Snart är Sveriges Bästa Motionsspår korade

Sedan början av juli har orienterarna Philip Persson och Oskar Jensen provsprungit, utvärderat och fotograferat motionsspår i 220 av landets 290 kommuner. Resan som pågått hela sommaren börjar nu lida mot sitt slut och om tre veckor korsar grabbarna mållinjen nere i Malmö. Då har de sprungit i alla Sveriges kommuner och samlat allt material som är nödvändigt för att skriva boken om Sveriges Bästa Motionsspår.

Var befinner ni er nu?

Philip – Just nu betar vi av norra Småland och här är finns många fina spår. Imorgon åker vi in i Halland och tar kommunerna där, sen har vi bara fyra län kvar: Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne

Det här är välkända marker för killarna. Philip kommer från Karlskrona i Blekinge och Oskar från Malmö, och som orienterare har de åkt runt mycket i regionen båda två. Men det verkar inte göra färden mindre spännande:

Oskar – Tvärtom. Det är först nu när vi har varit runt i hela Sverige som vi fått upp ögonen för hur speciellt landskapet är här nere. Dessutom har vi tidigare rört oss mest i skogarna och inte motionsspåren, så det blir fortfarande mycket nytt.

Klassisk skyltning.

Klassisk skyltning.

Vilka Smålandsspår har varit bäst än så länge?

Oskar – Mitt favoritspår var nog det i Mariannelund utanför Eksjö. Det bjöd på både storkuperad trolsk granskog och gudomligt vackra sjöar omgärdade av flack tallmoterräng. Hela femkilometersspåret var belagt med sågspån och träflis, det är ganska unikt och framför allt oväntat ute i en liten by som Mariannelund. Dessutom fanns det massor av långa, flacka utförsbackar som var riktigt mysiga att flyta nedför i den mjuka underlaget.

Philip – I Landsbro utanför Vetlanda fanns ett riktigt härligt milspår. Det var kanske inte lika prydligt som spåren i Mariannelund, men det kändes väldigt skogsnära och kombinationen av svårlöpta stigar och tuffa backar som fanns där tycker jag är perfekt för lite längre pass. Grymt trailspår!

Nu är det alltså “bara” 70 kommuner kvar. Hur känns det att resan börjar närma sig sitt slut?

Oskar – Det känns faktiskt helt sjukt. Samtidigt som varje dag går superfort känns det som att vi har varit iväg väldigt, väldigt länge. Jag ser verkligen fram emot att komma hem och påbörja projektets nästa fas där vi ska sammanställa allt material. Det är en spännande utmaning att ta sig an, men vi har varit noggranna med att snappa upp och skriva ner mycket information vid varje spår och jag tror att vi sitter på riktigt bra material. Nu ska det bara förädlas också!

Philip – Innan resan är över har vi också planerat in lite olika evenemang, det ska bli kul. I Blekinge har vi gjort ett ganska strikt schema och kommer att bjuda in allmänheten så att vem som helst kan möta upp och hjälpa oss bedöma spåren. Sista dagen (30:e September) kommer vi att göra upp på Oskars gamla testbana, Bokskogsmilen i Svedala. Där hoppas vi att så många som möjligt vill komma och springa med oss!

Oscar Jensen i sökandet efter Sveriges bästa motionsspår.

Oscar Jensen i sökandet efter Sveriges bästa motionsspår.

Håll utkik efter evenemangen och följ avslutningen av Sveriges häftigaste löparprojekt antingen via bloggen Sveriges Bästa Motionsspår (www.motionsspar.blogspot.se) eller deras facebooksida (https://www.facebook.com/sverigesbastamotionsspar/).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X