Mina inspiratörer - fantastiska motionärer, ultralöpare och Kristina Paltén

Inlägget är ett samarbete med Seminariegruppen. Rabattkod längre ned. Jag inspireras av väldigt många olika människor inom löpningen. Vissa är motionärer som jag själv, vi lägger vardagspusslet med familj, jobb...

Inspiration! Ibland från naturen och ibland från andra löpare.

Inlägget är ett samarbete med Seminariegruppen. Rabattkod längre ned.

Jag inspireras av väldigt många olika människor inom löpningen. Vissa är motionärer som jag själv, vi lägger vardagspusslet med familj, jobb och träning och för oss är löpningen en källa ur vilken vi hämtar lugn, energi och kraft. 

Andra som inspirerar mig är de som gör bedrifter utöver det vardagliga. De som kan gräva väldigt djupt inom sig för att härda ut och springa ofattbart länge och långt. Till exempel alla hjältar som sprang något av loppen under Täby Extreme Challenge i helgen, de kämpade under många timmar mot trötthet och smärta. Förra året följde jag starka Ellen Westfelt under hennes försök på TEC 200 miles och lärde mig mer om ultralöpning än jag kunnat ana, läs mer här. I höstas följde jag med spänning ultralöparna på Kullamannen 100 miles som efter 10 mils "enkel" löpning nådde fram till Kullaberg och hade 6 mil av berg, sten och mörker framför sig, tre varv runt tuffa Dödens zon. Jag nöjde mig med ett varv (ett inlägg om det här). Tommy Carlsson som då fixade sin andra 100 miles Kullamannen-ring klarade 200 miles på just TEC i helgen, så imponerande!

Starten har gått på Kullamannen 100 miles som även har det inspirerande namnet "Himmel, hav och helvete".

Kan man dessutom göra ultralöpningen till något större och bidra till en godare värld tycker jag att det är underbart, så som Kristina Paltén gör. Jag har skrivit om hennes bok "Den rädda löparen" och har du inte läst den ännu måste du göra det. Kristina sprang som första kvinna ensam genom Iran och boken handlar om hennes rädslor inför löpningen och om den vänlighet och kärlek hon mötte bland folket i ett land som styrs av en extremistisk regim.

Så mycket mer än en bok om ultralöpning.

Kristina är också en uppskattad föreläsare och inspiratör. Jag lyssnade till henne under Göteborgsvarvets temadag "Running Talks" tidigare i våras och hejade kort på Kristina efteråt. Visst handlade hennes föreläsning om löpning, men framförallt om personliga utmaningar och att våga utmana sina gränser, såväl i löpning som i det vanliga livet. Att ha modet att våga bli så bra som man kan bli.

Den 15 oktober kl. 13.00-16.00 håller Kristina föreläsningen "Motiverande drivkrafter kräver mod" arrangerat av Seminariegruppen på Scalateatern i Stockholm. Hade jag bott närmare hade jag samlat ihop ett gäng arbetskollegor eller löparvänner och gått dit, föreläsningen är avdragsgill som utbildning och efteråt erbjuds After work, mingel och reflektion. Alla deltagare får även ett kompendium med workshopförslag att använda på sin arbetsplats.

Med koden GunKid får du 10% rabatt på föreläsningen, jag hoppas att du, dina arbetskollegor eller goda vänner tar tillfället i akt och inspireras till att bli så bra som just ni kan bli inom just det ni vill. Jag är säker på att det blir en minnesvärd eftermiddag!

Vy från Värmdö Ultra. Foto: Stefan Tonström

Just nu håller Kristina på att organisera den första upplagan av Värmdö Ultra, ett lopp på den natursköna ön Värmdö i Stockholms skärgård. Kristina med sambo och några vänner tyckte att det var konstigt att det inte gick något lopp i den fantastiska miljön så de arrangerar ett eget! Loppet är 60 km långt och kan springas ensam eller som stafett. Jag talade med Kristina om hur förberedelserna går och ultradistansen är redan fulltecknad, däremot finns det fortfarande plats för fler stafettlag. Loppet går den 29 september, samma datum som Lidingöloppet. Men på Värmdö Ultra får man dubbelt så lång distans till hälften av pengarna och arrangemanget ska genomsyras av ultraglädjen och gemenskapen, den där speciella känslan som uppstår när alla löpare hjälps åt att besegra distansen och ser varandra som medlöpare, inte som motståndare.

Preliminär bansträckning. Bild från Värmdö Ultras hemsida.

För egen del är Kristina mitt uppe i de sista förberedelserna inför 6 dagarsloppet EMU i Balatonfured i Ungern. Under 6 dagar ska hon och ultravännen Jan-Erik Ramström med hjälp av supporten Carina Borén springa runt, runt på en 926-meters slinga på en camping. Långtråkigt tänker du kanske, men för Kristina är detta semester och en kär återkomst, här slog hon svenskt rekord förra året med nästan 72,2 km! Det är mer än 12 mils löpning per dag, alltså längre dagsdistanser än vad de flesta löpare springer under två veckor... Fördelen med den här tävlingen är just att den går på en camping och att löparna har tillgång till sin campingstuga precis bredvid banan där det finns kylskåp, frys och AC. Vädret kan bli soligt och hett och även om Sverige har haft en ovanligt varm aprilmånad är Kristina ännu inte acklimatiserad för att springa i stark värme. Därför kommer hon att planera in sovpauser under de varmaste timmarna. För att klara av att springa under så lång tid gäller det att balansera på den yttersta kanten av vad kroppen klarar av när det handlar om sömnbrist, smärta och mental uthållighet. Jag är så fascinerad av att Kristina benämner det som semester, men det är så hon ser det. En ynnest att få umgås med goda vänner och springa utan att tänka på något annat. Nytt rekord på gång? Ja det vore roligt att komma över 800 km, säger Kristina. Vi kan följa hennes och Jan-Eriks löpning live på hemsidan 9 - 15 maj.

Kristina Paltén Foto: BjörnSTHLM, Seminariegruppens hemsida

Ska du besöka Göteborgsvarvets Expo kan du träffa Kristina och köpa hennes bok där den 17 maj. Då vet vi hur det gick på EMU 6 dagars. Spännande!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X