Älskade långpass!

Jag tycker att det är väldigt roligt. Jag tycker otroligt mycket om det. Jag behöver det med jämna mellanrum, så ja, det är nog rätt att säga att jag...

23 juli, 2017 |
På väg hem efter en lång härlig tur i skogen. Tyvärr asfalt sista biten...

Jag tycker att det är väldigt roligt. Jag tycker otroligt mycket om det. Jag behöver det med jämna mellanrum, så ja, det är nog rätt att säga att jag älskar det.

Jag älskar att planera, kolla kartan, provspringa nya delar, kolla Strava och föreställa mig hur det kommer att bli. Hur lång tid det kommer att ta, ungefär. Var jag behöver pausa. Långpass! Älskar! Du med?

 

Jag tycker om att upptäcka nya skogar med nya stigar. Att starta hemifrån med liten packad ryggsäck så att äventyrskänslan infinner sig, nu ska jag låångt bort, nu ska jag ut på upptäcksfärd! Tjohoo!

Jag tycker om att tänka ut de bästa kläderna för vädret, välja de gamla, sköna, mjuka utan något som kan skava och kana upp eller orsaka besvär längs vägen. Eller testa nya kläder inför ett lopp. Fläta håret så att det inte trasslar sig av långvarigt vispande.

Jag tycker om att ge mig iväg, springa de första kilometerna med största glädjen och skuttiga ben. Att lämna vägen och ge mig in i skogen. Andas ut det tunga asfaltssteget. Andas in det lätta skogstrippandet. Först de gamla vanliga stigarna, sedan kommer nya. Att känna nyfikenheten och spänningen i vad jag kommer att möta bakom berget, svängen, mossen?

Jag tycker om att ta in naturen, lyssna på skogen, känna doften av klöver som blommar. Dricka, äta lite, fortsätta, ta kort på fina platser, balansera på mossiga tuvor och hoppa genom leran så det skvätter.

Jag tycker om att föreställa mig loppet som väntar, vad blir det för natur? Hur kommer det att kännas i kroppen efter 1 mil, 2, 4, i mål? Jag kommer att vara jättestark! Och jättesvag.

 

Vart leder alla vackra stigar?

Vad är bra med långpass egentligen? Är det inte onödigt slitsamt för kroppen och ger lite effekt på prestationen?

Inte om du vill lära dig att springa längre distanser och kunna göra det med en så stark och förberedd kropp som möjligt.

När du springer långpass är fart och distans helt oviktigt. Det enda viktiga är att du är i rörelse under lång tid. Börja med kortare långpass och öka tiden i rörelse allt eftersom styrka och uthållighet ökar. Det är helt ok att gå i uppförsbackar för att inte få för hög puls, eller att alternera löpning med gång (t ex 5 min löpning, 1 min gång under hela passet). Under långpass tränar du din aeroba uthållighet, dvs musklerna jobbar under längre tid med lägre intensitet och med tillgång till syre, du ska alltså inte få alltför hög puls eller känna för stor ansträngning. Du vänjer också leder, senor och ligament vid långvarig påfrestning, de behöver längre tid på sig att bli uthålliga än musklerna. Hur långt ett långpass är beror på hur erfaren löpare du är, i vilken terräng du springer och hur långa dina "vanliga" pass är, men man brukar räkna långpass från 1,5 h och längre. Jag springer sällan längre än 3 h, jag upplever att kroppen blir för sliten och tar för lång tid på sig att återhämta sig då och att det påverkar min fortsatta träning. Istället för jättelånga långpass springer jag flera 2-3 h pass flera dagar i rad. Det passar mig, men du ska hitta långpassen som passar din löparutveckling.

Jag har med mig både energidryck och något att äta under långpass, gärna det jag ska använda under lopp framöver. På så sätt vänjer jag kroppen vid att ta in energi under löpningen och det känns bra att veta att jag inte behöver "gå tom" och riskera att inte orka hela vägen som jag har planerat. För långpassen har en mental funktion också, att du ska veta att du klarar av att springa och vara i rörelse under lång tid. När tröttheten kommer, och det gör den även när man tar det lugnt, lär du dig att benen kan springa ändå och att trötthet och smärta är något som förändras och inte är konstant ökande under lång löpning.

Lyckan alltså, när långpasset längs Bohusleden är planerat och sprunget och snart framme i Kållered.

Jag tycker om när tröttheten kommer, när pulsen ökar. Att gå uppför backar och springa snabbt nedför. Att skorna fäster och benen rullar. Att flaxa stort med armarna. Hur känns kroppen? Inte ont, lite ömt, men inget skav. Bara en behagligt mjukt ökande tillfredsställelse och lugn i själen.

Jag är lycklig. Här och nu. I skogen, på stigen, jag och naturen. Jag och solen eller jag och regnet. Strör frön till positiva tankar. Jag är stark, jag är uthållig, jag har roligt! Inte långt kvar. Snart framme, bara lite till, vill njuta hela vägen.

Nomadsjälen är lugn för ett tag.

Långpass! Älskar! 

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X