Traillöpning på Billingen

I ett betalt samarbete med @nextskovde presenterar jag sju av de vackraste platserna för traillöpning på Billingen. Skövde kommun ville visa Billingen och bjöd in mig för en rundtur. Anders...

Utsikt från Billingen, Ryds grottor

I ett betalt samarbete med @nextskovde presenterar jag sju av de vackraste platserna för traillöpning på Billingen.

Skövde kommun ville visa Billingen och bjöd in mig för en rundtur. Anders Ståhl, som är affärsutvecklare vid Skövde kommun och en hängiven löpare, guidade mig till ett urval av vackra stigar och spännande platser, sju små smakprov. Vart vi än kom ville jag stanna lite längre, fota lite till, titta på utsikterna och lukta på blommorna. För just när vi var där, i mitten av maj, doftade det starkt av ramslök i dalarna. Liljekonvaljen började slå ut medan gullvivorna redan stod i full blom.

Helt klart, jag måste komma tillbaka, springa längre, mer och högre.

Billingen är det största av Västergötlands platåberg, uppbyggt av sedimentära bergarter ovanpå urberg. Berget bildades för 500 miljoner år sedan under vatten. Det översta lagret är diabas, en vulkanisk bergart som trängde in och la sig som ett skyddande täcke. Diabasen syns tydligt på flera platser, t ex vid Ryds grottor.

Välmarkerade leder

Runt hela berget går Billingeleden, en stig tydligt markerat med orangea stolpar och skyltar. Billingeleden är 65 km lång och tillsammans med kortare avstickare som är markerade med blå/orange kan du få ca 120 km sammanhängande led. Skövde kommun håller på att iordningställa några kortare löp/vandringsleder med utgångspunkt från Billingens fritidsområde på 2 km, 5 km och 12 km.

Som officiellt Vasaloppscenter har Billingen satsat på konstsnöspår och för oss längdskidåkare i södra Sverige är området känt för sina fina längdspår. Vintertid är det är även ett uppskattat familjeutflyktsmål med slalombacke, pulkabacke och bandy-is.

Anders Ståhl visar vägen

1. Rhododendrondalen

Vi startar från Billingens fritidsområde med en kort löptur nedför berget, vi korsar slalombacken och springer ner till Rhododrendondalen. Vi går genom en tunnel av rhododendronbuskar vilka har stora blomknoppar, om några dagar kommer de att blomma. Hit till parken kommer gärna Skövdeborna och promenerar. Vi balanserar på kanten av en fördämning full av regnvatten och tar den branta grusvägen upp, den som de infödda kallar Strupen och kommer tillbaka till parkeringen. Här finns hotellet men även en simhall och bandybana som, om alla planer går i lås, kommer att renoveras inom kort.

Rhododendrondalen

 

Blängs mosse

2. Blängs mosse

Blängs mosse är Sveriges sydligaste högmosse. Här är marken blöt även under de torraste perioderna under sommaren och det finns växter som vi annars bara hittar i fjällen. Endast några kilometer från Billingens fritidsområde ligger den platta mossen som påminner om naturen i Dalarna med sina vindpinade, krokiga tallar och lingonris i mossan.

Alltid blöt mosse, bra med spångar

Spångarna leder fram till ett fågelskådartorn och därifrån går en utmärkt led runt hela mossen som vintertid är längdspår. När jag ser de väderbitna röda ledmarkeringarna som försvinner bort i talldungen känner jag ett sug, jag vill följa efter, se vart de leder och utforska. Visst är det en härlig känsla!

Klättring

3. Ryds grottor

Vidare till Ryds grottor. Wow, vilket ställe! Är du på Billingen måste du åka hit! Egentligen är det inga grottor utan enorma diabaspelare som under ett jordskred flyttats flera meter. Vi klättrade upp en bit på de höga pelarna, är du modig klättrar du hela vägen. Det var en fantastisk utsikt över åkrar och betesmarker, verkligen en unik plats. Härifrån sprang vi en liten bit på Billingeleden till fornborgen Ymsingsborg, även det en plats vid kanten av berget med vidsträckt utsikt, och vidare några kilometer på lite knixig stig med rötter och stenar.

Genom trollskogen

Vi svängde sydost mot Ryds ängar, sprang lite utför, genom hagar och in i dalen full av ramslök. Lökdoften slog emot oss och marken var helt täckt av de gröna, ovala bladen. Mycket fint! Vi fortsatte längs avstickaren tillbaka upp till Ryds grottor och beundrade utsikten lite till.

Silverfallet

4. Silverfallet

När jag frågade på Instagram om tips på platser som jag inte fick missa förstod jag att Silverfallet var något mycket speciellt. Vi tog oss dit, sprang genom beteshagar med blommande vildäppelträd och förgätmigej och kom fram till vattenfallet. Blygsamt med vatten efter den torra våren men jag förstår att det brukar forsa mäktigt när vattnet kastar sig utför branterna i fallet. Här såg vi rester från ett alunbruk från 1800-talet och vi möttes av en skock stora kossor och kalvar, ledda av en enorm men troligen väldigt snäll tjur. Lite pulshöjande.

Billingeleden går precis bredvid Höjentorp

5. Höjentorp

På västra sidan av Billingen ligger Höjentorp som var en kungsgård från 1200-talet. Här lät Magnus Gabriel de la Gardie uppföra ett slott på 1600-talet. Tyvärr brann hela slottet ner i en plötslig eldsvåda men något sorts murat källarutrymme finns kvar som man kan gå ned i om man vill söka skugga och känna gamla stenväggar under handflatorna.

En av flera små sjöar vid Höjentorp.

Platsen är väldigt vackert belägen med flera små sjöar i närheten och Billingeleden går rakt igenom det som kanske en gång var slottsträdgården. Blommande ramslök under ljusgröna bokträd, så grönt och lummigt.

Varnems klosterkyrka

6. Varnhem

Dags för lunch för hungriga löpare och vi kom till Varnhem och Varnhems klosterruin med lunchservering. Hela området kring Billingen är fullt av fornlämningar och här i Varnhem är historien ovanligt närvarande genom pågående arkeologiska utgrävningar och uppförandet av Kata gård där vi lär oss mer om människorna i bygden under järnåldern och vikingatiden.

Varnhems klosterruin

Här finns resterna av en av Sveriges äldsta stenkyrkor från 1040 -talet, kungagravar och klosterruinen. Fascineras du av historia är detta en plats väl värd att springa till, Billingeleden passerar precis utanför kyrkomuren och från Skara leder Pilgrimsleden hit.

Anders Ståhl

7. Skultorps Nabbe

Vi tar oss över berget mot öster och ner till byn Skultorp. Här startar och slutar Billingeleden om man springer hela varvet runt berget. Längs en grusväg tar vi oss uppför sluttningen till högsta punkten, Skultorps Nabbe, och betraktar utsikten igen. Just här stod en gång Carl von Linné på samma sätt och kunde liksom vi se ända bort till Omberg på andra sidan Vättern. Vi följer Billingeleden söderut, en mjuk slingrande stig med lätt och enkel löpning. Jag är tvungen att stanna och ta kort på gullvivor och letar samtidigt efter blommande liljekonvalj men deras blad är fortfarande hårt rullade strutar.

Gullvivor längs stigen.

Vi svänger av nerför branten och springer tillbaka över beteshagar under blommande körsbärsträd. Det är återigen sådär fantastiskt vackert. Stigen tar oss till Skultorp och min guidade löptur är slut. Jag får behålla kartan som Anders har använt under dagen och vi säger hejdå.

Kartan över Billingeleden.

Rättare sagt, på återseende! För hit måste jag tillbaka. Antingen för att springa något av trailloppen eller för att på egen hand springa runt Billingen.

Vi traillöpare tycker om traillöpning av så många olika personliga anledningar men att vi uppskattar fina miljöer tror jag att vi alla har gemensamt. Omväxlande natur, kuperade stigar med stenar, rötter och tekniskt underlag. Vi vill ha öppna vidder med utsikt och vi njuter av att försvinna in i mörka trollskogar och låta fötterna möta barrtäcket. Svalka fötterna i mossar och ta en simtur i en sjö. Just här på och kring Billingen finns allt det vi uppskattar.

Eftersom det här är ett trailparadis arrangeras flera traillopp och mtb-lopp. Här näst väntar Billingen Trail Marathon den 29 juni. Du kan välja mellan distanseran 45 km, 21 km samt 10 km och barnlopp. Banorna går på just  på Billingeleden och andra vandringsleder och 45:an har 800 höjdmeter, upp och ner på Billingens sluttningar, så härligt!

Tack för guidningen Anders och vi ses igen!

Glada löpare

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X