HeaderAD

Emelie Forsberg – fylld av glädje och energi inför en ny säsong

Emelie Forsberg där hon trivs som bäst. Foto: Jordi Saragossa

Emelie Forsberg där hon trivs som bäst. Foto: Jordi Saragossa

Det är få som har sett henne trött, i vintras gick korsbandet av men trots det är hon positiv och full av energi. Världens bästa traillöpare Emelie Forsberg har bestigit många berg och idag är hon på väg uppför ett nytt. Trailrunning Sweden har fått en pratstund med Emelie där hon bland annat berättar om stugturer i Jämtlandsfjällen eller hur en perfekt måltid enkelt kan röras ihop så här års, av nässlorna du har bakom förrådet där hemma.

Presentation: Emelie Forsberg

Bor: Romsdalen, Norge

Vem är Emelie?

Världens bästa traillöpare med mängder av meriter – lika stolt över samtliga.

Emelie springer allt. Det kan vara korta löppass på 30-45 minuter till långa distanser på 11-12 mil. Det gäller att uppskatta de olika distanserna vilket hon gör – alla distanser har sin charm!

Tre snabba med Emelie:

Frukost eller fika?

Norge eller Sverige?

Höga berg eller djupa dalar?

 

"... det viktigaste är att ha en bra balans i livet med att vara frisk och att må bra." Foto: Jordi Saragossa

”… det viktigaste är att ha en bra balans i livet med att vara frisk och att må bra.” Foto: Jordi Saragossa

Det har gått snart fem år sedan hon började tävla på ”allvar”, då första gången var det som en kul grej. Men idag är det mycket mer seriösare och prestationsinriktat, men fortfarande lika roligt att springa nu som då. Emelie tränar dock inte överdrivet mycket mer idag än för några år sedan. För åtta år sedan var löpningen inte prioritering ett, utan då gick studier, jobb och annat före. Det blev löpning när det passade för det var det hon tyckte om att göra. När Emelie väl började testade på att tävla, föll hon direkt.

Vad kommer den här drivkraften ifrån, att bestiga berg efter berg, vad är egentligen målet med tävlandet? Frågade vi Emelie.

– Jag strävar helt klart efter att vara en bra idrottare, lyckas man blir man väldigt stolt! För mig var det väldigt stort att vinna ett mästerskap, jag blev jättestolt för idrottsprestationen. Men jag har alltid känt att tävla är inte allt, det viktigaste är att ha en bra balans i livet med att vara frisk och att må bra.

Hitta en bra balans i livet, när mår du som bäst?

– Jag älskar att vara ute, jag trivs oerhört bra att jobba ute med kroppen, till exempel i mitt trädgårdsland där man får se saker växa. Jag trivs nog som allra bäst när jag får springa eller åka skidor i bergen när det är snö. Här i Romsdalen kan det vara snö sex månader om året uppe bland bergen. Jag tycker även om att laga god mat…

Mat, det är något som alltid diskuteras flitigt, på din hemsida bland annat finns det en flik med recept på mat som du rör ihop. Hur ser du på mat?

– Jag kan tycka att det inte är livsnödvändigt och så allvarligt som många kan tro. Det viktigaste för mig är att jag får använda bra ingredienser – mycket ekologiskt – helst skall det växa i mitt eget trädgårdsland. Jag gillar att fixa så mycket som möjligt själv ifrån grunden, ett normalt intresse som många har tror jag. Jag ser mig inte som jätteduktig på att laga mat, men jag älskar att försöka! Har fått mycket inspiration ifrån mina tidigare jobb som bagare och caterings-, serveringspersonal.

 Emelie tipsar om sin nässelsoppa

– Det är säsong så här års för fina nässlor. Då brukar jag ro ihop en liten soppa som är väldigt enkel. Nässlor växer i princip var som helst, bakom drivhus eller liknande. Du behöver även ha spenat. Koka några minuter ¾ nässlor tillsammans med ¼ spenat. Mixa sedan ner detta tillsammans med kokosmjölk och vatten, tillsätt salt och ta-dam. En lätt måltid som passar perfekt tillsammans med en smörgås med ett ägg på! Mängden beror såklart på hur mycket man vill ha.

Emelie känner samma stolthet för alla tävlingar hon genomfört med framgång. Foto: Jordi Saragossa

Emelie känner samma stolthet för alla tävlingar hon genomfört med framgång. Foto: Jordi Saragossa

Skadad

I vintras hände det som inte fick hända. Under en skidalpinist-tävling blev Emelie påkörd av en konkurrent, korsbandet gick av och plötsligt blev livet lite annorlunda.

– Det var min första skada någonsin, jag har klarat mig förvånansvärt bra trots alla äventyr jag gett mig ut på. Men vägen tillbaka för att kunna springa är som att jobba sig upp för ett berg – det finns alltid en topp att nå. Just nu vill jag bara bli hel och kunna springa igen, jag har ett mål senare i år att springa VM i traillöpning i Portugal. Jag har aldrig tidigare deltagit då inte dom bästa damerna ställt upp, men i år kommer det vara ett riktigt bra startfält vilket triggar ännu mer. Jag är förnuftig och ska inte stressa igång med löpningen utan tar en sak i taget. Fram till VM kommer jag försöka sprida sporten inom Norden och delta på olika mindre tävlingar och evenemang, jag har som mål att försöka få sporten att växa!

En vecka när Emelie är hel och kan springa kan det bli mellan 25-30h träning, då kan det vara träningspass som är extra långa där man inte springer fullt ut hela tiden utan enbart är igång och rör sig uppe i bergen.

– Det är en skön känsla när man i maj månad drar på sig löparskorna och får några hårda pass och man känner att formen börjar komma. På en vecka brukar det bli 7-8 rena löppass, kanske något rullskidspass. Jag brukar ha två-tre intervallpass, eftersom jag springer alla möjliga distanser är det en jätteblandning utav träningstid, allt ifrån snabba och korta till längre träningspass. Men har jag till exempel en månad med ett Ultra-Maraton brukar det inte bli så långa träningspass, utan då försöker jag vara fräsch till dom korta passen.

 

På framförallt ditt instagramkonto kan man få inspiration där du lägger ut väldigt mycket utav dina äventyr du är ute på. Det blir en hel del naturbilder, naturen måste stå dig nära?

– Jag har alltid trivts bra att vara ute. Idag är naturen min arbetsplats när jag tränar. Det är där jag kan fokusera och det är där jag blir en bättre löpare. Jag har ett väldigt ödmjukt förhållande till naturen. Det där att räkna varje minut inne på ett gym är inte min grej, då lägger jag hellre den tiden på att vara utomhus. Ute kan jag springa i den takt jag vill, uppleva saker och få så mycket energi tillbaka – en jätteskön känsla! Vi får inte glömma av vart vi kommer ifrån.

 

Till sist, du har rest världen runt och sprungit på fantastiska platser. Men väl här hemma i Sverige, finns det några platser du kan rekommendera oss på trailrunningsweden att ge sig ut i?

– Höga Kusten absolut! Det är mina hemmatrakter och där är det en otroligt vacker miljö. Finns många fina stigar där du kan plocka en massa höjdmeter. Höga Kusten-leden är absolut ett tips till alla.

– Sedan älskar jag Jämtlandsfjällen. Där brukar det bli en och annan stugtur. För den som inte vet vad en stugtur är innebär det att du drar på dig löparskorna, packar en lätt ryggsäck med bra-att-ha-saker. Väljer ut en rutt och springer från stuga till stuga över fjällen, det brukar ta några dagar upp till en vecka att göra – en jättekul grej! Perfekt att göra i grupp eller tillsammans med någon på semestern.

Följ Emelie på twitter @TinaEmelie och instagram @tinaemelie.

Länk till Emelie Forsbergs hemsida

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X