Orienterarna flitiga trailarrangörer

Antalet svenska traillopp ökar idag i rask takt och i Trailkalendern finns idag över 150 lopp fördelade över nästan hela året. Bakom cirka 35 % av samtliga arrangemang står...

OL

Antalet svenska traillopp ökar idag i rask takt och i Trailkalendern finns idag över 150 lopp fördelade över nästan hela året. Bakom cirka 35 % av samtliga arrangemang står orienteringsklubbar som ofta kombinerar trailloppet med ett mer traditionsenligt orienteringsarrangemang.

Susanne Söderholm är förbundschef på Svenska Orienteringsförbundet och menar att förbundet idag är medvetna om den här utvecklingen, men att de inte har någon uttalad strategi eller diskuterat frågan på förbundets styrelsemöten.

Hon är positiv till utvecklingen och tror att det på sikt kan generera fler utövare till orienteringssporten, vilket är ett tydligt mål inom svensk orientering. -Om motionären lämnar asfalten och hittar ut i skogen tror jag inte steget är så långt till att man även kan få deltagarna att våga testa att även springa med karta, menar Susanne.

Söderholm pekar också på att orienteringsklubbarna sedan lång tid tillbaka har haft reflexslingor i skogarna som flitigt utnyttjats. Nu har en ny grupp motionärer även hittat på dem och det blir då naturligt att orienteringsklubbarna stakar vägen för dem på sin ”hemmaarena”.

På frågan om orienteringssporten kan vara på väg att arbeta bort kartan från sina arrangemang är Söderholm skeptiskt och tror inte att det ligger någon fara i det. Under april månad planerar Svenska orienteringsförbundet att släppa en ny hemsida med huvudsyfte att göra orienteringssporten mer lättillgänglig och skapa enklare ingångar för den som vill prova på orientering.

Specialidrottsförbund i framtiden?

Internationellt har friidrottsförbundet tagit sig an traillöpningen, men i Sverige är tävlingarna ännu inte kopplade till något specialidrottsförbund. Om det är friidrotts-, orienterings-, något annat specialidrottsförbund som ligger närmast till hands är frågan och behövs överhuvudtaget ett förbund som jobbar för svensk traillöpning?

 

Utvalda nyheter

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X