Möt Sveriges skönaste löpare – Yoie ”Rastarunner” Bohlin

Som 17 åring sprang hon som den yngsta damen någonsin under 2h på Lidingöloppet, hon har representerat Sverige i Finlandskampen och under 2015 sopade hon banan när hon vann hela OCR serien Toughest Mini Tour. Yoie Bohlin, eller Rastarunner som hon även kallar sig, har testat allt men vet precis vart hon vill vara i framtiden.

Läs vad Yoie har för framtidsplaner, vad Yoie som löparcoach har för tips till löpare att generellt tänka på samt hur du som löpare ska hitta ”din grej!”

Yoie Bohlin

Yoie Bohlin

Presentation

Namn: Yoie Bohlin, även känd som eller Rastarunner

Ålder: 25 år

Bor: Åre. På vintern i Kenya. Uppväxt i Åtvidaberg.

Aktuell: Sveriges bästa OCR löpare. Bland annat segrare i Toughest Mini Tour 2015.

Favoritskor: Inov-8. “Dom är grymma. Jag bara springer, brukar inte bry mig så mycket om just modeller. Bara den sitter fint vilket inov-8 gör, och dom passar utmärkt på stig och myrar.”

 

Yoie har precis sprungit in på en femteplats på SM-milen som avgjordes runt Kungsholmen i Stockholm när trailrunningsweden fick en pratstund med den sköna löparen ifrån Jämtlands skogar.

– Det gick stabilt, men jag är mest glad över att kroppen höll, var dom första orden från Yoie väl i mål.

 

Det var första milloppet under en längre tids frånvarande ifrån tävlande på hårdare underlag.

– Det är det här jag vill göra. Jag får ofta göra sådant som jag inte tycker är kul, utan för att jag är tvungen. Jag älskar att springa, men allt man får göra på vägen är inte alltid lika kul. Ibland åker man på bakslag – skador – och man tvingas hitta nya vägar. Det var väl därför jag testade på OCR (hinderbanelöpning) och vertikal löpning för att för stunden var de det enda jag kunde göra. När jag väl testade insåg jag ganska snabbt att jag var jättestark och hade lätt för den tävlingsformen.

 

– Just nu har jag en satsning mot OCR och vertikal löpning. Men jag vill tillbaka till banlöpning, att kunna tävla på väglöpning är mitt stora mål.

 

Det här med mål, hur viktigt är det?

– Jag gillar att ha en plan, jag tittar alltid framåt och har ett mål. Det är väl typiskt för en idrottstjej, att man vill greppa tag i något när man satsar. Jag har alltid tyckt det varit kul att springa. Hade jag lagt av hade jag nog gått omkring och grunnat mig. Jag har skithöga krav på mig själv. Jag vet vad jag kan, inte vad jag inte kan. Ingen bryr sig ifall man springer 34 minuter på milen, men det är något jag vill uppnå!

 

Var finner du den här drivkraften eller motivationen som många kallar det?

– Antingen har man det, eller så har man det inte. Det är en egenskap, inte en morot. Jag är inte klar. Jag har mycket mer att ge och vill dit igen. Jag kan inte lägga av nu.

 

Hur beskriver man Rastarunner bäst med tre ord?

– Syrran är ärlig och hon brukar säga att jag är: Kreativ, spontan och väldigt naiv.

 

Vad har du för träningsfilosofi?

– Jag blev ganska duktig i tidig ålder, jag fick möta många duktiga löpare och såg hur deras vardag och träningsnivå såg ut. Jag tänkte att, ska jag springa på den här nivån måste jag ta tag i det här på allvar. Så det har blivit många, många år utav slavträning med riktigt, riktigt hård träning dag ut och dag in. Jag har en stenhård grund bakom mig och idag när jag springer försöker jag inte springa så långt som jag gjort tidigare då jag hellre vill kunna springa lite än inget alls.

 

Tränar du själv eller tillsammans med någon?

– Jag tränar mycket själv. Nu har jag startat upp träningsgrupper här i Åre. Men än så länge finns det ingen där som kan dra mig, jag är fortfarande snabbast, men det är skönt att ha folk att umgås med. Vi brukar köra löpteknik och intervaller i en mix. Annars tycker jag det är en styrka att kunna träna själv.

 

Du sprang alltså som 17 åring under 2h på Lidingöloppet, en bedrift många kämpar hela sitt liv med. Vad tror du krävs för att klara drömgränsen?

– Skall man klara under två timmar krävs det förbannat mycket träning. Du behöver ha en hårdhet i kroppen. Man behöver ha en plan, med minst ett långpass i veckan då det gärna kan vara upp emot 25-30km per gång. Spring mycket på mjukare underlag som elljusspår och stigar, inte bara asfalt, då riskerar du att åka på skador. Jag tror definitivt inte på korta intervaller som är ”inne” just nu. Långpassen är dom viktigaste passen, det är dom som ger en hårdhet, det är inte fel att lägga in några fartökningar under långpassen om man känner att man behöver springa fort. Det gäller att få upp ett rull i löpsteget både utför och uppför!

 

Det här rullet i steget många pratar om, har du några knep hur man får till det?

– Lyft fötterna! Tänk att du springer på lava, du måste dra upp fötterna. Tänk på att dra upp hälen mot rumpan, kicka rumpan samtidigt som du lyfter knät, detta måste du springa något fortare för att kunna öva på. Många springer bara på framsidan lår och på hälen, men tänker man på att dra upp knäna sker allt automatiskt. Jobba också med armarna!

 

Yoie med flyt i steget

Yoie med flyt i steget

Du coachar andra i löpning. Finns det något generellt många löpare har gemensamt som man bör tänka på?

– Löpningen ska bli din grej! Idag ser folk löpningen på ett sätt. Men man måste hitta sin grej. Det finns ultralångt, sprint, banlöpning, offtrail, trailrunning, hinderbana, backlöpning, myrlöpning och mycket mera. Det finns något för alla. Bara för att du springer något nu är det kanske inte din grej. Testa på något nytt. Hitta vad du gillar och inte vad alla andra gör.

 

Yoie åker snart mot Dolmiterna för att tävla i Skyrunning serien. För första gången. Hon följer alltså sina egna idéer och testar på något nytt. Har du som läsare hittat din grej än? Vi på trailrunningsweden har det!

 

Tre snabba med Rastarunner. (mycket ångest över svaren, svåra frågor..)

Kenya eller Sverige?

Kenya vintern, sverige sommaren

Berg eller flack löpning?

Berg

MMA eller fotboll?

Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X