Tävlingens påverkan på intensitet

Jag har en riktigt skön träningsvärk i låren idag, trots att gårdagens tävling Trailvarvet inte var längre än 11,5 km – en för mig relativt kort sträcka. En skön känsla, men uppenbarligen så har jag också i någon form aktiverat kroppen under tävlingen på ett sätt som den inte var fullt så van vid. Vad berodde det på? Upp- och nedförsbackar? Nej, jag körde backpass i slalombacke så sent som i söndags. Träningsvärken kommer av den adderande intensitet som tävlingen i sig innebar.

Jag älskar att tävla!

Jag älskar att tävla! Det är bara så galet roligt, trots att jag aldrig kommer att kunna aspirera på en pallplats – något jag heller inte strävar för. Däremot tävlar jag för upplevelsen i sig. Det är bara något som jag inte kan applicera på ett vanligt träningspass. Det är en speciell känsla innan tävlingen med alla förberedelser. Kost, val av klädsel, kanske titta på banprofilen, kanske växla några ord i sociala medier med någon bekant som också ska köra. Numera dokumenteras också många av loppen med film, något jag ofta kikar på om det är en tävling jag inte kört innan.

Sedan brukar jag alltid bli nervös lite före loppet. Rentav lite ångest sådär, men man ska ta sig dit, kanske hitta parkering, inte fastna i bilköer, någon gång har jag upptäckt att kön till efteranmälan varit läskigt lång läskigt nära tävlingsstart och mycket annat. Det är skönt när all logistik är plats och jag står där i startfållan och känner mig redo och vet att allt gick bra – där det enda som återstår är fokus på mig själv, tävlingen och upplevelsen.

Där i startfållan är det en speciell atmosfär. Folk trampar lite rastlöst på stället. Någon är övertaggad. Folk dubbelkollar sina löparklockor, justerar musik i mobilen och hela luften andas förväntningar och spänning. Det är som ett enda stort energifält som är uppladdat och redo för urladdning. Jag känner att andras spändhet och energi på något sätt har inverkan på mig själv också. Inte sjutton kan jag bli så taggad på ett träningspass, inte ens ihop med vänner.

Sedan går starten. Äntligen får kroppen börja leverera. Redan strax efter starten brukar jag göra saker jag normalt sett inte gör på en träning – snabba tempoväxlingar och sidoförflyttningar. Ofta är det lite trångt, åtminstone för oss som inte är elitlöpare utan som står ”bland alla andra” och på de allra flesta tävlingar tar det ett tag innan jag hittar en klunga eller en lucka som kör det tempot jag vill rulla i.

Sedan väl ute på stigarna så titt som tätt så tvingades jag till ”omkörningar” när jag kom ikapp långsammare löpare. Här skiljer sig traillöpning en del mot för klassisk väglöpning. På en väg kanske man ser en öppning runt en löpare och kan varsamt höja tempot och med en relativt liten fartökning ta sig förbi, lite som en långsam omkörning på en motorväg. Ute i skogen kan luckan snarare bli ”mellan tallen till höger och den stora stenbumlingen två meter framför”, vilket kräver en helt annan omkörningsmetod. Det är här intensiteten kommer in. Igår hamnade jag flera gånger i lägen där jag fick ta ett blixtsnabbt beslut om att kasta ut kroppen och bara trycka på järnet för att komma förbi en löpare utan att krocka med naturens hinder framför. Jag kom till en uppförsbacke där jag såg att flera löpare började trött promenera, medan jag ville powerwalka med händerna på knäna och trycka på uppför. Jag insåg dock att jag måste förbi samtliga för att inte krocka med någon längst upp. Jag kom till ett långt utförslöp där jag såg att om jag bara gav järnet i ytterkant, så kunde jag springa förbi 12-14 personer och få en lucka framför. Jag kom till någon lerig grop där andra löpare bromsade in och jag insåg att jag med ett spänstigt steg istället kunde hoppa över hela gropen och ta mig förbi löparna.

Det är här intensiteten kommer in. Dessa små, snabba ryck, den där extra energin och explosiva kraften jag lägger på att plocka positioner – det är en intensitet jag i normala fall inte tränar på samma sätt på ett träningspass.

För att det är roligt!

För att inte tala om målspurten. Särskilt inte om någon börjar utmana mig och trycker på lite extra. Även om jag kör ett träningspass med vänner och vi utmanar oss med typ ”sisten till björken är en fegis” så är det långt ifrån samma sak som känslan av att se mållinjen, höra en speaker ropa upp löparnamn, veta att man krigat sig igenom något och att det nu bara är det sista kvar. Så kommer det där rycket i ögonvrån. Någon som börjar öka farten. Jag ökar lite själv. Den personen ser att jag ökar och börjar fullständigt ösa på. Här går jag typ in i någon slags reptilhjärneläge, men det är precis som att jag stänger precis allt annat och fokuserar enbart på att bräcka personen som antagligen har exakt samma tanke om mig.

Av vilken anledning då, när ingen av oss ens är i närhet av en pallplats? För att det är roligt! Det är kul, en extra utmaning och inte sällan slutar det med ett handklapp mellan andetagen efter mållinjen och ett tack till varandra för utmaningen.

Sist men inte minst så måste jag nämna publik och funktionärer. De där fantastiska eldsjälarna som trots att de inte känner mig, peppar, ropar hejjarramsor, klappar händer, ringer med bjällror, blåser i trumpeter osv. De där orden som kommer precis när man är i en svacka av trötthet och som gör att man sträcker lite på ryggen, ler tillbaka och från ingenstans får energi att trycka på lite extra. Eldsjälar!

Allt detta gör att tävlingar för mig bjuder på en annan intensitet än vad jag uppnår på mina vanliga träningspass. För mig är en tävling ett slags högkvalitativt träningspass i en enda stor gemenskap. Var och en av övriga löpare är där och då en slags bricka i pusslet för min egen utveckling som löpare. Samtidigt som jag har busroligt. Nu är trailtävlingarna på gång på riktigt i landet – så ut och njut!

Liknande inlägg by Peter Lindquist

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
 • Josefin Forsell

  Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X