Tillräckligt långsamt för ett snabbt Varbergslopp 2.0

I morgon är det dags för årets upplaga av Varbergsloppet. Ett vanligt hederligt svenskt sommarstadslopp på 10 kilometer. Banan är dock lite tuffare än vad som kan väntas på den platta halländska västkusten. Definitiv inte en optimal bana för nytt personbästa, men ingenting är omöjligt! Här kommer min kortfattade version 2 av min guide till just Varbergsloppet.

Varbergsloppet har, som så många andra lopp, en lagtävling. Förra året blev den en väldigt tight kamp mellan min egen moderklubb OK Nackhe och Falkenberg Allstars (på bilden), där Allstars drog det längsta strået och slog oss med några sekunder. Sedan dess har jag hunnit byta klubb till just Falkenberg Allstars och det ska bli riktigt kul att se om OK Nackhe dyker upp och utmanar.

Första kilometern och kryssandet genom stadskärnan

Första kilometern tar oss ett varv runt Varbergs fästning. Platt och fullt av folk, så dra nytta av att omgivningarna automatiskt håller nere farten. Se till att första kilometern inte går snabbare än vad du tror att du kommer hålla i genomsnitt hela vägen till målet. Trots att marken är platt och benen är fulla av spring! Snart svänger banan tvärt vänster och den lilla backen upp mot Platsarna förbi Rantzauklippan efter 1,5 kilometer är faktiskt banans brantaste. Ett par tvära svängar tar oss in på Prästgatan, Kungsgatan, Kyrkogatan och vi har snart avverkat centrala Varberg. Redan på Kyrkogatan börjar den svaga uppförsbacke som kännetecknar banans första halva. Härifrån till Påskbergsskogen är snittlutningen visserligen inte mer än 1,5%, men just därför kan den vara extra förrädisk. Konstant uppförslöpning som i stort sätt ser helt platt ut kommer göra att kilometrarna går något långsammare än vi är vana vid och pulsen går upp. Så ta det lugnt! Du har mycket att vinna på att orka ”rulla” vidare andra halvan av banan!

Varbergsloppets första kilometer kan innebära trängsel. Dra nytta av det genom att låta omgivningen hålla nere tempot!

Påskbergsskogen

Efter ungefär tre kilometer når vi den svalkande Påskbergsskogen. Uppförsbacken fortsätter i stort sett genom hela skogen och sedan börjar utförslöpningen tillbaka ner mot havet med en tvär vänstersväng. Nyckeln i Påskbergsskogen är, precis som vägen dit, att ”våga tappa” lite fart hellre än att tappa energi. Efter 4.4 kilometer av loppet når vi banans högsta punkt, och den som har pigga ben därefter kan spara väldigt mycket energi på att rulla lätt tillbaka ner mot havet.

Sörse och backen ner mot Kurorten

Förra året skrev jag att det går lätt utför mot Kurorten, och att den som är pigg både kan tjäna tid och spara energi. Men med lite mer erfarenhet vill jag justera mitt uttalande. Genom bostadsområdet Sörse lutar banan lätt utför, och här finns tid att återhämta benen och få ner pulsen medan vi passerar femkilometersskylten och därmed halva banan. Men den sista delen av utförslöpan, ner mot Kurorten/Kusthotellet, kan kännas lite väl brant för att alla ska kunna springa avslappnat. Jag vidhåller att det är en chans att spara energi, men den som försöker kapa tid på denna sträcka kan lätt bränna sig och få en tuff resa tillbaka till målet.

Grusväg runt udden förbi Subbe fyr

Här hade jag själv min svagaste period under förra årets Varbergslopp. Vid kurorten tar banan en skarp vänstersväng in på cykelvägen mot Apelviken. Denna lutar först svagt uppför, sedan lätt utför, och svänger efter exakt 7 km av banan tvärt höger in på grusvägen runt udden vid Subbe fyr. Grusvägen är småkuperad och även om den största backen bara har en höjdskillnad på 5-10 meter så kan detta parti upplevas som väldigt krävande. Speciellt hos asfaltslöpare.

Från Kurorten till mål

Knappt två kilometer efter förra passeringen är det återigen dags att ta en tvär vänstersväng framför Kurorten/Kusthotellet. Med mindre än två kilometer kvar till mål kommer vi in på den asfalterade strandpromenaden och möts ganska snart av en lätt uppförsbacke som i detta läge kan uppfattas som en vägg. Lite som Varbergsloppets svar på Avenyn i Göteborgsvarvet. Fast kortare. Denna lilla kulle, 1.2 km från mål, är den sista tydliga höjdskillnaden i loppet. De som har disponerat loppet på ett bra sätt ska nu kunna göra loppets snabbaste kilometer in i mål. Förra året var jag INTE en av dem!

På väg ner från banans sista ”topp”, fast på ett annat lopp. Rentav uppvärmning om jag inte minns fel.

Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

/Andreas

Liknande inlägg by Andreas Lundblad

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
 • Bo Johansson

  Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

  Visa artiklar
 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X