Tankar om träning under semestern

David:

Vi är nog många som under vinterhalvåret drömmer oss bort till semestern och tänker att vi då ska träna mer än på hela året. Att springa i värme och ha all tid i världen till träningen låter faktiskt helt underbart när man står där mitt i vintern och ska ut i kylan. Under semestern finns ju mängder av tid som vi inte har i den övriga vardagen. Eller är det så? Tränar vi verkligen mer på semestern? Och är det just under semestern vi ska träna som mest? Det är ju då vi har ett fullspäckat schema, speciellt när det har varit sol och 30 grader i (typ) fyra veckor. Vi ska bada, äta, umgås, resa, träna, sola, bada mer, vila, träna mer, njuta osv.. Ni fattar. Jag tror sommaren slukar vår tid snabbare än någon annan årstid. Det är också lätt att få ångest över allt man måste hinna med under 4-6 veckor, och då kan de där uteblivna passen lätt ge ett dåligt samvete. Men om semestern är fullspäckad av händelser måste det få vara okej att sänka kraven på hur mycket man ska träna också, för allt hinns inte med. Det är inte lönt att ha semester om man inte får koppla av från allt och njuta lite av att bara vara.

Jag tror att man ska ta det som det kommer på semestern. Ha ett träningsschema och planera varje pass under övriga veckor på året, men låt semestern bli en frizon. Spring när du känner för det, spring hur långt eller kort du vill och gör exakt vad du vill. Hitta andra aktiviteter som håller dig i rörelse som ett komplement till vardagens inrutade intervallpass eller ta en vilodag om du känner för det. Jag tror att man snarare hittar motivatonen av det än tappar den. Men! Viktigt är att inte vara inaktiv och bli alltför stillasittande utan att ändå hålla igång kroppen, och att göra de pass man vet behövs för att hålla formen.

Mina fyra senaste träningsveckor har nog innehållit minst träningstimmar sett över hela året, och då är jag inne på min trejde semestervecka. Men det har sett ut som jag beskrev det ovan. Vi har rest mycket, umgåtts med våra familjer och gjort andra aktiviteter än löpning som har hållit igång oss. Med ett barn får man ofta springa tillräckligt under en dag ( även om de inte går än tydligen) så jag har inte haft någon speciell panik över att veckorna sett ut så. Både jag och min sambo Camilla har tränat när det passat och fått till de där passen som behövs, men utöver det har vi verkligen kunnat koppla också. Till skillnad från vardagen som redan innehåller mycket rutiner och scheman så har vi nu gjort exakt som vi velat! Vi har tränat när det passat på dagen, vilat när det inte passat. Vi har faktiskt hunnit delta i två tävlingar och fått fina formbesked, så det har också visat att vi inte behöver stressa upp oss. Viktigast är att ta vara på sommaren och kunna njuta, oavsett om den innehåller mycket träning eller inte.

Håller ni med?

Liknande inlägg by Bröderna Backa

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X