De åker landet runt för att hitta Sveriges Bästa Motionsspår

De åker land och rike runt för att hitta Sveriges bästa motionsspår. Philip fick en idé och Oskar sade upp sig från jobbet. Den 1:a juli startade en 3 månader och 1200 mil lång resan genom Sveriges 290 kommuner.

Sveriges Bästa Motionsspår är ett projekt som orienterarna Philip Persson och Oskar Jensen har dragit igång med mål att skriva en bok om just motionsspår. Under juli, augusti och september så reser grabbarna runt i alla Sveriges kommuner för att testa minst ett spår i varje kommun och samla material till boken. Till sin hjälp har de en dator, en kamera, en Volvo, ett tält och såklart sina löparskor. 

TrailRunningSweden3

Kan det här vara en del av Sveriges bästa motionsspår?

Hur fick ni idéen till projektet?
Philip -Jag spenderade en hel del tid på motionsspåret i Jämjö utanför Karlskrona i vintras. Jag slogs av att det var väldigt få som använde vårt tuffa, belysta, naturnära och samtidigt avgiftsfria spår. Då började jag fundera på hur man skulle kunna få fler att ta vara på både vårt eget och alla andra fantastiska spår ut i landet. Det har också länge varit någon slags livsmål att ge ut en bok, därav projektet Sveriges Bästa Motionsspår.


Oskar -När Philip berättade för mig om sin idé så tände jag direkt och insåg att detta vill jag vara med om. Jag jobbade i Oslo och Philip höll precis på att avsluta några högskolekurser, vi förstod att det var nu eller aldrig om idén skulle bli verklighet. Jag sa upp mig från mitt jobb och efter många planerings-timmar på Skype så kom vi till slut iväg den 1:a juli.

Hur går det för er?
Philip -Hittills har det gått bra, vi har avverkat 68 av 290 kommuner och håller vårt tidsschema än så länge. Det kanske borde tilläggas att vi har öppnat ganska försiktigt med ungefär 3 kommuner om dagen, de resterande 2 månaderna kommer vi att snitta ungefär 4 kommuner per dag. Det låter inte så mycket, men det är ändå 30% mer jobb om dagen.

Vilket är det bästa spåret ni har besökt än så länge?
-Vi har ju avverkat hela Norrland och lite förenklat kan man säga att det finns två olika områden när det gäller spåren här. Utmed kusten, Umeå, Luleå, Piteå, Sundsvall så satsar kommunerna friskt och det är här man hittar de stora fina påkostade motionscentralerna. Om man reser mer inåt landet är utbudet mer varierande men det är också här man hittar de riktiga pärlorna. De små, ideellt skötta spåren med handmålade skyltar och en mysig och pittoresk känsla, ofta belägna i fina naturområden. Här flyter kilometerna på snabbt.

 

Följ med på Philips och Oskars resa

Under resans gång kommunicerar de med sina följare via bloggen – motionsspar.blogspot.se samt facebooksidan – facebook.se/sverigesbastamotionsspar. Där kommunicerar de med sina följare, får rekommendationer och ger uppdateringar under vägen.

Oskar Jensen

Oskar Jensen

Philip Persson

Philip Persson

Vi önskar Philip och Oskar lyckat till på sin fortsatta färd och kommer säkert rapportera med jämna mellanrum om jakten på Sveriges Bästa Motionsspår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X