I min jakt på att utveckla mitt löpsteg och min löpning så har jag provat många olika skor, gjort flera tester, gått ett antal utbildningar och mött en hel del människor. Delar av allt detta har formats till en helhet medans andra delar har glömts bort, vissa människor har gett en pusselbit medans vissa har delat med sig av flera och samtidigt visat mig en ny riktning. Magnus på FreeFoot hör till de sistnämnda och med hans hjälp har jag utvecklats inte bara i löpningen utan även på ett personligt plan. Magnus frågade mig om jag ville prova en sko som han hade börjat sälja på FreeFoot och det ville jag så klart. Så i en dryg månad har jag nu testat Joe Nimble Powertoes.
Joe Nimble
För över 30 år sedan så föddes märket Joe Nimble då en av grundarna, Christian Baer, jobbade som säljare och ofta hade ont i fötterna på kvällarna. Då han inte kunde hitta några skor som löste problemet så bestämde han sig för att tillverka den sko som han ville ha, där allt fokus var på att få det så naturligt som möjligt. Så barfota som möjligt. Han fann till en början inget intresse hos skobutikerna så han började sälja direkt till konsumenten genom bland annat postorder.
Powertoes
Första gången jag stoppade ner fötterna i skorna kan bäst beskrivas som om hela kroppen drog en lättnadens suck. Utan att överdriva så slappnade hela kroppen av och fötterna kändes riktigt nöjda i ett par skor som gav det utrymme som en fot faktiskt kräver. Jag har i många år varvat minimalistiska noll drop skor med lite uppbyggda skor men jag har aldrig tidigare känt en sådan perfekt matchning tidigare.
Sulan
Yttersulan är en 4 mm Vibram sula vilken ger skon dess rätta minimalistiska känsla och ger foten en bra känsla mot underlaget. Att sulan är så pass tunn gör att de tusentals receptorer vi har under fötterna verkligen får chansen att arbeta och foten kan på så sätt anpassa sig så som det är tänkt mot underlaget. I skon finns även en 4 mm innersula som ger skon en behaglig innermiljö.
Vid löpning på asfalt och grusväg så har sulan varit riktigt grym och känslan påverkar verkligen löpsteget, jag kunde direkt märke en något ökad frekvens i steget. På stig och i terräng i torra miljöer fungerar den riktigt bra trots avsaknaden av en grövre sula, sulan är slät men gummit i sulan ger ett bra grepp. Då det kommer till lite blötare terräng och lera så blir det snabbt halkigt men då börjar istället foten jobba mer med steget för att hålla fästet vilket jag tycker är bra. Till hösten ska det komma en trailvariant av Powewrtoes så vill man ha en sko med mer grepp så kommer det alltså. Då sulan inte består av så många komponenter som många andra löparskor så får du dessutom en sko som håller längre.
Tåboxen
När det kommer till tåboxen så märks det här en stor skillnad mot andra skor i den minimalistiska gengren. Foten får gott om utrymme och ingen av tårna trycks ihop. För att kunna springa, eller gå för den delen, med ett naturligt steg så måste tårna kunna röra sig fritt och inte tryckas ihop till en enhet. Det är även viktigt att stortån får peka rakt fram för att kunna använda den kraft som den har och de krafter som den ska kunna utsättas för, det finns en anledning till att stortån är större än alla andra tår.
Bredden i tåboxen gör även så att foten kan expandera i sidled vilket gör att de krafter som foten utsätts för under rörelse kan distribueras i hela foten.
”Fotens känsla av frihet startar med tårna. För att på ett optimalt sätt kunna ta in och reagera på underlaget så behöver tårna utrymme. Bara då kan varje steg bli smidigt och laddat med kraft”(Fritt översatt citat från Joe Nimble)
Ovandel och snörning
Ovandelen helt i syntet med ett utseende som för mig även funkar till vardags. Efter att ha använt de varje dag i någon månad nu så ser de knappt använda ut vilket talar för en hög kvalitet. Ovandelen är näst intill sömlös så jag har inte känt något som har skavt mot foten, plösen är lagom vadderad och skosnörena håller sig knutna utan dubbelknut. Just skosnören kan faktiskt vara en tydlig indikator på om tillverkaren verkligen har tänkt på alla detaljer vilket de lyckats med. Skorna går utan problem att tvätta i maskin på 30 grader och det är en fördel då jag förutom att springa i terräng vill ha de till vardags.
Slutsats
Joe Nimble Powertoes är ett par riktigt sköna skor där hela kroppen får uppleva känslan av att foten får jobba så som det var tänkt från början. De greppar bra även i lite tuffare terräng även om det snabbt blir halt i blöt terräng, undantaget på klippor där greppet fortsatt är bra även vid regn. För mig har löpningen påverkats i rätt riktning och med de mätbara värden jag får ut från min Suunto Ambit 3 Peak och min Stryd Powermeter så ser jag tydligt att stegfrekvensen ökar medans effekten sänks, vilket indikerar att allt går åt det positiva.
Men det finns en sak till. Jag har inte bara använt skorna till löpning, jag har även haft de till vardags och vill inte använda något annat. Det är påtagligt att jag blir mer närvarande med skorna då även fötterna känner in sin omgivning, det känns som om jag har kopplat in kontakten i ytterligare en känsla vilket får min hjärna att utvecklas. Ganska naturligt egentligen då hjärnan får mer intryck och signaler från foten att jobba med.
Jag kan verkligen rekommendera Joe Nimble Powertoes till alla som vill utveckla sin löpning, återupptäcka sin fot och få tillbaks hela fotens funktion. Redan nu kan jag se fram emot hösten och trailvarianten av Powertoes.
Kolla gärna in ”The BÄR-Principle”
Inlägget Test av Joe Nimble Powertoes – Mer än en löparsko dök först upp på Traillöparen.