Emelie Forsberg och Petter Engdahl segrade på Salomon 27K

Emelie Forsberg på väg över fjället mot en seger i Salomon 27k. Foto: Johannes Poignant

KIA Fjällmaraton Årefjällen 2017 inleddes den 29 augusti, med Salomon 27K och årets nyhet Välliste Runt. Fantastiskt väder, laddade deltagare och engagerad publik skapade goda förutsättningar till den folkfest dagen blev.

Salomon 27K ger de drygt 500 deltagarna en upplevelse över tre fjälltoppar och 1150 höjdmeter som ska avverkas innan målet nås i Trillevallen. Bansträckningen hyllas av deltagarna som definitivt en av Sveriges vackraste. Även nykomlingen Välliste Runt uppskattades av premiärårets närmare 200 deltagare.

Herrklassen vanns av Petter Engdahl från Team Salomon på nytt banrekord 2:00:41 och slog därmed André Jonssons tid från i fjol med lite drygt en och en halv minut. Emelie Forsberg, Sveriges mest lysande stjärna på den internationella bergslöpningsarenan, vann damklassen på tiden 2:29:37.

Petter Engdahl vinner Salomon 27k. Foto: Johannes Poignant

Emelie nöjde sig inte med att bara springa de 27 kilometerna mellan Ottsjö och Trillevallen utan bytte raskt efter målgång till en ny nummerlapp och gav sig ut på nästa lopp, Välliste Runt som är ett nytt lopp inom Fjällmaratonveckan. Som namnet antyder så går banan runt fjället Välliste med start och mål i Trillevallen. Med 13,5 km och 500 meters stigning är den ett perfekt insteg för den som vill testa på fjällöpning.

Damklassen vanns överlägset av Alicia Persson från Stockviks Skidförening på tiden 1:13:09.

Och Emelie då? – Hon tog det lugnt och njöt av vyerna och var hänförd över bansträckningen, loppet fick högsta betyg i upplevelse.

Herrklassen vanns av Andreas Magnusson från Solvikingarna på tiden 1:07:02.

Roligast att se under lördagen är den föryngring som sker inom sporten, ett populärt inslag har blivit att springa med sina barn. I sällskap med anhörig tillåter nämligen arrangören åldrar ända ner till 10 år på de kortare distanserna Välliste Runt och den avslutande helgens Kvartsmaraton. KIA Fjällmaraton Årefjällen har blivit en riktig familjefest som årligen planeras in i kalendern.

Veckan fortsätter med totalt åtta lopp och avrundas med det prestigefyllda huvudloppet KIA Fjällmaraton, 43 km och 2100 höjdmeter, den 5 augusti med totalt över 1000 startande.

Länk till fullständiga resultat

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X