Banrekordens år i High Coast Ultra

Snabbast bland damerna i årets upplaga av High Coast Ultra 129 kilometer, blev Härnösandslöparen Johanna Bergman på en imponerande tid, bara sekunder över 15 timmar. Det gav en delad...

Foto: Anita Boberg-Jonsson
Efterrlängtad målgång. Foto: Anita Boberg-Jonsson

Snabbast bland damerna i årets upplaga av High Coast Ultra 129 kilometer, blev Härnösandslöparen Johanna Bergman på en imponerande tid, bara sekunder över 15 timmar. Det gav en delad tredjeplats i totalen och en pulverisering av hennes tidigare banrekord med över 2,5 timme(!). Segern i herrklassen gick till Patrik Wikström från Dorotea på det nya banrekordet 13.51.45 – även det en fantastisk tid med tanke på det bitvis svåra underlaget.  

– Jag är jättenöjd. Förutom längden är det kuperingen och det tekniska underlaget som gör den här ultran så tuff. Och i år var det dessutom blött och halt, berättar Johanna Bergman för SVT Mittnytt.

– De sista tre milen var det tuffaste jag har varit med om, sa herrsegraren efter målgången på lördagseftermiddagen. Då hade Patrik Wikström, 23 år,  slagit det tidigare banrekord  med över 2 timmar.

Även på herrsidan i 75-kilometersklassen stod segraren Klas Johansson, Vegan Runners IK, för en rejäl sänkning av banrekordet. Damklassen såg Skellefteålöparen Stina Höglund som segrare.

Kuperad terräng

Klockan 09.00 på lördagsmorgonen vid foten av Skuleberget, gick startskottet för de som valt att "bara" springa 75 km. Samtidigt passerade i sakta mak flera av de löpare som valt att springa 129 kilometer och redan vid midnatt startat från torget i Örnsköldsvik.

High Coast Ultra är ett av de mer utmanande ultratrailloppen i landet. Med en sträckning längs Höga Kusten innebär det ofta en tekniskt krävande terräng och en totala stigning på 3678 höjdmeter. De tävlande följer Högakustenleden och springer således genom Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark. Löpningen upp mot skrevan är det tuffaste partiet med extremt tekniskt löpning över rötter, stenar och berghällar.

Slåttdalsskrevan Foto: Jörgen Sundqvist
Slåttdalsskrevan Foto: Jörgen Sundqvist

Rekordmånga startade

Det var tredje året som loppet arrangerades och deltagarantalet nådde nu rekordhöjder efter att loppet utsetts till kvalificeringslopp till The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® 2016. Den lilla arrangörsförening High Coast Ultra RC tvingades sätta ”lapp på luckan” redan fyra månader innan start. Totalt i båda loppen var det strax under 100 startande, varav 49 av dem valde att ta sig an den långa distansen. Två år tidigare – premiäråret - var det endast 3 startande men nu tvingas man alltså begränsa deltagandet för att kunna säkerställa service-, transport-  och säkerhetsfrågor.

Många glädjeämnen

Det var snabba tider för dagen, men merparten av löparna behövde dock väl över 20 timmar för att nå målet vid Högakustenbron. Inte förrän lördag övergick till söndag kunde arrangörena stänga målområdet. Jörgen Sundqvist från arrangörsföreningen sprang själv 75 km:

-Otroligt starka vinnartider som vi fick rapporterade till oss ute på banan och det var faktiskt svårt att tro att de var sanna där man själv kämpade på med att hålla löpningen igång. Vi fick dock se så många fler fantastiska prestationer under detta dygn. En målgång här är ju alltid en seger och det är en ynnest att som arrangör få möta alla glada, kämpande människor ute på banan. För att inte tala om alla stöttande familjemedlemmar och våra underbara funktionärer…

Foto: Jörgen Sundqvist

Kontakt:

Rasmus Lindahl, tävlingsledare 072-7371767

För resultatlistor se www.highcoastultra.se

Utvalda nyheter

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

Säger godmorgon med en bild från morgonens löptur. 💚 Skön temp, lite dimmigt. Fint!

Säger godmorgon med en bild från morgonens löptur. 💚 Skön temp, lite dimmigt. Fint! ...

2 1
Runstreak day 1373

4 varv på spåret i Sätila. Grymma backar vilket kändes i benen efteråt.

//

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #running #runningmotivation #icebug #garmin #trailrunningsweden  #löparglädje #instarunners #summerrunning #runstreak #loverunning #blioslagbar #runstreaksverige2024 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergsprings #love2run #idrefjällmaraton #runstreak2024 #runstreaksverige #garminfenix #kullamannen #ultrarunning

Runstreak day 1373

4 varv på spåret i Sätila. Grymma backar vilket kändes i benen efteråt.

//

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #running #runningmotivation #icebug #garmin #trailrunningsweden #löparglädje #instarunners #summerrunning #runstreak #loverunning #blioslagbar #runstreaksverige2024 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergsprings #love2run #idrefjällmaraton #runstreak2024 #runstreaksverige #garminfenix #kullamannen #ultrarunning
...

4 1
Startar min vecka med att tänka på härlig traillöpning. Hur startar du din? Toppar du mig?

Halvliggandes i en solstol ute under tak medans regnet smattrar på. Rätt så mysigt ändå även om jag helst hade velat ha kraft att typ springa i regnet istället. Att stå upp för länge gör mig svimfärdig så jag antar att jag får hålla ut ett tag till. Men om man ska se det från den ljusa sidan så har jag ingen måndagsångest iaf 🥳🥳

’
’
#traillöpning #trailrunningsweden #trailrunning #fjällöpning #mountainrunning #terränglöpning #trail #jagspringer #jagärlöpare #löpning #runningmotivation #runninginspiration

Startar min vecka med att tänka på härlig traillöpning. Hur startar du din? Toppar du mig?

Halvliggandes i en solstol ute under tak medans regnet smattrar på. Rätt så mysigt ändå även om jag helst hade velat ha kraft att typ springa i regnet istället. Att stå upp för länge gör mig svimfärdig så jag antar att jag får hålla ut ett tag till. Men om man ska se det från den ljusa sidan så har jag ingen måndagsångest iaf 🥳🥳#traillöpning #trailrunningsweden #trailrunning #fjällöpning #mountainrunning #terränglöpning #trail #jagspringer #jagärlöpare #löpning #runningmotivation #runninginspiration
...

0 9

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X