Mina inspiratörer – fantastiska motionärer, ultralöpare och Kristina Paltén

Inspiration! Ibland från naturen och ibland från andra löpare.

Inlägget är ett samarbete med Seminariegruppen. Rabattkod längre ned.

Jag inspireras av väldigt många olika människor inom löpningen. Vissa är motionärer som jag själv, vi lägger vardagspusslet med familj, jobb och träning och för oss är löpningen en källa ur vilken vi hämtar lugn, energi och kraft. 

Andra som inspirerar mig är de som gör bedrifter utöver det vardagliga. De som kan gräva väldigt djupt inom sig för att härda ut och springa ofattbart länge och långt. Till exempel alla hjältar som sprang något av loppen under Täby Extreme Challenge i helgen, de kämpade under många timmar mot trötthet och smärta. Förra året följde jag starka Ellen Westfelt under hennes försök på TEC 200 miles och lärde mig mer om ultralöpning än jag kunnat ana, läs mer här. I höstas följde jag med spänning ultralöparna på Kullamannen 100 miles som efter 10 mils ”enkel” löpning nådde fram till Kullaberg och hade 6 mil av berg, sten och mörker framför sig, tre varv runt tuffa Dödens zon. Jag nöjde mig med ett varv (ett inlägg om det här). Tommy Carlsson som då fixade sin andra 100 miles Kullamannen-ring klarade 200 miles på just TEC i helgen, så imponerande!

Starten har gått på Kullamannen 100 miles som även har det inspirerande namnet ”Himmel, hav och helvete”.

Kan man dessutom göra ultralöpningen till något större och bidra till en godare värld tycker jag att det är underbart, så som Kristina Paltén gör. Jag har skrivit om hennes bok ”Den rädda löparen” och har du inte läst den ännu måste du göra det. Kristina sprang som första kvinna ensam genom Iran och boken handlar om hennes rädslor inför löpningen och om den vänlighet och kärlek hon mötte bland folket i ett land som styrs av en extremistisk regim.

Så mycket mer än en bok om ultralöpning.

Kristina är också en uppskattad föreläsare och inspiratör. Jag lyssnade till henne under Göteborgsvarvets temadag ”Running Talks” tidigare i våras och hejade kort på Kristina efteråt. Visst handlade hennes föreläsning om löpning, men framförallt om personliga utmaningar och att våga utmana sina gränser, såväl i löpning som i det vanliga livet. Att ha modet att våga bli så bra som man kan bli.

Den 15 oktober kl. 13.00-16.00 håller Kristina föreläsningen ”Motiverande drivkrafter kräver mod” arrangerat av Seminariegruppen på Scalateatern i Stockholm. Hade jag bott närmare hade jag samlat ihop ett gäng arbetskollegor eller löparvänner och gått dit, föreläsningen är avdragsgill som utbildning och efteråt erbjuds After work, mingel och reflektion. Alla deltagare får även ett kompendium med workshopförslag att använda på sin arbetsplats.

Med koden GunKid får du 10% rabatt på föreläsningen, jag hoppas att du, dina arbetskollegor eller goda vänner tar tillfället i akt och inspireras till att bli så bra som just ni kan bli inom just det ni vill. Jag är säker på att det blir en minnesvärd eftermiddag!

Vy från Värmdö Ultra. Foto: Stefan Tonström

Just nu håller Kristina på att organisera den första upplagan av Värmdö Ultra, ett lopp på den natursköna ön Värmdö i Stockholms skärgård. Kristina med sambo och några vänner tyckte att det var konstigt att det inte gick något lopp i den fantastiska miljön så de arrangerar ett eget! Loppet är 60 km långt och kan springas ensam eller som stafett. Jag talade med Kristina om hur förberedelserna går och ultradistansen är redan fulltecknad, däremot finns det fortfarande plats för fler stafettlag. Loppet går den 29 september, samma datum som Lidingöloppet. Men på Värmdö Ultra får man dubbelt så lång distans till hälften av pengarna och arrangemanget ska genomsyras av ultraglädjen och gemenskapen, den där speciella känslan som uppstår när alla löpare hjälps åt att besegra distansen och ser varandra som medlöpare, inte som motståndare.

Preliminär bansträckning. Bild från Värmdö Ultras hemsida.

För egen del är Kristina mitt uppe i de sista förberedelserna inför 6 dagarsloppet EMU i Balatonfured i Ungern. Under 6 dagar ska hon och ultravännen Jan-Erik Ramström med hjälp av supporten Carina Borén springa runt, runt på en 926-meters slinga på en camping. Långtråkigt tänker du kanske, men för Kristina är detta semester och en kär återkomst, här slog hon svenskt rekord förra året med nästan 72,2 km! Det är mer än 12 mils löpning per dag, alltså längre dagsdistanser än vad de flesta löpare springer under två veckor… Fördelen med den här tävlingen är just att den går på en camping och att löparna har tillgång till sin campingstuga precis bredvid banan där det finns kylskåp, frys och AC. Vädret kan bli soligt och hett och även om Sverige har haft en ovanligt varm aprilmånad är Kristina ännu inte acklimatiserad för att springa i stark värme. Därför kommer hon att planera in sovpauser under de varmaste timmarna. För att klara av att springa under så lång tid gäller det att balansera på den yttersta kanten av vad kroppen klarar av när det handlar om sömnbrist, smärta och mental uthållighet. Jag är så fascinerad av att Kristina benämner det som semester, men det är så hon ser det. En ynnest att få umgås med goda vänner och springa utan att tänka på något annat. Nytt rekord på gång? Ja det vore roligt att komma över 800 km, säger Kristina. Vi kan följa hennes och Jan-Eriks löpning live på hemsidan 9 – 15 maj.

Kristina Paltén Foto: BjörnSTHLM, Seminariegruppens hemsida

Ska du besöka Göteborgsvarvets Expo kan du träffa Kristina och köpa hennes bok där den 17 maj. Då vet vi hur det gick på EMU 6 dagars. Spännande!

Liknande inlägg by Gunilla Kidmark

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
 • Josefin Forsell

  Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X