Jakten på Sveriges bästa motionsspår fortsätter…

Sveriges Bästa Motionsspår är projektet som tar två unga killar från södra Sverige på en 3 månader lång resa genom hela Sverige. Under resan springer de på de bästa motionsspåren i varje kommun och målet är att sammanfatta erfarenheterna i en guidebok. Senast vi fick en rapport – läs den här – från Philip och Oskar hade de avverkat 68 kommuner. I skrivande stund har den siffran stigit till 111 (av 290), och den fortsätter stiga fort. Killarna besöker nämligen fyra till fem kommuner om dagen och springer själva på alla spår.

2-3-5 km

2-3-5 km

-Det är en hektisk period nu, berättar Oskar. Ända sedan vi kom igång igen efter “pausen” vi tog under O-Ringen i Sälen så har vi betat av minst fyra spår varje dag. Det blir en del löpning, två-tre pass om dagen och på varje spår springer vi mellan två och femton kilometer. Så kommer det att fortsätta fram till den nittonde augusti då vi tar resans första riktiga vilodag i samband med Orienterings-VM i Strömstad.

Var befinner ni er nu?

-Just nu förbereder vi oss för en tur i Tyresta Nationalpark, Haninge kommun. Oskar ska springa och jag ska fotografera, säger Philip. Utbudet här är nog mer vandringsleder än motionsspår, så det kanske hade varit bättre att åka till friluftsområdet Rudan utanför Handen. Men det är inte varje dag man har möjlighet att springa i en nationalpark!

-Vi ska precis runda av Stockholms län, tillägger Oskar. Vi började med Upplands-Bro för några dagar sedan och kommer att avsluta med Södertälje imorgon eftermiddag.

Klassisk markering

Klassisk markering

Så vilket är Stockholms bästa motionsspår?

-Svårt att säga, men här verkar finnas något för alla. En personlig favorit är elljusspåret i Granskog, Järfälla kommun. Jag älskar höjdprofilen och hällmarkstallskogen på toppen av kullarna är superhärlig, berättar Philip. Ursvik i Sundbyberg är annars en central och välskött anläggning med ett stort utbud av spår. 15-kilometersspåret Ursvik Extreme tror jag kan passa alla som vill prova på traillöpning, både underlag och kupering varierade friskt.

För riktiga trailentusiaster är det snarare de längre spåren i Runby som gäller, menar Oskar.

-Ett rent terränglöpningsparadis. Stora partier med vitmossa och god sikt i glesbevuxen hällmark fångar essensen av vad Stockholmsområdet har att bjuda på. Liknande natur finns vid Skavlöten i Täby, men där på välpreparerade, “riktiga motionsspår”.

-Jag vill också passa på att lyfta fram motionsspåren ute på Lidingö. Milspåret vid Grönsta Gärde är kanske mest känt som klassiska Lidingöloppets tuffa avslutning, men det är faktiskt ett riktigt spännande spår i sig. Tuffa backar och härlig miljö, allt från pittoreska gamla fiskelägen till stupinramade dalar.

-Många och branta backar verkar vara en gemensam faktor för de flesta Stockholmsspåren, skrattar Philip.

Finns era omdömen av spåren tillgängliga någonstans?

-Vi renskriver inga omdömen under resan utan sparar allting till den kommande boken. Men uppdateringar från resan, en karta med alla nominerade spår, färdplan med mera finns på vår hemsida www.motionsspar.blogspot.se. Det är fortfarande många av de återstående kommunerna som saknar nomineringar så tipsa på! De enda kraven vi ställer är att motionsspåren ska finnas markerade i terrängen och att de ska vara rundor, inte vändspår. Det går också bra att följa oss på facebook! https://www.facebook.com/sverigesbastamotionsspar/

När hör vi av er nästa gång?

-Säg det. När Stockholm är avklarat kommer vi att kryssa västerut genom Örebro, Värmland och Västergötland. Västergötland känns som en milstolpe, det är där det finns flest kommuner. När dessa är avklarade i början av September återstår bara den sista tredjedelen av resan, då kan det nog vara läge för en ny rapport.

Oscar Jensen & Philip Persson på jakt efter Sveriges bästa motionsspår.

Oscar Jensen & Philip Persson på jakt efter Sveriges bästa motionsspår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X