HeaderAD

Otippad (och oönskad) sommarträning

Sommarkvällar!

Sommaren – en av mina fyra favoritårstider för löpning! Äntligen är kvällarna varma och ljusa. Skogen är fylld av dofter och fågelkvitter. Semesterns löparäventyr närmar sig och trail-loppen duggar tätt. Trots att träningen varit minst sagt ofokuserad i vår känner jag mig ganska stark i löpningen. Det är lätt att springa, benen trummar på och humöret är på topp.

Då händer det som inte får hända. Jag får löpförbud. Jag förstår först inte vad fysioterapeuten säger till en början. Löpför-vaddå-saruattdethette? Förbud? Nä, men det går ju inte. Inte nu. Inte någonsin.

Jag erkänner att det egentligen inte kom som någon chock. Att träningen varit lite spretig och ofokuserad i vår har bl.a. berott på att kroppen bråkat med mig. Jag har haft ont i en fot, liksom känt som att benet under framfoten varit på väg ut genom skinnet? Det har säkerligen påverkat hur jag belastat andra foten som i sin tur bjudit på en ökande stelhet och ömhet över hälsenan. Och när jag, med ljud som om jag vore en mycket gammal tant, lyfte upp foten för att undersöka min ömmande häl efter en löprunda förra veckan så upptäckte jag till min fasa en knöl på hälsenan. H**vete! Jag borde inte ha googlat, men det gjorde jag såklart ändå. Och dagen efter ringde jag och bokade tid hos en fysioterapeut som själv älskar träning, som skulle förstå mig när jag kommer dit och säger att jag MÅSTE få träna för att må bra, att löpningen är lika självklar som andning under sommaren. Han kan väl ändå inte säga stopp?

Men det gjorde han. Hälseneinflammation. Risk för att den går av. Excentriska tåhävningar. Alternativ träning. Inte riktigt vad jag hade hoppats på att höra.

Alternativträning.

Men ok. Han sa ju inte att jag inte fick träna alls. Jag har ju trots allt fortfarande en kropp som bär mig, och kvällarna är fortfarande varma och ljusa. Jag får pumpa både racercykeln och MTB:n som stått och samlat damm i garaget och lägga upp ett styrkeprogram utan hopp och skutt. Jag ska passa på att bli stark, jobba fokuserat med aktiveringsövningar och förbättra min rörlighet. Sedan, när hälen är med mig igen, när kroppen är redo, då ska jag sakta men säkert stegra min löpning. Jag ska lägga band på mig och om jag lyckas, om jag kan träna smart och ge kroppen tid att läka, då ska jag ge mig själv en löparupplevelse i belöning.

Så. Nu behöver jag Er.

Vad är Ditt bästa tips att ta till vad det gäller motivation och rehabträning? Och var drömmer Du om att löpa? Låt oss inspireras av varandra! Klara, färdiga… Pepp!

 

Liknande inlägg by Josefin Forsell

Liknande inlägg

4 Kommentarer

 1. Johan Liedholm

  Hej!
  Om du inte upptäckt cyklingens förträfflighet förut så är det dags. Du kan köra längre pass utan att kroppen går sönder och utsikten från sadeln kan vara väl så vacker beroende på var du är förstås. Akta dig för trafiken bara!

  Reply
  1. Josefin Forsell

   Hej Johan och tack för din kommentar och pepp. Jag cyklade en del för något år sedan, och gillade det! Det var bara det att jag gillar löpningen mer… Men du har rätt, man får se mycket vacker natur även från sadeln. Det ska bli lite spännande att få återupptäcka cyklingens förträfflighet. ?

   Reply
 2. Ida Montan

  Hej Josefin!
  Det är sommar, simma!! Vill du ta längre pass så skaffa en våtdräkt. Sätt upp små mål, man kommer längre för varje gång. Ta med en vän eller ta en simtur när familjen ändå är och leker vid vattenkanten i solen.
  Hoppas du blir bättre snart!
  /Ida

  Reply
  1. Josefin Forsell

   Hej Ida!
   Tack för tips och pepp. Ja, det var ju det där med att simma. Jag är riktigt dålig på det. Flyter knappt.. Men vad tusan, det ofrivilliga löpuppehållet är kanske ett perfekt tillfälle att lära mig ta mig framåt utan att sugas tillbaka bakåt?! Om inte annat kan jag bjuda någon på ett gott skratt med mitt plaskande 🙂 Tack! Kram!

   Reply

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X