällopp på nordisk mark. Eftersom min skid-/idrotts”karriär” på många sätt började i Idre, där jag bodde i två vintrar efter gymnasiet, känns det helrätt att debuten sker just där. Många kanske tycker att Idre är för långt söderut och för flackt, men det ska bli riktigt kul bara att komma ”hem” till byn så här 12-13 år senare. Se om Per är kvar på ICA, om Värdshuset fortfarande serverar Jambalaya och om TV-kanalen håller samma kvalitet som på TV-Anders tid.

Att välja bana

När jag från början anmälde mig till Idre Fjällmaraton i slutet av 2017 rådde ingen tvekan om att ”barnvarianten” 28 km är rätt distans för mig. Än så länge har jag aldrig varken tränat eller tävlat längre än 33 km löpning och aldrig heller varit lockad att göra det. Med bara några dagar kvar till start har jag dock, från säkra och oberoende källor, fått besked om att ”omvägarna” som gör 45km-banan längre ska vara väldigt vackra. Eftersom jag själv bott i Idre är dessutom 28km-banan välkända marker medan 45an går på platser där jag aldrig varit. Så jag kommer att vela in i det sista men det lutar nog ändå att jag följer förnuftet och behåller min plats i ”barnloppet”.

Ett försök till bananalys

På lördag ska jag, kort och gott, njuta av att vara tillbaka i äkta löpning igen. På förhand känner jag inget som helst driv att pressa mig till ett bra lopp. Men å ena sidan är det då jag brukar prestera som bäst, och å andra sidan är det lätt att säga innan nummerlappen och tävlingslinnet åker på. Loppet blir även mitt första med packning på ryggen, så mycket kommer handla om att bli vän med väskan jag köpte från inov-8. Men även om prestationen kanske inte blir huvudfokus är det förstås bra att skapa sig en bild av banan (när jag väl valt vilken klass jag ska springa) och höjdprofilen. I grunden vet jag att vi ska springa ut från Idre Fjäll mot Burusjön för att sedan vika upp mot Nipfjället, där den långa banan rundar denna gigantiska stenhög medan den korta banan viker av upp på höjdryggen mot Städjan. I området mellan Nipfjället och Städjan har jag spenderat många timmar till fots och på skidor, första gången redan för nästan 20 år sedan då jag deltog i Orienteringsförbundet Riksläger. Här bjuds på vacker utsikt över södra fjällvärlden, men lokalborna vill påstå att de mest spektakulära upplevelserna sker längs den längre banan, ner mot Foskdals fäbodar. Och just därför funderar jag fortfarande på att byta klass.

Väl (nästan – vi springer inte riktigt hela vägen dit) uppe på Städjans ikoniska topp har långa banan redan avverkat sina ”omvägar”, och med bara 9 kilometer kvar går det nästan att skymta målområdet bakom Gränjesvålens liftsystem (I dagligt tal – Idre Fjäll). Långa banan går dessförinnan ner och vänder i Foskdal två gånger, och har därmed samlat på sig några fler höjdmeter och betydligt fler kilometer än vad korta banan gör. Sammanlagt består korta banan av fyra lite större stigningar, där de två första kommer väldigt tätt. Långa banan har också, i stora drag, ”bara” fyra större stigningar. Men de är istället betydligt längre/högre.

Sista stigningen är den mellan ”Ostliftarna” (östra sidan av Idre Fjälls liftsystem) upp till toppen av Gränjesvålen. Sen är det bara två kilometer kvar längs vägen ner mellan Väst- och Nordliftarna innan vi möts av publikens dånande jubel på Torget.

Taktiken, oavsett prestationsmål, blir som vanligt att försöka fördela energin till att räcka hela vägen i mål. Att våga spara på krafterna (rentav gå ibland) uppför så att jag orkar springa på avslappnat i såväl flacka partier som utförsbackar. Att komma ihåg att fylla på med vätska och energi redan under första halvtimman och längs hela loppet. Nu när vi ändå måste ha väska med oss.

Tävlingsledaren och Städjan

Tävlingsledaren och orienteringsfenomenet David Andersson provlöper banan med den Ikoniska Städjan i bakgrunden. Foto: Nisse Schmidt

fjellfotografen.se

Städjan är svår att missa på bilder från området. På denna bild syns även Nipfjället i bakgrunden samt delar av Foskdalen till höger. Foto: fjellfotografen.se

Inov-8 Race Elite Vest

Till slut vek jag ner mig och beställde den löparväska som kändes bäst av de som erbjöds.

… Och så var det det där med materialet.

En av de största anledningarna till att jag föredrar löpning framför längdskidåkning och skidalpinism, åtminstone som tävlingsform, är enkelheten och rättvisan. Att det INTE är en materialsport. Jag kanske är lite väl tjurig som tycker att utvecklingen alltmer prylberoende löptävlingar känns tråkig – den öppnar ju trots allt dörrar till helt nya upplevelser och underlättar för arrangörer etc – men ibland har det känts som att det är Salomon som skriver tävlingsreglerna och inte vi själva som idrottsrörelse. Just till svenska Fjällmaratontävlingar känns det ganska befogat att ha med sig lite överlevnadsutrustning då det faktiskt kan övergå till snöstorm och 0 meter sikt mitt i sommaren. Men å andra sidan har jag sprungit betydligt mer svårtillgängliga lopp på betydligt mer utsatta platser i alperna och pyrinéerna, utan krav på detta. Hur som helst har jag nu ”vikt ner mig” och letat upp den modell av löparryggsäck som jag tycker verkar vara bäst. Valet föll förstås på en från inov-8, även om jag först letade på helt andra håll innan det slog mig att de förmodligen är bäst även på detta område. Dessutom känns det bra att kunna bidra till något utanför ”Salomonopolet”!

Annars brukar den här sången beskriva mina känslor inför ”ryggsäckslopp” ganska väl: https://www.youtube.com/watch?v=b0JU1JfSGY8

Tack för den här gången

Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Liknande inlägg by Andreas Lundblad

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
 • Bo Johansson

  Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

  Visa artiklar
 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X