Sommarspring vid vatten!

Högsommar! Värmen gör att jag söker mig till vatten när jag tränar. Visst är det bra om man kan träna tidiga mornar och sena kvällar när det är svalare,...

23 juli, 2018 |
Svalkande vatten!

Högsommar! Värmen gör att jag söker mig till vatten när jag tränar. Visst är det bra om man kan träna tidiga mornar och sena kvällar när det är svalare, men om vi måste träna under dagtid är närhet till vatten underbart!

Om vi bortser från okontrollerade skogsbränder och regntörstande lantbruk och naturområden har vi en ljuvligt varm sommar. Jag gillar egentligen inte att träna i stark värme men under denna sommar har jag vant mig. Det är ju bara till att göra det bästa av situationen, precis som under lopp kan vi inte påverka vädret utan bara vår egen inställning och utrustning. Jag har med mig vätska och tänker på att få i mig extra mineraler med resorb eller sportdryck, och har även provat att springa före frukost - något som jag inte alls är van vid. (Mer om det i ett senare inlägg.) Naturligtvis får jag även anpassa fart och distans när det är varmt så att jag känner att kroppen mår bra.

Jag bor bredvid en djup sjö som vanligtvis är kylig hela sommaren. Jo, jag har grannar som badar nästan året runt, men själv är jag en försiktig badare. Ändå längtade jag hela den långa, kalla, snöiga vintern efter att isen skulle smälta så att jag kunde börja simma i sjöarna jag sprang kring. Jag skaffade en våtdräkt i början av sommaren, men jag har faktiskt simmat ännu mer utan den eftersom vattnet snart blev härligt ljummet och badvänligt. Tyvärr kan jag inte frisim, det står på min bucket-list, men vanligt bröstsim fungerar alldeles utmärkt för att ta sig fram längs klipporna på västkusten och tvärs över mindre sjöar. Vid vissa löpningar i sommar har det varit nödvändigt att simma en stund för att svalka ner kroppen och huvudet för att kunna fortsätta att springa.

 

Sim i hemma-sjön 

När jag planerar mina simlöpningar i förväg tar jag med vattentäta plastpåsar till mobilen och simmar med vätskeväst. Trailskorna som blivit mina favoriter i sommar, Hoka One One EvoJawz, är utmärkta att simspringa med eftersom tyget är tunt och de blir inte tunga av vattnet. De har bra grepp på berg och stenar liksom i våt lera och mossar.

Hoka One One EvoJawz. Drop: 3 mm, vikt: 180 gr.

Jag har fått prova Icebugs nya sommarsko Mist2 som har ett vattengenomträngligt nättyg på ovansidan och Icebugs speciella RB9X-gummi i sulan. Den är utvecklad för olika sommaraktiviteter som löpning och paddling där fötterna ska hållas svala men torka fort vid väta samtidigt som de ska ge ett bra grepp på hala klippor. De har relativt låg drop, 5 mm, och en bred tåbox för att kunna springa med ett starkt framfotasteg uppför klipporna. Jag upplever sulan som skönt sviktande på hårt underlag och på mjuka stigar i skogen är den utmärkt. Dock letar sig småskräp och grus in genom nättyget. Sammanfattningsvis är Mist2 en riktigt bra sommarsportsko när vatten är inblandat på olika sätt och när det är viktigt med pålitligt grepp.

Icebug Mist2. Drop 5 mm, vikt: 300 gr i stl 42.

Cykling är lite lättare än löpning att genomföra under de varmaste timmarna på dagen eftersom det är enkelt att ta med sig mycket vätska och fartvinden svalkar. Förra sommaren cyklade jag mycket i skogen för att träna inför Cykelvasan, i år cyklar jag mest på grusvägar och asfalt för att komma längre distanser och möta upp resten av familjen. När vi var i Tiveden för några veckor sedan cyklade jag till Djäknesundet för bad i det fantastiska turkosa, och för att vara Vättern, riktigt varma vattnet! Mer och mer uppskattar jag cyklingen som ett komplement till löpningen när ben och kondition ska tränas på ett skonsamt sätt.

Sim i Djäknesundet i Tiveden.

Tills regn och rusk dränker oss hoppas jag att du springer klokt i värmen. I vintras blev vi härdade av snö och kyla, nu klarar vi även tropiskt klimat!

Ha en skön avslutning på juli!

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X