Löpning med effekt – Test av Stryd

I löparvärlden så har de flesta som vill hålla koll på sin träning lärt sig att arbeta med sin puls och träna i pulszoner, pulsklockor är idag lättillgängliga och enkla att använda. Om vi istället ser till cykelsporten så har man där för länge sedan gått över till att mäta sin träning i effekt, i Inlägget Löpning med effekt – Test av Stryd dök först upp på Traillöparen.

I löparvärlden så har de flesta som vill hålla koll på sin träning lärt sig att arbeta med sin puls och träna i pulszoner, pulsklockor är idag lättillgängliga och enkla att använda. Om vi istället ser till cykelsporten så har man där för länge sedan gått över till att mäta sin träning i effekt, i Watt. Fördelen med att mäta sin träning i effekt är bland annat att den är oberoende från faktorer som trötthet och väder. På en cykel fungerar det rätt enkelt då mätaren kalibreras efter givna variabler så som vevarmar och växlar men på en människokropp blir det lite mer avancerat, därav har vi fått hålla till godo med pulsmätning som i och för sig fungerar bra men som har sina baksidor. Men nu har det äntligen kommit en smidig effektmätare anpassad för löpning, den heter Stryd Power Meter och under våren har jag testat den. När effektmätaren trädde in i cykelsporten så revolutionerade den träningen där, kommer vi se samma sak inom löpningen?

 

stryd1

Effektmätaren är lite större än en vanlig pulssensor men inte mycket, den sitter på ett pulsband och mäter således även puls. Placeringen gör att den kommer nära intill kroppens centrum så att den inte påverkas av armpendling, ben eller höfter. Den är inte mer i vägen än ett vanligt pulsband så jag tycker den är riktigt smidig. Mätaren kommer med ett fullt batteri så det är bara att parkoppla den mot din löparklocka och sätta igång. När du väl parat ihop klocka och mätare så blinkar en liten diod för att visa att den är redo. Jag hade inga som helst problem med att para den med min Suunto Ambit 3 Peak utan det gick hur smidigt som helst. I dagsläget så är mätaren kompatibel med de flesta nya pulsklockor och för en fullständig kompatibilitetslista så kollar du på deras hemsida. Efter parning så mäter den nu både puls och effekt, vilket man direkt kan se på klockan. Den funkar givetvis med en app i den telefon också.

Copy of IMG_7732

 

På mitt första löppass med Stryd Power Meter runt bröstet så fick jag mina effektsiffror på displayen i klockan och jag hade ingen aning vad de sa till mig. Hur jag skulle använda information var för mig väldigt nytt och det märks även på Stryd´s forum att man fortfarande försöker komma på vad alla värden ska användas till. För effektmätaren mäter en mängd data som du producerar, den mäter i 3D och skulle kunna leverera mycket mer än effekt. Själva enheten består bland annat av rörelsesensorer, accelerometrar, stignings sensorer och en serie algoritmer. I dagsläget diskuterar man huruvida man ska släppa all data fri och inte bara publicera ett effekttal utan flera olika effektvärden samt till exempel mäta om man har någon obalans i sitt löpmönster.

 

strydapp

 

Deras app är ett bra steg till att få hjälp med i vilka effektzoner man bör ligga. I appen finns nämligen ett test du kan starta för att få fram olika effektzoner, deras test funkar rätt bra tycker jag men vill man grotta ner sig så finns det så klart mängder med info kring effektmätning på nätet även om det mesta rör cykling. Den bästa källan är nog ändå Stryd och deras forum där det diskuteras högt och lågt. Stryd har även ett Power Center dit du kan ladda upp dina pass och se den effekt du fått ut på speciella platser som du kanske vill jämföra mot andra pass.

 


Det som är riktigt bra med att kunna mäta min effekt vid löpningen är att effekten är objektiv medans pulsmätningen är subjektiv. Effekten tar alltså inte hänsyn till exempel ett stort intag av kaffe, något vi definitivt märker på pulsen. Så effekten jag får på klockans display är den effekt kroppen ger just i den stunden.

Hur kan man då använda sig av effekten?

Jag har försökt jämföra och ta in hur effekten förändras på olika underlag, olika lutningar och framförallt hur effekten förändras med olika löpteknik. Det är här som jag ser en av de stora fördelarna, att direkt få en feedback på om en ändring jag gör i mitt löpsteg är effektiv eller inte. Om jag gör en förändring till det bättre så kommer värdet på effekten att sjunka och tvärtom om jag gör det motsatta. Detta har jag märkt tydligt om jag verkligen försökt springa med dålig teknik då effekten blivit högre även om jag sprungit långsammare. Jag har upptäckt att skovalet kan förändra effekten, detta är något jag tänker laborera lite mer med så det får jag nog anledning att återkomma till.

Det är även mycket intressant att få omedelbar feedback på vad en backe gör för effekten. På längre sträckor där jag vill hålla  en jämn ansträngning för att hålla hela vägen så vet jag exakt hur snabbt jag kan dra på utför och likadant i en uppförsbacke så vet jag på direkten hur mycket jag måste slå av på tempot. Detta har jag ju sett med hjälp av pulsen tidigare men den är ju som sagt subjektiv och faktum är att pulsdatat inte levereras på displayen lika snabbt som effektdatat.

 


Titta gärna på denna presentation om vad effekt vid löpning handlar om.
 

Jag kommer definitivt fortsätta att använda Stryd Power Meter då jag tycker mig ha stor nytta av att veta effekten. Utvecklingsarbetet av produkten fortsätter och Stryd tar verkligen till sig av användarnas åsikter och förbättra hela tiden mätaren, gränssnitt och annat runt omkring. Jag har inte haft något problem med produkten och deras support är i toppklass om man har några frågor, de är verkligt intresserade av att deras produkt ska funka optimalt och att den ska utvecklas så som användaren vill ha den. Fler tekniska detaljer finner du på deras hemsida, har du några frågor så får du gärna lämna de i kommentarsfältet.

Det känns onekligen som om effektmätning vid löpning bör revolutionera löpningen och det kommer säkerligen bli en marknad med konkurrens i en nära framtid. Jag ser åtminstone vad den gör för min löpning och att utvecklingen går åt rätt håll kan jag bara konstatera!

Inlägget Löpning med effekt – Test av Stryd dök först upp på Traillöparen.

Utvalda nyheter

Trailrunning Swedens Shop

Trailrunning Sweden AB
Strandridarevägen 1D, 312 71 Skummeslövsstrand
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X