Möt Sveriges skönaste löpare – Yoie ”Rastarunner” Bohlin

Som 17 åring sprang hon som den yngsta damen någonsin under 2h på Lidingöloppet, hon har representerat Sverige i Finlandskampen och under 2015 sopade hon banan när hon vann hela OCR serien Toughest Mini Tour. Yoie Bohlin, eller Rastarunner som hon även kallar sig, har testat allt men vet precis vart hon vill vara i framtiden.

Läs vad Yoie har för framtidsplaner, vad Yoie som löparcoach har för tips till löpare att generellt tänka på samt hur du som löpare ska hitta ”din grej!”

Yoie Bohlin

Yoie Bohlin

Presentation

Namn: Yoie Bohlin, även känd som eller Rastarunner

Ålder: 25 år

Bor: Åre. På vintern i Kenya. Uppväxt i Åtvidaberg.

Aktuell: Sveriges bästa OCR löpare. Bland annat segrare i Toughest Mini Tour 2015.

Favoritskor: Inov-8. “Dom är grymma. Jag bara springer, brukar inte bry mig så mycket om just modeller. Bara den sitter fint vilket inov-8 gör, och dom passar utmärkt på stig och myrar.”

 

Yoie har precis sprungit in på en femteplats på SM-milen som avgjordes runt Kungsholmen i Stockholm när trailrunningsweden fick en pratstund med den sköna löparen ifrån Jämtlands skogar.

– Det gick stabilt, men jag är mest glad över att kroppen höll, var dom första orden från Yoie väl i mål.

 

Det var första milloppet under en längre tids frånvarande ifrån tävlande på hårdare underlag.

– Det är det här jag vill göra. Jag får ofta göra sådant som jag inte tycker är kul, utan för att jag är tvungen. Jag älskar att springa, men allt man får göra på vägen är inte alltid lika kul. Ibland åker man på bakslag – skador – och man tvingas hitta nya vägar. Det var väl därför jag testade på OCR (hinderbanelöpning) och vertikal löpning för att för stunden var de det enda jag kunde göra. När jag väl testade insåg jag ganska snabbt att jag var jättestark och hade lätt för den tävlingsformen.

 

– Just nu har jag en satsning mot OCR och vertikal löpning. Men jag vill tillbaka till banlöpning, att kunna tävla på väglöpning är mitt stora mål.

 

Det här med mål, hur viktigt är det?

– Jag gillar att ha en plan, jag tittar alltid framåt och har ett mål. Det är väl typiskt för en idrottstjej, att man vill greppa tag i något när man satsar. Jag har alltid tyckt det varit kul att springa. Hade jag lagt av hade jag nog gått omkring och grunnat mig. Jag har skithöga krav på mig själv. Jag vet vad jag kan, inte vad jag inte kan. Ingen bryr sig ifall man springer 34 minuter på milen, men det är något jag vill uppnå!

 

Var finner du den här drivkraften eller motivationen som många kallar det?

– Antingen har man det, eller så har man det inte. Det är en egenskap, inte en morot. Jag är inte klar. Jag har mycket mer att ge och vill dit igen. Jag kan inte lägga av nu.

 

Hur beskriver man Rastarunner bäst med tre ord?

– Syrran är ärlig och hon brukar säga att jag är: Kreativ, spontan och väldigt naiv.

 

Vad har du för träningsfilosofi?

– Jag blev ganska duktig i tidig ålder, jag fick möta många duktiga löpare och såg hur deras vardag och träningsnivå såg ut. Jag tänkte att, ska jag springa på den här nivån måste jag ta tag i det här på allvar. Så det har blivit många, många år utav slavträning med riktigt, riktigt hård träning dag ut och dag in. Jag har en stenhård grund bakom mig och idag när jag springer försöker jag inte springa så långt som jag gjort tidigare då jag hellre vill kunna springa lite än inget alls.

 

Tränar du själv eller tillsammans med någon?

– Jag tränar mycket själv. Nu har jag startat upp träningsgrupper här i Åre. Men än så länge finns det ingen där som kan dra mig, jag är fortfarande snabbast, men det är skönt att ha folk att umgås med. Vi brukar köra löpteknik och intervaller i en mix. Annars tycker jag det är en styrka att kunna träna själv.

 

Du sprang alltså som 17 åring under 2h på Lidingöloppet, en bedrift många kämpar hela sitt liv med. Vad tror du krävs för att klara drömgränsen?

– Skall man klara under två timmar krävs det förbannat mycket träning. Du behöver ha en hårdhet i kroppen. Man behöver ha en plan, med minst ett långpass i veckan då det gärna kan vara upp emot 25-30km per gång. Spring mycket på mjukare underlag som elljusspår och stigar, inte bara asfalt, då riskerar du att åka på skador. Jag tror definitivt inte på korta intervaller som är ”inne” just nu. Långpassen är dom viktigaste passen, det är dom som ger en hårdhet, det är inte fel att lägga in några fartökningar under långpassen om man känner att man behöver springa fort. Det gäller att få upp ett rull i löpsteget både utför och uppför!

 

Det här rullet i steget många pratar om, har du några knep hur man får till det?

– Lyft fötterna! Tänk att du springer på lava, du måste dra upp fötterna. Tänk på att dra upp hälen mot rumpan, kicka rumpan samtidigt som du lyfter knät, detta måste du springa något fortare för att kunna öva på. Många springer bara på framsidan lår och på hälen, men tänker man på att dra upp knäna sker allt automatiskt. Jobba också med armarna!

 

Yoie med flyt i steget

Yoie med flyt i steget

Du coachar andra i löpning. Finns det något generellt många löpare har gemensamt som man bör tänka på?

– Löpningen ska bli din grej! Idag ser folk löpningen på ett sätt. Men man måste hitta sin grej. Det finns ultralångt, sprint, banlöpning, offtrail, trailrunning, hinderbana, backlöpning, myrlöpning och mycket mera. Det finns något för alla. Bara för att du springer något nu är det kanske inte din grej. Testa på något nytt. Hitta vad du gillar och inte vad alla andra gör.

 

Yoie åker snart mot Dolmiterna för att tävla i Skyrunning serien. För första gången. Hon följer alltså sina egna idéer och testar på något nytt. Har du som läsare hittat din grej än? Vi på trailrunningsweden har det!

 

Tre snabba med Rastarunner. (mycket ångest över svaren, svåra frågor..)

Kenya eller Sverige?

Kenya vintern, sverige sommaren

Berg eller flack löpning?

Berg

MMA eller fotboll?

Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Löptest på Aktivitus Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X