Race report Icebug Xperience Backyard Trail Spring Edition

Löparglädje!

Helt ärligt, jag var nervös innan start. Orolig för höjdkurvorna och den tuffa banan. Men jag såg fram emot att få springa i nya skogar och på nya stigar och jag var övertygad om att det skulle bli ett vackert lopp.

Icebug Xperience Backyard Trail springs i skogarna i Jonsered, precis bakom Icebugs huvudkontor i gamla Jonsereds Fabriker, 16 eller 6 km. Visst var tillgången till fina lunch-löpningar en av anledningarna till att Icebug flyttade sin verksamhet just hit, men också att det är enkelt att ta sig hit miljövänligt både med tåg och buss från Göteborg. Höst-eventen brukar springas i ett naturreservat med fantastiska bokskogar och små sjöar men eftersom länsstyrelsen inte vill tillåta lopparrangemang mer än en gång per år i reservatet valde Icebug att lägga sitt vår-lopp på berget på andra sidan motorvägen. Från starten vid kontoret är det ca 185 höjdmeter under de första 3 kilometrarna upp på berget och det var de stigningarna som skrämde mig. (Vill du läsa om loppet i höstas finns min race report här.)

Innan start träffade jag David och Elisabeth från Trailrunning Sweden och fick berätta i deras live-sändning om mina förväntningar inför loppet. 16 kilometer av mycket uppför, mycket utför och långa spångar, sa jag. Höjdkurvorna hade jag studerat noga.

Trailrunning Sweden livesänder sin intervju med Aktiv Öresjös löpare.

Jag träffade fler glada löpare i startområdet, sedan uppvärmning och dags för start, tjohooo! Min strategi var att ta det riktigt lugnt i de inledande backarna och det var visst fler än jag som tänkte så för vi var många som gick på led uppför stigningarna.

Ett färgglatt led som slingrar sig upp i skogen.

Efter de första tre kilometrarna böljade stigen genom vacker barrskog på Bohusleden, jag uppskattar verkligen den typen av löpning på mjuka mossiga stigar och efter 4 km kom den första vätskestationen. Som ett naturligt led i Icebugs klimatarbete hade vi löpare fått en ihopvikbar kåsa tillsammans med nummerlappen istället för att använda engångsprodukter, ett initiativ som jag uppskattar. Sedan fortsatte löpningen över våtmarker som inte var så särskilt våta och spångar över lätt leriga partier, det märks att det var längesedan det regnade ordentligt. Banan anslöt till Vildmarksleden som går mellan Skatås och Hindås och här kände jag igen mig, här har jag sprungit BUM, Borås Ultra Marathon. Det var roligt att förstå hur stigarna hänger samman och att jag kan ta mig ända till Jonsered springandes på stigar hemifrån Mölnlycke. Ett framtida långpass planerades en stund i huvudet.

Kartbild från Icebug Xperience

Jag sprang mestadels ensam men kom ifatt flera löpare, hejade och pratade kort, kände efter om vi hade samma fart men tyckte att jag hade lite högre hastighet och kunde fortsätta själv. Att jag sprungit långsamt i början betalade sig nu, benen var pigga och jag njöt verkligen av löpningen! Jag kom till både en och två vätskestationer, vecklade ut kåsan för att ha den redo, några snabba klunkar och så vidare på stigen. Ljudet från motorvägen hördes allt närmare och banmarkeringarna ledde mig genom skogen över motorvägstunneln och vidare ner mot målet. Slingrande smala små stigar nedför berget och sedan den lilla asfaltsträckan in i mål!

Elisabeth från Trailrunning Sweden och 2XU Idre Fjällmarathon.

Vilket härligt lopp och så bra att jag tog det lugnt i början. Jag blev aldrig jättetrött utan kunde njuta och ha roligt hela vägen. Tyvärr hade jag inte sällskap med någon annan löpare, det brukar förhöja upplevelsen att ha någon att prata med och dela erfarenheter med, men å andra sidan fick jag tid med mig själv och mina tankar. Kanske är det lättare att hålla sig till sin egen race plan när man inte distraheras av alltför trevligt sällskap.

Tack Icebug för ett väldigt fint lopp med mycket backar upp och ner och långa spångar! Mina skor Acceleritas 7 var utmärkta för det här underlaget och distansen, lätta och tighta på foten och med ett tryggt grepp i både mossa och lera.

Jo, lite lerigt var det nog.

Nästa lopp kommer redan på tisdag då Göteborgsvarvsveckan har dragit igång! Jag kommer att springa Trailvarvet, den nya bansträckningen med mer stig och branta berg som Team Nordic Trail arrangerar i samarbete med Göteborgsvarvet. Det kommer att bli så roligt, jag har provsprungit banan en gång (läs om det här) och jag vet att det kommer att vara ännu vackrare nu när löven slagit ut och blommor står i sin vårprakt.

Våren alltså, visst är det den finaste löparårstiden?!

Jag tror att jag säger samma sak många gånger om året, alltså är traillöpningen fantastisk under alla årstider!

Medaljen!

 

Liknande inlägg by Gunilla Kidmark

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
 • Josefin Forsell

  Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X