HeaderAD

Nu börjar Falktouren!

Lidingöloppet blev lite av en markering av min egen lägstanivå just nu med dubbla toalettbesök och oerhört tunga ben. Med dessa förutsättningar får jag vara rätt nöjd med min sluttid 2:08:46 och placering 243. Nu är det bokfört och avslutat, och det är dags att fokusera på Sveriges bästa trailtour Falktouren. Redan på lördag avgörs höstens första etapp, den enda av dem som går i Nackheland. Närmare bestämt i Åkulla. Nedan kan ni bland annat läsa om hur Niklas Grip bevisar att Falktouren är något för alla!

Sveriges bästa trailtour

… Är kanske ett vågat uttalande? Jag har ju faktiskt aldrig besökt någon annan trailtour. Finns det någon annan trailtour? För min egen del har Falktouren varit mycket viktig, nästan avgörande. Inte minst för det faktum att jag tränar igen. För ungefär två år sedan, den fjärde oktober 2015, satt jag vid min kompis Gudmunds köksbord i Eftra och drack söndagsmorgonkaffe. Plötsligt plingade det till i telefonen och social media påminde mig: ”Falktouren etapp 1 Långasand – start 10:30”. När jag kollade på klockan såg jag att den var 9:15. De flesta i denna situation kanske skulle tänka ”Äh, jag hinner inte. Skönt, då kan jag skylla på det”. Själv reagerade jag med att säga till Gudmund att ”Du får skjutsa hem mig till Heberg. Jag ska springa lopp om 75 minuter”. ”Ja, det kan jag väl göra, men vi måste ju dricka upp kaffet först…”. 45 minuter senare anlände jag till Långasand med andan i halsen, anmälde mig till loppet och startade. Första halvan av loppet kändes förvånansvärt bra för att knappt ha tränat på tre år (!) men andra halvan blev ganska smärtsam. Jag stapplade i mål som nia, knappt sju minuter efter legenden Marcus Millegård. Det innebar startskottet för en lång rad av lopp där jag presterat mycket bättre än jag förtjänar, men framförallt en nytändning när det kommer till regelbunden träning. Och som alla förhoppningsvis vet vid det här laget, är fysisk aktivitet lika viktigt som mat, sömn och sex för oss däggdjur. Tack Falktouren!!

2017 års deltävlingar i Falktouren samlade på en enda karta.

Johan Jonsson – Inspiratör och tävlingsledare

Direkt efter den där målgången i Långasand blev jag tipsad om Jonssons Intervaller nästkommande onsdag. Äntligen skulle jag komma att hitta ett sammanhang där träning återigen blev en regelbunden, naturlig del av livet. Ur dessa onsdagspass föddes senare träningsgruppen runFBG, som förtjänar ett helt eget inlägg. Initiativtagaren till dessa träningspass, och en av grundarna till Falktouren, heter Johan Jonsson. Det är nog ingen överdrift att säga att han är den allra starkaste drivkraften bakom Falktouren, men jag vill samtidigt inte på något sätt förminska resten av tävlingsledningen och funktionärerna. Oavsett vilket tog jag chansen att prata med Johan efter senaste passet, med bara tre dagar kvar till start.

Johan Jonsson, längst till höger i bild, är en stor inspiratör när det kommer till löpning. Bilden är tagen efter ett av sommarens träningspass, där Göran ”Sveriges snabbaste bankdirektör” Bengtsson hade önskat sig några riktigt korta intervaller inför Veteran-SM. Det klart vi ställde upp!

Finns det några nya inslag eller överraskningar i årets Tour?

Ja, absolut. Förutom att vi växlat upp nivån ytterligare på priser till utlottning och topplaceringar, kommer vi att dela ut spurtpris till de mest explosiva starterna vid en av etapperna. Dessutom har vi letat upp några oväntade svängar vid slutet av några banor. En av dem kan bli en rätt tuff överraskning för den som inte studerar kartan ordentligt, redan nu på lördag.

Vad är det som gör Falktouren speciell för dig?

Att se alla dessa härliga löpare som kommer ut i skogen och springer. Att de kommer ifrån asfalten. Och alla barn som springer i alla väder. Det är så kul att se folk svettas och sen stå och prata med varandra länge efter loppet och på så sätt träffa nya kamrater.

Varje onsdag erbjuder Johan två träningspass som tillsammans ger plats för ALLA nivåer av löpare.

Niklas vill få igång hela kontoret

Niklas Grip är en tvåbarnsfar, byggingenjör och företagsledare som tagit stora kliv i sin egen utveckling som löpare under sommaren. Förklaringen verkar vara förmågan att springa Tillräckligt långsamt på träningspassen. En gammal välkänd framgångsfaktor som ytterst få behärskar. Tyvärr har hösten till stor del ägnats åt rehabilitering i ovisshet efter en skada i samband med en av sommarens alla Fjällmaror (Niklas sprang alltså ”bara” en Fjällmara, men det finns ju nästan oändligt många sådana att välja på). Nu är Niklas på väg tillbaks igen, och har nästan fått med sig hela sin personalstyrka från SF Byggkonsult till årets upplaga av Falktouren.

Hur kommer det sig att du drar med hela kontoret ut i skogen?

Redan förra året var vi 3 personer från kontoret samt 1 respektive som var med och sprang Falktouren. Vi tyckte alla fyra att det var väldigt roliga lopp med härlig stämning bland alla tävlande. Till detta året har vi ökat personalstyrkan till 13 personer och alla anställda hos oss är väldigt aktiva i någon form. Till detta året ville vi uppmuntra alla våra anställda till att hålla igång träningen även under årets mörkare del och bjuder därför alla anställda och respektive till att vara med och tävla för SF Byggkonsult i Falktouren.

Fick du med dig allihop?

Nästan! Totalt är 10 av 13 är anmälda, tyvärr blir vi bara 9 som kommer till start vid första deltävlingen på grund av en skada. Extra roligt är det att vi har lockat med anställda som i normala fall inte springer så mycket! Jag tror att det kan ha att göra med att vi är några riktiga löparnördar på kontoret och det blir mycket löparsnack på våra raster!

Din egen son Rasmus, 9 år, börjar ju redan göra sig ett namn inom löparvärlden. Bland annat har jag ju själv vågat utnämna honom till Sveriges yngste tävlingsledare. Kommer han också till start?

Japp han är SFs 10:e startande, han springer 5km och lillebror Oscar springer barnloppet!

Niklas Grip och Bozo Lukanovic äger och driver SF Byggkonsult i Falkenberg. På lördag står de, tillsammans med nästan hela personalstyrkan, på startlinjen i Falktouren. Killen längst till vänster känner jag inte än. Men han kanske också ska springa på lördag?

Första etappen – Åkulla (Nackheland)

Många tänker att första etappen är den tuffaste, eftersom den går allra längst från Falkenberg i det mytomspunna Nackheland. Själv skulle jag dock vilja påstå att Etapp 3 vid Ljungsjön blir tuffast. Som i alla terränglopp gäller det förstås att känna sin egen kropp och ha lite koll på banans profil och karaktär. Större delen av etapp 1 går på fina skogsstigar som förstås kan bli lite kladdiga i blött väder, men som allra oftast är en ren njutning att susa fram på. Två-tre kilometer från mål hittar vi den del av banan som har potential att bli allra blötast, då vi springer mellan Stora Asjön och den intilliggande mossen. De större stigningarna finner vi precis i början av loppet, men jag vill ändå varna för den sista kilometern. Bara 800 meter från mål svänger vi in i skogen för en kort, men plötslig, uppförsbacke. Väldigt snart är vi tillbaka på banvallen mot målområdet. Men där väntar ännu en liten utmaning på ”skidstadion”. Här har underlaget blivit lite stabilare sen förra gången, men det är alltid tufft att ta en stigning 50 meter från mål. Oavsett storlek.

Banan i Åkulla känns ganska bekant för oss som varit med förut. Men bara några hundra meter före mål har arrangören lagt in en liten – men plötslig (!) -stigning som avviker från banvallen upp i skogen.

Vi ses väl på lördag?

Liknande inlägg by Andreas Lundblad

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X