Vad gör ett pass till ett träningspass

Vad krävs egentligen för att ett genomfört pass ska räknas som ett träningspass?

Jag vet att det finns de som sätter upp regler för att definiera vad som räknas som ett träningspass. Jag måste springa minst 20 minuter, jag måste springa minst 5 km eller kanske till och med kombinationen, jag måste springa 5 km och det får inte ta mer än 30 minuter.

Sedan har vi ytterligare varianter av regler, som att passet bara räknas om man springer hela tiden.

Men är det verkligen så? Räknas ett pass bara om det är en viss distans, tid eller om du springer hela tiden utan att stanna?

Enligt mig räknas alla pass. Det är min regel. Vill jag uppnå ett specifikt mål så kommer jag att jobba mot att klara det men går inte alla pass exakt enligt plan så kommer de fortfarande vara en del av vägen mot målet.

Jag vet att det finns mängder av människor som använder tider, distans eller liknade som en morot för att prestera och det är toppen. Det är när (de påhittade) reglerna blir ett måste för att det ska räknas som man kanske ska fundera på vad man egentligen vill uppnå med sin löpning. Man kan fråga sig själv varför man satt upp dessa regler och vad de i slutändan leder till.

Kommer man hem efter varje pass med en känsla av misslyckande så kommer glädjen snart bytas ut mot en oro inför nästa pass. Testa då att sätta upp mål istället för regler. Något att jobba mot. Inte något att leva upp till.

För i ärlighetens namn så finns det inga regler för vad som krävs för att ett pass ska vara ett riktigt träningspass.

Med det sagt så tänkte jag dela med mig av mitt pass idag. Den här veckan är barnvecka så för att få ihop ett pass fick min yngsta dotter Wilja 8 år följa med till Väsjöbacken där hon fick agera löpcoach med visselpipa åt mig och Patrik. Vi sprang utför och gick uppför, vi fick springa på platten och träna på att springa slalom. Vi fick lära oss övningar som ”snöret” och att springa med boxhandskar.

Var det ett klassiskt backpass där vi jobbade i backe i ett visst antal minuter eller med en viss intensitet eller med ett visst antal höjdmeter? Nej, det var det inte. Men vi jobbade på ett eller annat sätt i nästan 60 min. Vi kom inte långt och vi rörde oss inte snabbt. Men det var ett av de roligaste och bästa passen på länge.

Liknande inlägg by Linda Doktar

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X