Med kamerans hjälp till utveckling

Jag har nyligen börjat filma mig själv när jag springer och upptäckt nyttan med det, så till den grad att jag kommer att göra det oftare och i större utsträckning under våren. Nu är underlaget snö och is och jag vet att hur bra dubbar jag än har, så springer jag mycket stelare vintertid. Jag har en slags ständig halkberedskap och anspänning i kroppen (bara för att jag vet att jag är så pass gammal nu att vurpar jag så bryter jag troligtvis ben kors och tvärs). När underlaget blir lite säkrare till våren, så kommer jag utrusta en kompis med min Go Pro-kamera och be om lite filmhjälp.

Redan nu när jag filmade ensam så upptäckte jag saker på filmmaterialet som inte alls motsvarade hur jag upplevde min löpning. Till exempel så trodde jag inte att jag överpronerar så pass mycket i terränglöpning som jag faktiskt gör. Jag är en överpronerare av rang och en gång i tiden när jag enbart körde asfaltslöpning så hade jag ”kilskor”, formgjutna inlägg mm för att motverka överpronationen. Jag har släppt detta helt då jag fått för mig att när jag springer i skog och mark så varierar terrängen löpsteget ändå, men filmklippen nu visade att jag överpronerar nästan varje fotisättning. Det här ska bli intressant att filma till våren när jag springer på lite mjukare underlag än den nu hårda, frusna marken.

Det andra jag såg var att jag fortfarande får en fotisättning lite framför kroppen. Jag upplever att jag får isättningen under mig, men det syntes tydligt på filmen att det inte var så.

Vad jag gjorde nu var att filma mig själv i olika vinklar med kameran på en selfiepinne och kunde se mitt löpsteg från sidan, framifrån och bakifrån. Materialet importerade jag till ett videoredigeringsprogram hemma på datorn och spelade sedan upp det i extrem långsam slowmotion. Jag kunde även kolla ”frame by frame” och se exakt när foten tog i mark och jämföra position mot för centrumpunkten på min höft och centrumpunkten på min axel. När jag sedan tar hjälp av en vän i vår så kommer jag också be denne filma armrörelserna så jag ser hur jag pendlar och hur överkroppen rör sig.

Jag har tidigare gjort löpanalyser och bland annat sprungit på löpband med sensorer kopplade på kroppen och kameror som filmar allt, vilket i sig var intressant. Samtidigt är det en helt annan femma när man springer ute i terrängen mot för på löpband.

Filmsnutten här är bara en liten kompilation av det dryga 20 min långa materialet jag spelade in.

Liknande inlägg by Peter Lindquist

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X