Orienterarna flitiga trailarrangörer

OL

Antalet svenska traillopp ökar idag i rask takt och i Trailkalendern finns idag över 150 lopp fördelade över nästan hela året. Bakom cirka 35 % av samtliga arrangemang står orienteringsklubbar som ofta kombinerar trailloppet med ett mer traditionsenligt orienteringsarrangemang.

Susanne Söderholm är förbundschef på Svenska Orienteringsförbundet och menar att förbundet idag är medvetna om den här utvecklingen, men att de inte har någon uttalad strategi eller diskuterat frågan på förbundets styrelsemöten.

Hon är positiv till utvecklingen och tror att det på sikt kan generera fler utövare till orienteringssporten, vilket är ett tydligt mål inom svensk orientering. -Om motionären lämnar asfalten och hittar ut i skogen tror jag inte steget är så långt till att man även kan få deltagarna att våga testa att även springa med karta, menar Susanne.

Söderholm pekar också på att orienteringsklubbarna sedan lång tid tillbaka har haft reflexslingor i skogarna som flitigt utnyttjats. Nu har en ny grupp motionärer även hittat på dem och det blir då naturligt att orienteringsklubbarna stakar vägen för dem på sin ”hemmaarena”.

På frågan om orienteringssporten kan vara på väg att arbeta bort kartan från sina arrangemang är Söderholm skeptiskt och tror inte att det ligger någon fara i det. Under april månad planerar Svenska orienteringsförbundet att släppa en ny hemsida med huvudsyfte att göra orienteringssporten mer lättillgänglig och skapa enklare ingångar för den som vill prova på orientering.

Specialidrottsförbund i framtiden?

Internationellt har friidrottsförbundet tagit sig an traillöpningen, men i Sverige är tävlingarna ännu inte kopplade till något specialidrottsförbund. Om det är friidrotts-, orienterings-, något annat specialidrottsförbund som ligger närmast till hands är frågan och behövs överhuvudtaget ett förbund som jobbar för svensk traillöpning?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Egentligen persade jag på halvmaraton i våras... Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X