Ju mer jag springer desto längre vill jag springa, desto mer vill jag upptäcka! Loppen blir längre och energiintaget förändras, under ett lopp blir det mycket dricka men under ett flerdagars löparäventyr då? Jag har planer för ett längre löparäventyr och tittar nu på olika sorters energi att ta med. När det kommer till de mer rejäla måltiderna har jag bland annat tittat på Outmeals mjukkonserver som ett alternativ. Här får ni min upplevelse av denna mat.
När det kommer till att vara ute i flera dagar och ta sig från punkt a till b kommer också ett behov av att bära med sig mat. Ska det göras utan support så är vikten förstås viktig men att saker och ting ska vara enkla är också en faktor. Färdiglagad friluftsmat som bara är att värma tyckte jag lät bra och med möjligheten att skippa köket lät det ännu bättre.
Jag har under ett par år jobbat med Outmeals och hållit i den traillöpning som bedrivs som en workshop under Outmeals vårvandring, där har jag ätit mig igenom delar av deras sortiment och tjötat med dessa fantastiska människor som ligger bakom företaget.
Jag ställde några frågor till grundaren, Pelle Höckerbo, för att få veta lite mer om deras vision och vad de tycker om mat på påse.
- Vad är er vision?
Vi skall vara en bra partner till världens bästa producenter av Friluftsmat, och ta en aktiv roll i deras utvecklingsarbete. Vi skall vara producenternas bästa känselspröt mot återförsäljare och slutkunder. Att vara ledande i utveckling av friluftsmat och dess förpackningar är en stor del av vår målbild för bolaget.
- Vad är er syn på en bra maträtt?
En bra maträtt är lagad av högkvalitativa råvaror av personer som sätter hög vikt på kvalitet och upplevelse! Det är här smaken börjar och tydligast känns när man äter. Till detta skall den i möjligaste mån bara innehålla naturliga råvaror och inte onödiga allergener. Kan man dessutom göra detta med en hög energinivå så är man hemma. Sen jobbar vi hårt med mer veg/vegan mat och framgent kanske till och med ekologiskt. Här har vi utmaningar i behovet våra kunder har av lång hållbarhet och hög tålighet på våra måltider, men ambitionen kvarstår och jag tror på framsteg i dessa segment kommande år.
- Vilken är din favoriträtt?
Det helt klart säkra kortet i ryggsäcken/bilen/ skafferiet just nu är vår vildmarks gryta. Den tycker jag tydligt speglar vår målsättning/vision. Du får fråga om en månad igen så har jag säkert en ny favorit :). Det kommer och går lite hehe.
Vad är en mjukkonserv?
En mjukkonserv är en färdiglagad maträtt som blivit packad i påse, man behöver inte tillsätta något vatten utan bara värma rätten. Och att värma den kan inte bli enklare. Mjukkonserven placeras i en värmepåse, en plastpåse med en liten dyna i, och sedan fyller man på ett par deciliter vatten. Dynan aktiveras av vattnet och blir varm, maten blir uppvärmd på 10 minuter.
Så inget kök behövs, inget bränsle och vattnet som man häller i värmepåsen kan komma från vilken pöl som helst. Smidigt, enkelt och faktiskt lättare om man jämför mot en del vanliga friluftskök med bränsle. Det går säkert att få ner vikten med något ultralätt effektivt kök men enkelheten tycker jag tar över. Maten går förstås även att äta kall.
Av Outmeals 14 rätter så har jag smakat alla utom två stycken och jag gillar de alla. Nu skulle jag inte kalla mig kräsen men när det kommer till friluftsmat så finns det märkbara skillnader mellan de olika fabrikaten. Det är tydligt att Outmeals lägger ner en hel del tid på att få fram rätter med bra smak, bra kryddning, med bra råvaror och något som är njutningsfullt att tugga på.
Energimässigt är rätterna perfekta om man vill maxa energiintaget till exempelvis en lunchpaus. Då Outmeals även levererar till militären så har de högs krav på sig vad gäller energitätheten och även att de ska hålla sig färska riktigt länge. Något som jag reagerat på på vissa rätter är att de kan vara väldigt oljiga, det finns förstås en anledning till detta. För att få en hög energitäthet men med en lägre vikt så satsar man på att höja energinivån med fett, därav den ibland lite oljiga konsistensen. Bra tycker jag! Fett som energi är bra mycket effektivare än kolhydrater och i min kropp funkar fettdriften ypperligt
För kryddningen får Outmeals toppbetyg! Många är de påsar med friluftsmat som passerat min mun genom åren och mer regel än undantag är att de måste kryddas extra med medhavda kryddor. En rätt från Outmeals har jag aldrig kryddat extra, de är riktigt välbalanserade.
Konsistensen är som sagt riktigt bra den också. Bra tuggmotstånd och det ser även gott ut om man häller ut maten på en tallrik och synar ingredienserna. (Tog en paus här i skrivandet för nu blev jag hungrig! ;))
Så oavsett rätt så kan jag verkligen rekommendera Outmeals mjukkonserver till dig som vill ha något gott och energirikt med dig ut på löparäventyret. Det är förstås några rätter som jag har fastnat för lite extra och det är för mig lite otippat deras rätter med tonfisk som huvudingrediens, Mexican Tuna Pasta och Tuna Chili Pasta är några riktiga godbitar!
Inför 2017 kommer det några nya rätter och jag kan bara säga att det smakar bra! Håll ögonen öppna för om inte Outmeals redan har mättat den mest kräsna mage så kommer snart varenda gourmand att falla platt inför nya spännande anrättningar!
Inlägget Varm mat på löparäventyret med Outmeals dök först upp på Traillöparen.