Hitta dina trailskor – en guide

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

För att underlätta lite när du ska välja skor, så har vi gjort vårens Stora Trailskoguide 2019. Vi har gett oss ut på traillöpning i alla förhållanden. I vått och torrt, på blöta stenar, trädstammar och på spång för att utmana skornas grepp. Vi har sprungit på gräs, mossa, myrar, leriga stigar och ängar, i bok-, gran- och tallskog. Vi har forcerat utför och tryckt på uppför för att värdera skons egenskaper.

Grepp, skydd, dämpning och stabilitet är några av de parameter som legat till grund för i vilken eller vilka kategorier vi har sorterat in skorna för trailrunning.

Vi hoppas att det här ska hjälpa dig att hitta trailskorna som just du verkligen trivs i!

Trailkategorier

Sten, rötter, lera… Det är många underlag som en traillöpare behöver behärska.
Vi har valt ut skorna som gör sig bäst på respektive underlag – och kategoriserat dem så att det blir lättare för dig som vill springa trail.

Testade modeller

Icebug Acceleritas7

Icebugs skor är kända för sitt stensäkra grepp. Och de här skorna gör oss inte besvikna, tvärtom. Det är en nätt, nedskalad sko med fokus på löpning i hög fart off trail och när stigen är full av rötter och andra utmaningar. Den låga vikten ökar inte många gram när skon blir blöt. Testpanelen gör också tummen upp för utseendet, färg piggar upp! Yttersula i RB9X-gummi.

Pris: 1 300 kr

Salomon Speedcross 5

Trotjänaren Speedcross i ny version med uppdaterad sula, där större räfflor och en uppdaterad geometri ska ge bättre grepp. Det här är skon med högst drop av samtliga skor i testet. Speedcross är en trygg och ombonad sko, där ovandelen naturligt följer foten. Som vanligt på Salomons skor är det snörningssystemet Quicklace™ som gäller. Sulan ger gott skydd mot genomslag underifrån. Greppet med Contagrip i yttersulan är effektivt även när det är blött och halt på stenar och rötter.

Pris: 1 500 kr

Icebug Oribi4

En modell med lite bredare läst från göteborgarna på Icebug. En stabil men ändå lätt sko som erbjuder bra skydd runt hela foten. Testpanelen tycker att den passar både nybörjaren och den mer vane löparen. Ett bra val på steniga stigar. Yttersulans gummiblandning är Icebugs RB9X.

Pris: 1 400 kr

Salomon Sense Pro 3

En sko som testpanelen gärna tar med sig off trail och på de tuffare stigarna. Ett lågt dropp ger en känsla av att vara nära underlaget och ha kontroll, även bland sten. Materialet ger gott skydd. Skon sitter följsamt på foten och bjuder in till snabblöpning. Salomons beprövade Quicklace™-system för att snöra skon, funkar som vanligt utan anmärkning. Oklanderligt grepp med Contagrip i yttersulan.

Rek. pris 1 500 kr

Hoka One One Evo Jawz

En sko som skiljer sig från Hoka One Ones övriga modeller. Evo Jawz är avskalad och löpningen sker nära marken. Skon sitter tajt och följer med foten fint. Tunn ovandel som ventilerar bra, skon torkar snabbt. Klockrent grepp med sulan i Vibram® MegaGrip.

Rek. pris 1 695 kr

Icebug Spirit7

Modellen Acceleritas7 har fått 14 ståldubbar i yttersulan och går i den här versionen under namnet Spirit7. Det betyder ännu skarpare bett i greppet. Och en säker kompanjon även på is. Här är känslan av kontroll maximal. Utvecklad i samarbete med Tove Alexandersson, världens bästa orienterare och vinnare av VM i skyrunning.

Rek. pris: 1 599 kr

Hoka One One Speedgoat 3

Den här geten är för den som gillar dämpning och lågt dropp. En tillåtande sko som tack vare sin stabilitet och en skyddad uppbyggnad, är suverän för de riktiga långa löpturerna. Skon är gjord för att funka på utmanande och tekniska stigar. Vibram® MegagGrip borgar för bra grepp.

Rek. pris 1 899 kr

Hoka One One Torrent

Den här skon vill springa fort, den är lätt men ger ändå rejält med dämpning. Torrent är dock mindre dämpad än kollegan Speedgoat och svarar mer i avsteget. Yttersulan i Vibram® MegagGrip har olika former på dobbarna för att ge ett säkert grepp.

Rek. pris: 1 595 kr

Tecnica Origin

Med Origin-serien levererar Tecnica traillöpningens första formbara sko. Origin finns för både herr och dam och hälpartiet formas med hjälp av värme och tryck efter just din fots former. Själva skon känns mycket slitstark och har en sula i Vibram som ger ett bra grepp. Det här är skon som vi väljer på längre distanspass på såväl lättsprugna som mer tekniska stigar.

Ord. pris: 1 995 kr

Inov-8 Roclite 275

Här får löparen mycket stöd och skydd. En ganska hård sko som är lämplig när du ska ut i steniga förhållanden. Greppet är bra, Inov8 använder G-GRIP i yttersulan. Testpanelen ger ett litet minus för snörningen som kan kännas lite obekväm för vissa av dem.

Rek. pris 1 549 kr

Merrell All Out Crush Tough Mudder 2

Merrells bidrag är en sko som testpanelen gärna använder på stig och lite hårdare underlag där de tekniska utmaningarna är få. En mjuk och flexibel sko, vars relativt tunna sula kan ge genomslag på mer teknisk stig. Bra ventilation och testgänget ger ett extra plus för utseendet. Yttersula i M Select™ GRIP.

Rek. pris 1 200 kr

Saucony Switchback ISO

Här bjuds vi på en lätt och skön känsla. En sko vi tar med oss när vi springer på jämn stig som inte utmanar så mycket. Snörning med BOA-systemet, där en ratt skruvas åt och drar till snörningen över foten. Yttersula av PWRTRAC-gummi.

Rek. pris 1 695 kr

Altra Lone Peak 4

En mer robust modell från Altra. Även den med noll dropp och bred läst. Testpanelen tycker att den är följsam och ger bra grepp på stock och sten. Sulan med den nya gummiblandningen MaxTrac™ och rörliga dubbar av olika längd och storlek, sörjer för det.

Rek. pris 1 699 kr

Altra Superior 4.0

Altras skor kännetecknas av bred tåbox där tårna får utrymme att arbeta. Här tassar vi nära marken med noll drop. Det här är en mycket mjuk och flexibel sko som är som bäst på mjuka underlag som elljusspår och snäll stig. En extra sula, stone guard, finns att lägga in under innersulan. Den ger ökat skydd när terrängen blir tuffare. Testpanelen gillar att skorna är nätta obanat, men saknar riktig trygghet i greppet. Yttersulan har en ny gummiblandning i MaxTrac™.

Rek. pris 1 499 kr

Inov-8 X-Talon 210

Här snackar vi racersko, en lätt, smidig sko som sitter följsamt på foten enligt testpanelen. De är också överens om att det är en sko för den vana löparen, den erbjuder inte något extra stöd och är kanske inte bäst lämpad för de riktigt långa löputmaningarna. Snörningen sitter bra och behöver inte knytas om under passet. Inov8 använder vad de kallar STICKY GRIP™-gummi i yttersulan och greppet är verkligen mycket bra. Skon torkar snabbt.

Rek. pris 1 645 kr

VJ XTRM

En avskalad sko som ändå känns ombonad. Den är stabil för att vara den här typen av sko med lågt dropp och avsedd för obanat och tuffa stigar där det händer mycket. Greppet lämnar inget övrigt att önska.

Rek. pris 1 795 kr

Saucony Peregrine ISO

En gedigen klassisk löparsko som funkar på de flesta underlag som traillöparen möter. Lätt och följsamt mjuk, testpanelen plockar gärna med den här dojan på de längre löpturerna. Yttersulans material kallas PwrTrac och säkrar ett pålitligt grepp.

Rek. pris 1 595 kr

VJ Irock 3

En nätt och rättfram sko som testpanelen trivs i på teknisk stig och obanat. Det här är skon för relativt korta pass på mjuka underlag. Snörningen håller utan att du behöver justera under passet. I början är skon lite hård kring fotknölar och i hälkappans överkant, testpanelen upplever att den mjuknar lite efterhand. Yttersulan i 100 procent butylgummi ger ett mycket bra grepp.

Rek. pris 1 495 kr

Arc'teryx Norvan SL

Kanadensiska Arc’teryx har tagit fram en riktig lättviktare. Det här är en tunn sko som andas och känns luftig. Den smiter åt runt foten på ett smidigt sätt. Den speciella hälkappan bidrar till en tajt känsla. En sko för den vana löparen som inte behöver så mycket stöd. Testpanelen är överens om att den här skon gör sig allra bäst för snabblöpning på slät stig och elljusspår. Yttersula i Vibram® MegaGrip™ gummi.

Rek. pris 1 599 kr

Adidas Terrex Speed LD

En mjuk men ändå stabil sko som vi gärna springer långa pass i. Konstruktionen med ett strumpliknande foder gör att skon sitter bra på foten. Bred tåbox där tårna får utrymme att jobba. Hög komfort och en rättfram löparsko! Yttersula i gummit Continental™. Testpanelen plussar också för att den är så snygg att den får följa med till kontoret.

Rek. pris 1 599 kr

Salming OT Comp

Den här skon är designad för orientering, swimrun och OCR. Med andra ord lämplig för relativt vana traillöpare som ska ut på tuffa stigar och obanat, och vill ha en lätt sko. Ett dropp på 4 mm håller dig nära underlaget med god kontroll. Sulan är rätt hård och skyddar mot genomslag. Skon dräneras bra och blir inte tung när den blir blöt. Den lite klibbiga yttersulan är gjord av Michelins OCX – Extreme Outdoor Compound-gummi.

Rek. pris 1 499 kr

Salming Trail5

Här har vi en pålitlig distanssko som skyddar foten. Den är mycket fodrad och har stor plös. En stabil sko för den som vill ha mycket stöd eller är nybörjare på trail. Yttersula utvecklad tillsammans med italienska Vibram och har deras Megagrip.

Rek. pris 1 599 kr

Adidas Terrex Agravic Boa

Rutinerade skobyggarna Adidas goes trail och är relativt nya på den svenska trailmarknaden. Terrex Agravic är en positiv bekantskap! Skon har en lite strumpliknande konstruktion som omsluter foten och ger riktigt skön passform. Snörningssystemet (BOA®) är en ratt som skruvas åt och snörningen dras åt över hela foten. Det här är en sko som levererar obanat, allra bäst är den ändå på stigar där de tekniska utmaningarna inte är allt för tuffa. Yttersula i Continental ™ -gummi.

Rek. pris 1 499 kr

Dämpning och dropp

Det som skiljer trailskor från asfaltsskor är ofta dämpningen, som i mjuk terräng behövs mindre eller inte alls. Att ha en uppbyggd sko kan i obanad terräng snarare leda till fotstukningar då kontakten med underlaget blir sämre. Om du ska springa riktigt långa distanser eller ultralopp kan det vara värt att satsa på dämpade modeller. Har du alltid sprungit i dämpade modeller tidigare, kan det också vara smart att inte göra för stora förändringar. Stigens beskaffenhet, är den stenig eller slät och mjuk, är ofta avgörande för hur mycket dämpning du vill ha i din sko.

Dropp är skillnaden i vertikalled mellan fotens främre och bakre del. Om hälen befinner sig högre än tårna i skon, har den ett dropp. (i mm).

Tåbox

Tåboxen är skons främre del där tår och framfot ska få plats. Våra fötter ser alla olika ut och ställer därför olika krav på tåboxen. Många förespråkar idag en bredare tåbox där tårna får chans att arbeta på ett naturligt sätt och inte "pressas ihop" av skon. Samtidigt ska skon vara skön och inte ge skav av att du "glider runt" i skon.

Grepp

Yttersulans material och mönster avgör skons grepp. Olika gummiblandningar kan ge olika grepp (precis som för bildäck). Beroende på vilken typ av underlag du ska springa på kan mönsterdjupet påverka greppet. Större mönsterdjup hos gummidobbarna är bättre i leriga och mjuka partier, medan steniga partier och berghällar ofta ger bättre grepp vid mer kontaktyta mot underlaget, dvs ett mindre mönsterdjup.

Passform

Det finns inte två par fötter som är helt lika, vi har alla våra unika fossingar och därmed olika åsikter om hur en skön sko är beskaffad. För vissa löpare är det viktigt med en bred tåbox så att tårna kan få gott om utrymme, medan andra vill att skon ska sitta tight och slimmad runt foten. Sedan påverkar även vilken distans du ska springa, ett 20 minuters traillopp i högt tempo eller en långtur på många timmar ställer olika krav på skons passform. Hälkappans uppbyggdnad är viktig för många löpare, inte minst de som lider av hälsenebesvär.

Skydd

Stenar, rötter och pinnar är något av det som din sko ska skydda din fot mot. Dels sulan, som är det som skiljer dig från underlaget, dels ovandelen av skon. Beroende på om du ska springa 3 km eller 5 mil, är en van löpare eller nybörjare, och beroende på underlag, passar olika modeller.

Vikt

Vikten anges i gram för en sko, i damstorlek 40,5.

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X