Löpning och styrketräning

Träningen har alltid varit en självklar del av livet för mig. Som barn och ungdom var det bollsporter som gällde. Löpning var bara för träningens skull, inte för löpningens...

30 april, 2016 |
Träna för att orka. Gör något roligt med orken.
Träna för att orka. Gör något roligt med orken.

Träningen har alltid varit en självklar del av livet för mig. Som barn och ungdom var det bollsporter som gällde. Löpning var bara för träningens skull, inte för löpningens skull. När jag flyttade till Uppsala för att börja plugga la jag bollsporterna på hyllan och höll mig aktiv på andra sätt. Löppassen var inte många. I typ fem år (jo, jag lovar fråga mina kompisar) kämpade jag för att bli en löpare. Jag sprang, utan att få den där känslan som alla löpare pratade om, den där som sa ”jag måste ut och springa”. Det var inte förrän jag bytte asfalt och elljusspår mot skogen som jag hittade glädjen i löpningen. Och då kom den med besked.

Jag upptäckte att löpningen inte var trist och monoton, utan varierande och teknisk. Du måste vara med, aktiv, varje steg och planera din fotnedsättning. Löpsteget blir kortare, vilket gjorde att onda benhinnor som jag vanligtvis fick dras med efter löpturer blev ett minne blott. Och ännu bättre, jag kom ut i skogen. Bland snår, på fält, på kullar och stenklippor. Jag lovar dig - här finns löparglädjen!

Jag deltog för något år sedan i en löpclinic ledd av en fantastiskt duktig ultralöpare. Han sa ”det finns ingen respekterad löpare som inte tränar styrketräning utöver löpträning”. Det förvånade mig? Jag var ju löpare för att jag tyckte att det var så ofantligt tråkigt med styrketräning. Jag tänkte (felaktigt, jag erkänner), att antigen har man snygg gymväska och kör proteinpulver eller så har man ett (eller fem) par leriga skor i hallen. Jag såg framför mig ett dammigt gym när jag tänkte på styrketräning. Eller ett jättefräscht gym med maskiner som jag inte förstår mig på och en massa biffiga män och kvinnor som skrattar åt mig när jag fastnar i någon märklig maskin i min jakt att få starkare rygg. Och så kan det vara, men det kan också något helt annat.

En krånglande höft fick mig att ta steget och börja styrketräna. Det var liksom det, eller att lägga löparskorna på hyllan, och det var jag inte beredd att göra nu när jag äntligen hittat löparglädjen. Eftersom jag inte kände mig hemma i gymmet började jag gå på cirkelfys- och HIT-pass (Hög Intensiv Intervallträning), och märkte att styrketräningen även gjorde mig till en starkare löpare. Både mer explosiv och mer uthållig. Jag testade CrossFit, och förälskade mig direkt i träningsformen. Så vidrigt jobbigt, och så fruktansvärt roligt.

Endorfintossig och glad utbildade jag mig till HIT- och cirkelinstruktör och började leda pass på jobbet och för idrottsföreningen där jag bor. Deltagarna är unga och gamla, smala och runda, pigga och trötta, träningsvana och nybörjare. Och det är så otroligt roligt att få dela träningsglädje med dessa gäng! Jag får energi av att få dela energi. Mitt mål med att vara instruktör är att få människor att våga träna utifrån sina förutsättningar och mål. Att våga välja en aktiv livsstil, oavsett nivå eller personliga ambitioner. Jag vill erbjuda pass som du ska kunna gå hem ifrån och känna att du hade förutsättningar att ge allt, oavsett träningsvana.

Jag är löpare. Och löpning kräver en stabil bål och starka ben. Därför är styrketräning viktigt. Och det behöver inte vara svårt eller ens ta en massa tid. Sätt ihop en ny spellista med musik som peppar dig, gör plats i vardagsrummet eller i trädgården eller där du råkar befinna dig. Vrid upp volymen och sätt igång! Bara gör´t! Nedan finns ett exempel på ett pass som du (kanske?) kan klara på 20 minuter och du kommer att vara trött efteråt. 20 minuter – det kan du avvara! Ok, du får lägga på ett par minuter uppvärmning, och du kommer att behöva en dusch efteråt. Och så kommer det vara rätt jobbigt att hålla upp armen för den obligatoriska ”fredagsfysbilden” till Insta, kanske tar dig en minut eller tre, så säg 45 minuter allt som allt?

Redo? Nu kör vi!

10 armhävningar

20 tuck jumps

30 squats

40 sit ups

50 burpees

...och tillbaka igen.

 

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X