Race report – 2XU Idre Fjällmaraton 45 km

Med Nipfjället i bakgrunden och Städjan framför mig.

”Stigen ger dig känslan. Känslan av att vara ett med fjället. Känslan av att vara oslagbar.”

Det där med att tävla mot sig själv, med hjälp av sig själv. Att min prestation inte jämförs med andras utan bara mot mina egna förväntningar och att min kamp inte förs mot andra löpare utan mot tröttheten och mot rösten i huvudet som tvivlar på att jag kan. Det var det som fick mig att tidigt förra hösten anmäla mig till premiärupplagan av 2XU Idre Fjällmaraton. För det var aldrig självklart att jag skulle klara det. Men loppet blev en stor motivation till att öka träningen, att träna mångsidigt och jag föreställde mig att jag sprang in under målportalen på torget i Idre fjäll. Mitt första fjällopp.

Vi åkte upp till Idre på torsdag kväll, min man och jag. Han för att springa 12 km, jag 45 km. Utanför hotellet möttes vi av tre vackra renar och känslan av exotisk fjällmiljö blev genast påtaglig. Vi tog på oss löparkläder och besteg närmaste slalombacke och sprang runt uppe på toppen av Idre fjäll, som egentligen heter Gränjesvålen. Vacker milsvid utsikt åt alla väderstreck och en frisk höstdoft i luften.

Detta är lycka.

På fredagen tog vi cyklarna upp på samma fjäll och testade den roliga mtb-slingan ner. Så härligt och kul att swisha ner och se banmarkeringarna för de sista kilometrarna som vi skulle följa dagen efter.

Mtb på fjället.

Vi hämtade våra nummerlappskuvert vid tävlingscentrum och pratade om loppet med några av arrangörerna, David Andersson från Trailrunning Sweden och Johannes Hellström från 2XU. Vi laddade upp med lite extra energi från Umaras Tommy Ivarsson och snackade val av skor med Hoka One Ones Erik Desmueles. Det är en alldeles speciell stämning vid nummerlappsutdelningen, alla löpare som kommer ser förväntansfulla och glada ut samtidigt som vi alla har en liten nervositet som fladdrar i magen. Jag åt middag på Värdshuset tillsammans med gänget från 2XU och de andra ambassadörerna, alla med inställningen att det kommer att bli tufft och ”vi får se hur det går…” men att det skulle bli spännande att uppleva fjällmiljön på nära håll! Njuta och glädjas!

Nervös inför start. Kläder? Skor? Tillräckligt med energi?

Vid starten hängde regnet i luften och det var strax under 10 grader. Jag bestämde mig för att springa utan jacka och bara ha en långärmad tunn tröja, ett bra beslut visade det sig, jag varken frös eller blev för varm under loppet trots både regn och värmande solsken. Korta kompressionstights och calves, och till sist valde jag Hoka-skorna Speedgoat 2.

45 kilometersloppet heter Bovtse Baalka, samiska för Renens stig. Jag hoppades att jag skulle få se renar längs banan, det skulle göra fjällupplevelsen komplett!

De första 8 km av loppet gick på fin stig ut ur Idre fjäll-området och in i fjällskog med några blöta passager, längs stranden på Burusjön och grusväg till den första energistationen. Lätt löpning och fin uppvärmning.

Burusjön med Nipfjället i bakgrunden. Det skulle vi springa runt.

Sedan sprang vi högre och högre upp på Nipfjället och här började det ojämna stenunderlaget blandas med hala rötter. 28 km-banan vek av, vi fortsatte med svag uppförslöpning och kom över trädgränsen för att fortsätta runt fjället. Ljung, blåbärsris och miljoner stenar. Sedan nedför tre kilometer genom skog och våtmarker fram till Sven Foskdals Fäbod där glada människor hade satt upp en extra vätskestation, så otroligt uppiggande! Efter några muggar vatten och energidryck började den första riktigt branta stigningen upp till energistationen vid 23 km, ett steg i taget.

Tjohoo! Äntligen uppe!

Här fanns allt vi kunnat drömma om av dryck, godis och bullar. Jag åt min medhavda lunch, en barnmats-klämmis som landade mjukt i magen. Eftersom loppet skulle vara hela dagen för mig har jag lärt mig att jag fungerar bäst med både ”riktig” mat och gels. Positiva funktionärer, en glad Johannes från 2XU och hög musik i högtalarna gav oss ny kraft, halva loppet avklarat!

Den vackraste delen av banan, mellan Nipfjället och Städjan.

De följande 6 kilometrarna var nog loppets vackraste och de jag sett fram emot allra mest att få springa. Med den enorma utsikten åt alla håll och de två vackra fjälltopparna framför och bakom kände jag mig nu som en fjällöpare. Detta hade jag tränat för och längtat efter, och just nu var jag här. Mäktigt. Däremot var löpningen inte helt enkel bara för att det sluttade svagt utför, stigen var ojämn och stenig och jag var tvungen att koncentrera mig på att sätta fötterna rätt. Mina Speedgoat kändes stora och lite klumpiga när de inte fick plats mellan stenarna, men å andra sidan mådde fötter och knän väldigt bra. Just knäna brukar jag få ont i vid lång löpning, men det här varierande underlaget där steget aldrig blev monotont passade knäna fint.

45 km-banan vek av åt vänster, nedför den norra sluttningen och vidare tre kilometer genom fjällskogen och längs långa myrar. Spångar på några ställen men också mycket löpning, långsam sådan, genom våtmarker. Detta var tre långa kilometer. Tröttheten kom över mig, det var över en mil kvar och två branta stigningar som skulle klaras av. Ett kort stopp vid energistation Hede Foskdals Fäbod där de underbara funktionärerna tackade oss löpare för att vi såg så glada ut! Underbart! Vi var ett litet gäng löpare som gav oss av, upp, upp, upp. Den brantaste backen på hela loppet där jag tog små, små steg och drog mig upp i fjällbjörkar. Jag var tvungen att stanna flera gånger för att andas några sekunder, innan jag fortsatte en liten bit till. Sen hände något märkligt. För hur trött man än är, bara genom att komma över trädgränsen får man ny kraft. Helt plötsligt såg jag hur högt upp jag var, jag såg de böljande blåa fjällen i all oändlighet och här var jag som en liten myra på väg uppför fjället.

Snart uppe på banans högsta punkt!

Där vi vände var banans högsta punkt och ännu en peppande funktionär hejade på. Wow! Det värsta var gjort och nu följde rätt så lättlöpt nedförsbacke i två kilometer, sedan grusväg fram till den allra sista stigningen Chocken. Visst var det väldigt trötta ben och vader utan spänst som gick uppför slalombacken, men vetskapen om att det var nära slutet och att musiken från målområdet hördes fick det att kännas lättare.

Här var den, känslan av att vara oslagbar.

Över krönet och nedför grusvägen till mål. Mina stela ben kom igång igen, fortare och fortare kunde jag springa, och där mitt i backen stod flocken av renar. Jag var tvungen att ta en bild av dem innan jag fortsatte nedför. Jag sprang om en löpare och vi ropade glatt till varandra -”Snart mååål, vi klarar det!” Målrakan var vacker, en svart matta och 2XU-flaggor ledde oss löpare in i mål. 7h 55 min blev min sluttid och jag hade inte kunnat vara lyckligare. Jag kom i mål, jag fick den speciella medaljen och jag hade sett renar.

Glädje!

I målområdet stod löpare från alla distanser och arrangörer för att fira ”De oslagbaras timme”. Ett mingel där vi kunde prata av oss med andra löpare om våra upplevelser, om backarna och plågorna. Pernilla Wiberg hade varit kranskulla när de snabba vinnarna kom i mål, vinnaren på 45 km sprang på 3h 30 min, helt ofattbart på denna tekniska bana. Och alla jag talade med sa samma sak, att det var ett fantastiskt arrangemang och något av det finaste de upplevt i fjällmiljö.

Såklart att vi skulle få se renar på Bovtse Baalka, Renens stig.

2XU Idre Fjällmaraton var ett proffsigt arrangemang. Tydlig och inspirerande information inför loppet, lika tydlig och välmarkerad var banan. 2XU-plastband med jämna mellanrum, kilometerskyltar längs hela banan och välfyllda energistationer. Att samla löparna i målområdet och ha prisutdelningen sent så att nästan alla löpare kan vara med är ett sätt att visa att allas prestationer är värdefulla, vi som tog längre tid på oss och de som var snabbast. De unika medaljerna och buff och mössa från arrangörerna ger tillsammans med det unika loppet valuta för pengarna. Vill du uppleva fjällets kraft och din inre styrka är det hit du ska.

Bli oslagbar.

 

Liknande inlägg by Gunilla Kidmark

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
 • Josefin Forsell

  Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X