Racerapport: Icebug Backyard Trail 2019

Foto/credit; Icebug

Distans: 16 km
Tid: 1:52

Snittpuls: 172
Maxpuls: 198

Terräng: Underbar!
Dagsform: Tveksam

Inledning:

Tog en kortare provrunda igår för att testa knät, men kände inget då iaf. Chansade därför och anmälde mig till Icebug Backyard Trail, ett lopp jag sprungit förut och som jag tycker är välarrangerat. I år visste jag också att lite trailprofiler som jag haft kontakt med över sociala medier skulle delta, så alltid kul att träffa lite likasinnade live.

Kände på knät lite under uppvärmningen, men kände inget negativt. Dock när det protesterade i onsdags så var det ok första kilometern och först efter ca 2 km började det göra ont, så till den grad att jag tappade löpsteget.

Min taktik till dagens lopp fick därmed vara att springa med mer sunt förnuft än pannben, dvs ta det lugnt i början och låt kroppen få bli riktigt uppvärmd och få en bra genomblödning, sedan om det känns bra öka på lite – men vid känning så dra ner på tempot och i värsta fall promenera sträckan runt. Ambitionen med dagens tävling var mest att få komma ut och njuta av underbara stigar med likasinnade samt att om knät skulle visa sig ok, så försöka få ut träningspass med kvalitet.

Jag kände mig förberedd iaf och det kändes som val av klädsel, utrustning och allt var helt i sin ordning. Tyvärr drog jag en rödbetsshot kanske lite väl nära inpå start, men som tur var för min del, så blev starten 15 min försenad pga långa toalettköer. Därmed hann shotten slinka ner så slapp jag rapa rödbetsjuice från start.

Starten:

Starten gick och nog för att jag visste att det skulle bli trångt och gå långsamt från början med tanke på att det är en ganska lång och brant stigning, men jag insåg ganska snabbt att jag ställt mig för långt bak. Redan i första stigningen upptäckte jag att jag var tvungen att börja göra ”omkörningar” bara för att mitt tempo när jag powerwalkar uppför en backe var betydligt högre än många andras tempo. Fullt SÅ lugnt ville jag inte ta.

Väl uppe på berget kunde löpningen rulla igång. Klockan pep strax 1 km redan. Whoop, än så länge ingen känning av knät. Nu hamnade jag bakom klungor som sprang aningen för ojämnt. Flera bromsade in vid spångar och inte minst om vi kom till något lerhål, så löpningen blev som ett gummiband tempomässigt. Jag började tempoväxla lite i uppförsbackar och försökte ta mig förbi folk. Det är inte ovanligt att det tar några kilometer in på en tävling innan jag hittar mitt eget tempo och kanske någon framför eller bakom som man kan dra tillsammans med, men idag fick jag kämpa rejält som straff för att jag ställt mig lite väl långt bak i startledet och att jag hade som ambition att öppna försiktigt. Kroppen skrek efter att få komma in i det ”rull” jag trivs som bäst med i skogen.

Jag fortsatte försöka plocka positioner och jag tror jag stänkte ner någon stackars rackare som försökte undvika ett lerhål medan jag lade mig som en träskplog rätt igenom.

Vid fyra kilometer fick jag en vag känning i vänsterknät, men jag hade en plan som jag ville prova. Jag tänkte aktivt fokusera på knät och på anspänning i lår mm, fokusera på att göra bra fotisättningar och ha en slags bättre kroppskontroll. Just för att undvika de där rycken eller tvistningarna som kan bli om man landar på ett ben och direkt efter gör t.ex. en sidoförflyttning medan kroppsvikten vilar på just det benet. Jag lade på mer anspänning innan fotisättning i nedförsbackar och kortade av löpsteget en aning – och känningen släppte, wohooo…

Flytet

Istället så lyckades jag hitta en lucka nästan helt ensam och hittade mitt goa löparflow. Stundoms låg jag mest och rullade på relativt avslappnat och hade bara sjukt kul. Jag kom hela tiden ikapp folk och kunde fortsätta plocka positioner och det var en riktigt go känsla. Allt bara flöt på och jag hade riktigt roligt.

Jag hade dock en fördel av att ha sprungit och tränat på en delsträcka på denna tävling sedan innan. Jag visste att inte så långt innan mål, så är det ca 1 km som lutar svagt, svagt uppåt, men den kilometern ÄTER verkligen på lår och vader om man går ut för hårt där. Det är som gjort att dra på sig mjölksyra eller kramp där. Just där tappade jag medvetet några positioner för att jag visste att väl uppe på åsen så kommer det sedan vara skapligt nedförsrull ner till målområdet.

Spurten

Vad jag inte visste var att en liten sträcka obanad terräng väntade lite längre fram. Galet skoj! Jag tryckte på lite extra och släppte på mer än vad jag brukade i de branta nedförsbackarna, men jösses vilka nedförsbackar det var. Branta och här hamnade jag ihop med två herrar som började gå för målspurt, så jag tror tävlingsdjävulen flög i oss alla tre. Jag låg nog lite på gränsen för min kapacitet i nerförslöpning ett tag, men klarade mig utan att snava. Jag nådde 198 i maxpuls här, så det var nog en blandning av adrenalinpåslag och ansträngning.

Sedan var det bara att öppna upp för spurten in i mål, men målspurt som brukar vara något jag är bra på där jag verkligen kan gå all in, lägga mig på max och bara ta smärta, gick sämre idag. Jag öppnade alldeles för bekvämt och var lite för kaxig när jag låg bakom de två herrarna som jag tänkte jag kunde sopa mattan med lätt som en plätt. Jag hade inte räknat med att de både plötsligt skulle tempoväxla som två gaseller, så jag som låg i släp 6-7 meter bakom fick ju plötsligt ta i på riktigt. Jag måste ha varit smurfblå i ansiktet över mållinjen.

Så galet kul lopp och så skönt att det gick bra med knät! Chansen att ställa upp blev lyckad. Bansträckningen var helt fantastisk – några av mina favoritstigar och efter 8 km var det lite lättare att springa förbi andra. Möjligen en viss besvikelse över att jag valde att starta lite för långt bak och att jag fick lägga onödigt många kilometer på att bara få hitta en lucka med tempot jag ville hålla – men vad sa vi att planen var? Springa med förnuft mer än pannben idag.

Mission accomplished.

Liknande inlägg by Peter Lindquist

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
 • Josefin Forsell

  Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X