HeaderAD

vecka 32 ”kort-korta intervaller” 10-sekundare


Med dessa korta intervaller med kort vila, vill vi uppnå både kondition och snabbhet, ett pass som kan göras av alla oavsett nivå. Ett pass som kan göras som formtoppning eller som fartlek. För dig som är nybörjare kan det vara ett bra pass för att komma igång med fartträning.

Passet: 10 st x 10 sek med 20 sek joggvila. Vila 2 min mellan varje set. Kör 2-5 set, beroende på din nivå och mål med passet.

Hitta gärna en löpsträcka som är någorlunda flack.

Du springer 10 sek i hög hastighet, efter 10 sek lugnar du ner farten och joggar 20 sek innan du ökar igen och kör nära max i 10 sek. Efterhand kommer du känna att du inte riktigt hinner komma ner i puls och mot slutet av setet ligger du i ganska hög puls även under vilan(1 set = 10 st. x 10 sek)

Är passet till för att komma igång med fartträning så räcker det att köra 2 set. Är du van löpare kan du köra 4-5 set.

Tänk på att behålla löptekniken, hållning frånskjut och jobba framåt i energiriktningen. Få upp farten under intervallen utan att maxstarta övergå till lugn jogg, efter 10 sekunder fart. Det som är viktigt under passet är att det är skillnad på den snabba delen och joggdelen! Snabba delen mot maxfart, sedan långsam jogg.

Är du nybörjare kan passet vara ett bra sätt att komma igång med fartträning, spring då snabbare än din normala fart i 10 sek och gå sedan raskt i 20 sek.

Börja passet med uppvärmning, jogg ca 15 min. viktigt att du är ordentligt uppvärmd innan du startar passet.

Nedjogg 10-15 min och stretch efter passet.

Lycka till!

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X